Boekdelen burgerlijke stand Banda teruggevonden

0
1745

Eén van de IGV bronnenspecialisten, Karel Soeterik, is regelmatig in Jakarta en rapporteert in deze nieuwe rubriek Jurnal Arsip zijn laatste bevindingen.

In het ANRI zijn de verloren gewaande originele Burgerlijke stand boeken van de Banda eilanden door een toevalligheid door mij herondekt. Dit is een spectaculaire onverwachte vondst. Het frontoffice van het ANRI kende het bestaan hiervan niet. Het gaat om de geboorte-, sterfte- en huwelijksregisters over de periode 1817-1870. Ik heb diverse kopieën van de boeken kunnen maken; van de periode 1817-1833 bijvoorbeeld alle geboorten en overlijdens. De LDS kerk (Mormonen) hebben deze boeken al verfilmd in 1976, maar de films zijn niet digitaal online beschikbaar. De enige mogelijkheid was tot voor kort om de analoge films te bekijken in Salt Lake City, of in een of ander LDS Family History Center waar toevallig nog wat microfilms aanwezig zijn. In het ANRI lijken deze films ook afwezig.

Huwelijksakte uit 1831 van William Hugh Nash en Maria van Zeyl (bron: Arsip Nasional). Deze huwelijksakte is niet opgenomen in de Indische regeringsalmanak.

Via dezelfde toevallige manier heb ik ook de residentie-administratie van de burgerlijke stand van Meester Cornelis over de periode 1891-1923 ontdekt die bij mijn weten nog nooit is geïnventariseerd. In deze administratie komen veel brieven voor van individuele gevallen; er zijn geen burgerlijke-stand-registers aanwezig.

Zorgelijk nieuws

Zorgelijk nieuws is dat ik met een werknemer heb gesproken van de Pengadilan Jakarta Pusat, de beheerder van de koloniale archiefstukken. Aan hem liet ik de speciale na-oorlogse overlijdensboeken zien waarnaar ik op zoek ben en hij bevestigde mij dat die schriftjes helaas verloren zijn gegaan door een overstroming ergens in het jaar 2000. Ontzettend jammer en groot historisch verlies. Daarnaast bevestigde hij mij dat op dit moment nog meer boeken in gevaar zijn in het oude Pengadilan gebouw, ze bevinden zich in een overstroomde kelder aan de Molenvliet op een kilometer afstand van het oude landsarchief waar geen werknemer binnen mag komen vanwege elektrocutie gevaar. Een zorgelijke ontwikkeling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.