10.000 Voormoeders project

14
3153

Doe mee

Wat weten wij eigenlijk van onze Aziatische voormoeders? Een naam, een vergeelde foto, misschien een anekdote. Toch is zij vaak de sleutel tot het begrijpen van onze familiegeschiedenis. Terecht staat zij meer en meer in de belangstelling, maar toch, het lijkt dat niet meer dan een tipje van haar sluier is opgelicht. Daarom is de IGV samen met stichting VerhalenOverLeven en anderen gestart met een project om onze Aziatische voormoeders beter te leren kennen.

Vaak kennen wij haar geboortenaam niet, of die van haar ouders, of haar geboorteplaats. Dat komt omdat zij dikwijls niet werd geregistreerd in de burgerlijke stand van Nederlands-Indië. En als dat wel zo was staat er regelmatig: gegevens onbekend. Is er dan geen informatie? Zeker wel. We moeten alleen op een andere manier zoeken.

Als we 10.000 van onze Aziatische voormoeders iets beter leren kennen, elk, met een foto en de spaarzame gegevens die zijn overgeleverd, dan ontstaat een omgeving met veel dimensies waar we de ontbrekende kennis in kunnen vinden, of in elk geval benaderen. We kunnen die dimensies, zoals een plaats, een tijd, een verhaalfragment, eenvoudig navigeren in een speciale voormoeders database.

Bovendien is een een fotocollectie van 10.000 van onze Aziatische voormoeders een eerbetoon, en een erkenning hoe massaal hun invloed is geweest op onze geschiedenis.

Daarom hebben wij uw hulp nodig.

Want, als u roots in Nederlands-Indië of Indonesië heeft, ligt er ergens die foto. Van oma Tjang of oma Miet of oma Toet. En misschien weet u niet zo veel over haar, maar toch wel iets. Een plaats, een jaartal, of een anekdote.

Heeft u een foto van uw Aziatische voormoeder?

Doe mee met deze link

Alle informatie over haar is welkom, ook al is er bijna niets.

De foto’s met gegevens worden digitaal en toekomstbestendig ontsloten in de voormoeders database, die voor het publiek toegankelijk en doorzoekbaar wordt. U blijft eigenaar van de foto, en deze mag niet zonder uw toestemming worden gebruikt voor andere doeleinden dan het 10.000 voormoeders project. Datzelfde geldt voor uw teksten. Uw naam wordt niet zonder uw toestemming geopenbaard, en uw email adres nooit.

Dit project is geïnitieerd door Maarten Fornerod, secretaris Indische Genealogische Vereniging, Yvette Kopijn, Stichting VerhalenOverLeven i.o. en initiatiefneemster Tracing Your Roots, Maureen Welscher, journalist en publicist, en Christel Terwiel, socioloog en onderzoeker.

Dit project wordt mede ondersteund door:

Reggie Baay
Madelon Djajadiningrat
Dido Michielsen
Suze Zijlstra

Meer lezen

14 REACTIES

 1. Mijn naam is Johannes Petrus (Hans) Veldhoven, geb. 31 mei 1933 in Den Haag.
  Mijn vraag betreft het meer te weten te komen over:
  Marina (Maria) (oma Tjang) (Inlandse christenvrouw) (waarschijnlijk een Boeginese), geb. omstreeks 1853 en overleden 29 juni 1918 in Probolinggo (oud 65 jaar). Ze is voor de tweede maal gehuwd op 21 dec. 1878 te Batavia (ze had al één kind) met Carl August Mündler, geb. 11 aug 1843 Tübingen en overl. 12 jan. 1918 Probolinggo. Zijn beroep was geweermaker bij het KNIL Ze kregen vijf kinderen. Het tweede kind was Wilhelmine Fredericke (Riek) Mündler, geb. 10 maart 1878 Batavia en overl. 13 aug 1937 Bandoeng en gehuwd 21 dec. 1894 Soerabaja met Arthur Olive, geb. 15 juni 1867 Batavia en overl. 11 sept. 1927 Batoetoelis. Hun kind Erbany Olive, geb. 1907 is gehuwd met Willem Leeflang, geb.1904. Dit zijn de vader en moeder van mijn vrouw Lydia Corrie Leeflang, geb. 8 jan. 1935 Meester Cornelis.
  De eerste man van oma Tjang was een zekere NN. Lötcher ook bij het Knil. Toen deze naar zijn thuisland vertrok heeft hij zijn vrouw overgedaan aan Carl August. Zo ging dat in die tijd. Ik heb van alle kinderen gegevens, maar niet van oma Tjang anders dan de hiervoor genoemde.
  De foto van het gezin is een erfenis en bezit ik geen origineel.
  Ik heb wel een bestand over de geschiedenis van Carl August Mündler.
  Deze is eventueel wel beschikbaar.
  v.g.
  Hans Veldhoven

 2. Mijn oma was geen nyai , ze was de dochter van de vorst ( karaéng ) van Binamoe , mijn opa “opperhoofd der VOC ” moest wel ontslag nemen van de compagnie

  • Dank! Binnenkort komen de foto’s in onze gloednieuwe database waarvan we de naam nog heel even geheim moeten houden. Alle deelnemers krijgen hiervan bericht.

