Nieuw indexeringsproject: De Suppletiefolio’s

1
4948

Na de succesvolle indexering van het Korps Pupillen en het Oost-Indisch Boek starten we een nieuw indexeringsproject waar zeer veel van ons hun voorvaderen – en ook de ouders van hen – in terug zullen vinden. Het gaat hier om de zogenaamde Suppletiefolio’s van het Oost-Indisch leger, later KNIL, die vanaf 1817 werden bijgehouden.

In het archief van de Stamboeken Militairen KNIL (Nationaal Archief, archiefinventaris 2.10.50), bevinden zich in de inventarisnummers 87 tot en met 317 de stamboeken van de soldaten en onderofficieren uit de suppletietroepen. Deze militairen meldden zich aan in Nederland, in tegenstelling tot het Oost-Indisch Boek, waar rekruten die zich buiten Europa aanmeldden in werden vermeld.

Personen in dit archief komen uit Nederland maar ook voor ongeveer eenderde uit het buitenland, met name Duitsland, Zwitserland, België en Frankrijk. Veel van hen bleven in de Oost. Onder andere de geboorteplaats, vader, moeder en uiterlijke kenmerken staan beschreven.

Hoewel scans beschikbaar zijn bij het Nationaal Archief, zijn ze niet makkelijk toegankelijk door het ontbreken van een digitale index. In dit project gaan we daar iets aan doen!

Help mee!

Iedereen kan eenvoudig meehelpen met het indexeren van een of meer pagina’s. Jeroen van Luin, digitaal archivaris bij het Nationaal Archief, heeft weer een prachtig invoerscherm geconstrueerd waardoor het indexeren eenvoudig en plezierig is. De enige velden die moeten worden ingevuld zijn:

  1. Nummer
  2. Achternaam
  3. Eventueel tussenvoegsel
  4. Voornaam of voornamen

Per pagina worden maximaal 6 personen beschreven. Vul die allemaal in en klik op Opslaan boven of onder aan het formulier. Als er minder dan 6 op een pagina staan, vul dan in het eerste lege veld een streepje (-), en sla op. Na het invoeren wordt iedere scan ook nog een keer onafhankelijk gecontroleerd. Dit gaat sneller dan invoeren maar vereist een precies oog.

Hoe te beginnen?

  • Ga naar de Invoeren-pagina om te beginnen met invoeren. In de afbeeldingen hierboven kunt u een voorbeeld zien. De in te vullen scan kunt u naar believen in- en uitzoomen en verschuiven. Wanneer de scan erg onduidelijk is kunt u met de link boven de scan de originele afbeelding op de website van het Nationaal Archief openen.
  • Ga naar de Controleren-pagina om ingevoerde scans te controleren, te verbeteren en te bevestigen.
  • Ga naar de pagina met Alle Scans om de resultaten tot dusver te zien.

Veel dank weer aan Jeroen van Luin, die net zoals vorige projecten de invoer en database omgeving heeft verzorgd. Na voltooiing van het project zullen de gegevens worden geïntegreerd in de Open Archieven database, waar nu ook de personen in het Oost Indisch Boek en het Korps Pupillen makkelijk vindbaar zijn.

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.