Home Oral History

Oral History

Affiche ter promotie van het boek

Het project Oral History van de Indische Genealogische Vereniging (IGV) is eind 2018 gestart met het benaderen en interviewen van Indische ouderen, die zelf of hun families, deel uitmaakten van de samenleving van voormalig Nederlands-Indië.

Wij vroegen de geïnterviewden over hun mooiste jeugdherinneringen aan het vooroorlogse Nederlands-Indië, hoe zij de oorlog hebben meegemaakt en hoe zij de repatriëring naar Nederland hebben beleefd. Een belangrijk element in het interview was het vragen naar de Indische familiegeschiedenis.

Op basis van de overlevering, documentatie van de geïnterviewden en intensief archiefonderzoek, hebben wij van deze families Indische stambomen opgesteld. Wij hebben kwartierstaten gemaakt die soms ver doorlopen tot in de VOC-periode. Daarnaast hebben wij veel ooms, tantes, neefjes en nichtjes in beeld gebracht die vaak terugkwamen in de verhalen.

Wij zijn positief verrast door de veelheid aan interessante verhalen en grote diversiteit in etnische oorsprong van de Indische Nederlander. Deze uitkomsten zullen wij dit jaar in een boek uitbrengen.

  • De projectgroep heeft 30 Indische Nederlanders geïnterviewd en onderzoek gedaan naar hun afkomst. 
  • Het uitgave bestaand uit 2 boeken, gebundeld in een cassette, is vanaf heden in de webshop van de IGV te bestellen. 
  • De prijs van de uitgave bedraagt 25 euro (excl. verzendkosten). 
  • Let wel: er is een beperkte oplage van deze eenmalige uitgave!

Hoewel het boek zeker veel punten van herkenning geeft bij de eerste generatie Indische Nederlanders, zal het ook interessant zijn voor hun kinderen en kleinkinderen die niet altijd evenveel weten over deze geschiedenis.

Verder werken wij aan een online platform voor het aanbieden van een Indische genealogiecursus waarbij wij mensen op een laagdrempelige manier laten kennismaken met Indisch stamboom onderzoek.

Portretfoto’s van enkele geïnterviewden

Voor vragen over het project kunt u de projectleider Kevin Felter benaderen op: webmaster@igv.nl