 3. Mijn Indonesische oma woonde bij ons in Surabaya. Zij noemt zich Maria. Zij kwam als jong meisje in het gezin van mijn opa Daniël J. A. Von Kriegenbergh op een plantage met voedingsgewassen in Dampit aan de voet van de gunung Semeru. Jonge meisjes werden soms opgeleid om hoofd van de huishouding te worden. Op haar 14 kreeg zij haar eerste van de tien kinderen bij opa. Opa’s toenmalige vrouw Clara Voorneman is gillend weggegaan en een jaar later gescheiden. Oma is geboren rond 1880. Zij wilde niet met ons mee naar Nederland. Zij was bang aan boord te sterven en als voer voor haaien te worden als haar stoffelijk overschot een zeemansgraf kreeg. Zij stierf in 1957 twee jaar na ons vertrek. Haar vader heet bapak ( vader) Merto en haar moeder heet mbok(moeder) Njojo. Haar zus heet Tonah en haar broer heet Seger. Allen woonden in het bergdorp Dampit bij Malang. Ik herinner haar als een lieve oma, die veel Javaanse legendes vertelde en goed kon koken. Ook mijn opa Daniël had een Javaanse moeder. Hoe plaats ik foto’s?

 4. Hallo,ik,Raymond Dessauvagie,heb÷5jr
  Inheemse Voormoeder/fam.research gedaan.Moeders/Vaderskant Mt dna
  Haplo B4/5,Proto Melayu/Australoid/
  First Americans heb ook foto’s,2 van÷1900 2 Voormoeders,en 2 kinderen daarvan.link doet t niet

 5. Any possibility that there is an English translation of this article? Or even a synopsis of what the project is about? If it’s about Indische women who ‘married’ or just gave birth to children fathered by Dutch men? Records usually just show a single name with no other identity reference data. I’d be interested please.

 6. GAARNE UW HULP IK WIL GRAAG MEER WETEN OVER MIJN STAMMOEDER MARIE SATIJEM GEBOREN KEDONG KEBO BAGALEN JAVA GEHUWD MET KAPITEIN JOANNES HENRICUS HUIJER WIE WAS DEZE VROUW .WIE WAREN HAAR OUDERS.

 7. mijn hollands is niet meer erg goed omdat ik al heel vele Jaren in the US heb gewoont. Mijn Moeder and Grootmoeder en tantes zijn alle maal in Indie geboren…ik geloof mijn Oma in Jogjkarta…..ik ken Hun ouders NIET………not by name or Anything all i know is that they’re Indonesian ……..my Oma married a dutch? german? teaplanter…….
  My family: Father/Moeder and ik waren in een Jappen kamp in Semarang…..gevacuaeerd eerst naar Ceylon/Sri Lanka daarna naar den Haag…….voor 10 jaar en nu in the States

 8. Een prima project! Ik heb helaas van een “voormoeder” geen foto dus kan aan het project niet meewerken. Ik ben al jaren op zoek naar gegevens betreffende een voormoeder in de familie. Zij is – zo neem ik aan – overleden voor 1840, dus een foto zal er uberhaupt niet zijn vermoed ik. Het gaat om de Javaanse vrouw van mijn betovergrootvader, Cornelis Albert de Brauw (geboren Montfoort 19 dec. 1809 en overleden te Padang 21 februari 1862). Met deze vrouw had hij 3 kinderen, te weten Johanna Hendrika Cornelia de Brauw, geb. Salatiga 22 april 1832, Louisa de Brauw, geb. Ambarawa/Madion 20 februari 1834 en Albert de Brauw, geboren Ngawie 24 april 1837. De kinderen werden alle drie erkend.
  Lang was van deze Javaanse partner slechts bekend dat zij dochter zou zijn van een dorpshoofd van Ambarawa en als naam werd genoemd “Mina”. Inmiddels is a.d.h. van het stamboek van zoon Albert van haar bekend geworden de naam “KALIAM”. Mijn betovergrootvader de Brauw trad in 1839 (1 nov. – Vianen) in het huwelijk met een Nederlandse vrouw. Ik neem dan ook aan, dat voordien de Javaanse vrouw Kaliam overleden is. Ik vind het een groot gemis, dat van deze Javaanse vrouw, moeder van 3 kinderen van genoemde de Brauw, verder kennelijk niets meer aan gegevens bewaard is gebleven.
  Mocht iemand een “zoek-suggestie” hebben, zo hou ik mij zeer aanbevolen. In elk geval dank voor de aandacht en succes met het project.
  Evert Krol – lid IGV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.