DNA: drager van familiegeschiedenis en trauma

0
2241

Op 15 augustus 2023 bij de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 besteedde de Koninklijke Schouwburg in Den Haag aandacht aan Indische familiegeschiedenis. Onderdeel hiervan was een lezing door DNA onderzoeker Maarten Fornerod. De lezing is nu hier terug te zien.

Ons DNA is een code die voor ieder mens uniek is. Het onderscheidt ons. Tegelijkertijd lijken de codes van familieleden erg op elkaar, en hoe verder weg de familierelatie, hoe minder overeenkomst er is. Daarom is DNA een handig hulpmiddel bij het in elkaar puzzelen van familiestambomen.

Maar er is meer.

DNA geeft ook een overzicht van de geschiedenis van je voorouders. Een goed voorbeeld is Indisch DNA, wat een mix is van Europees, Indonesisch, Chinees en/of Indiaas DNA, soms met Afrikaanse, Armeense, Arabische en/of Melanesische toevoegingen. Een getuige van onze complexe koloniale- en handelsgeschiedenis in de Oost.

Maar er is nog meer.

DNA is ook drager van invloeden van buitenaf, en die invloeden kunnen via het DNA worden doorgegeven van moeder op kind. Hoe groot is die rol en hoeveel generaties kan een trauma via het DNA doorwerken?

Maarten Fornerod, genetisch onderzoeker verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum en expert op het gebied van Indische familiegeschiedenis geeft uitleg over deze drie dimensies in ons DNA.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.