Vrouwelijke Indische In’tvelds (VII). Het gezin van Juliet Elizabeth In’tveld en Frederik Schenck

0
2452

In een reeks artikelen wordt nader ingegaan op de vrouwelijke leden van de Indische familie In’tveld, hun echtgenoten en – met name – hun kinderen.

In dit artikel wordt ingegaan op het gezin van Juliet Elizabeth In’tveld en Frederik Schenck. Het geslacht Schenck was oorspronkelijk afkomstig uit Württemberg. Friedrich Wilhelm Schenck, de vader van Frederik Schenck was officier in het Nederlandse leger. Hij moet goede relaties bij het hof hebben gehad: in zijn doopinschrijving wordt als officiële getuige de ‘Erfprins van Orangen’ Willem Frederik – de latere koning Willem I – genoemd.[i]

Alle kinderen uit dit huwelijk zouden de volwassen leeftijd bereiken. De drie dochters zouden net zoals hun moeder ‘goed’ trouwen: twee met een officier van het Oost-Indisch leger en een met een Oost-Indisch ambtenaar. De echtgenoot van haar oudste dochter zou zich – nadat hij de militaire dienst vaarwel gezegd had – ontpoppen tot een succesvol planter en zakenman.[ii]De enige zoon van Juliet Elizabeth en Frederik werd ook planter.

U kunt de PDF hier vinden.


[i]      J.C. Francken, ‘Een vorstelijke zoogbroeder Friedrich Wilhelm Schenck’, Amersfoort en Omstreken (2001), nr. 3.

[ii]   Zie hiertoe het zeer lezenswaardige boek: E.M. von Winning, Lebenslauf des Moritz von Winning 1835-1920 (Jakarta 1993).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.