Welke test?

0
3525

Wil je beginnen met DNA genealogie, dan rijst de vraag, met welke test?

Ons advies: begin eerst met een autosomaal DNA test. Wat autosomen zijn lees je hier.

Autosomaal DNA testen geven veel informatie over herkomst en familierelaties. Je moet wel een tijd puzzelen om de volledige betekenis van je resultaten te begrijpen (vraag advies op het forum), en regelmatig duikt een nieuwe match op.

Andere testen die je kan doen zijn Y chromosoom en mitochondriaal DNA testen.

Het Y chromosoom erft over van vader op zoon en verandert heel weinig gedurende de generaties. Dit in tegenstelling tot de andere chromosomen, die bij elke generatie homoloog worden rececombineerd, gemixt. Als je dus heel diep in de historie van de mannelijke lijn wilt duiken is de Y chromosoomtest interessant. Dit kan op het moment alleen bij familytreedna.com. Kies dan om te beginnen voor de Y37 test die 37 markers op het Y chromosoom test.

Om de vrouwelijke lijn te volgen is de mitochondriale test in principe geschikt. Mitochondriaal DNA erft over van de moeder maar niet van de vader. In principe is dit interessant om meer te weten te komen over Indische voormoeders waar in de archieven vaak weinig over te vinden is. Hiervoor is het belangrijk om de vrouwelijke lijn te volgen naar deze Tjangs. Hier moet men wel geduld voor hebben, want er is nog weinig bekend over Oost-Indisch mitochondriaal DNA. Iets voor pioniers dus. Dit kan op het moment alleen bij familytreedna.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.