Aktes Burgerlijke Stand Nederlands-Indië nu digitaal beschikbaar

6
12631

De Mormonenkerk, voluit: de Kerk van Jesus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, (Engels: Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, afgekort LDS Church), heeft grote delen van de originele aktes van de burgerlijke stand van Nederlands-Indië gefotografeerd en op microfilm bewaard. De aktes zijn een belangrijke bron omdat de ouders erin worden genoemd, bijvoorbeeld van het kind bij een geboorteakte of van bruid en bruidegom bij een trouwakte. Dat is oud nieuws voor de doorgewinterde Indische genealoog. Veel van ons zijn wel eens (of vaak) bij een familiecentrum van de LDS-kerk geweest. In Amsterdam bijvoorbeeld, of in Leeuwarden, om microfilms te bekijken in een houten kast.

Wat nieuw is, is dat deze films nu digitaal beschikbaar zijn. Hoe zit dat precies?

Ten eerste, je moet nog steeds naar een LDS familiecentrum, omdat alleen op een LDS-computer de digitale scans uit Nederlands-Indië beschikbaar zijn gemaakt. Dat heeft te maken met afspraken tussen de Mormonenkerk en de Indonesische overheid, die eigenaar is van het originele materiaal. Daarnaast moet je geen wonderen verwachten over de kwaliteit van de scans.

Leo Janssen: “Wat wel een vooruitgang is, is dat je op het computerscherm verder kunt inzoomen op de afbeelding. Bij de microfilm-schermen zitten er maar drie standen: klein, midden en groot. Ook is het fijn dat je wat je ziet op het computerscherm, je kan opslaan op een USB-stick.”

Leo Janssen in het LDS familiecentrum aan de Zaaiersweg in Amsterdam. Hij is samen met Ron van der Wal bezig de trouwregisters van Semarang in kaart te brengen.

Helaas kan je niet een hele film downloaden of een hele akte op hoge resolutie.

Een groot voordeel is wel dat je niet meer gebonden bent aan het LDS Familiecentrum waar een film toevallig aanwezig is. Op elk centrum kan elke digitale film bekeken worden – als hij gescand is. Als een film nog niet digitaal beschikbaar is, kan je hem helaas niet meer analoog bestellen. Je kan wel een verzoek indienen de film met voorrang te laten digitaliseren. De LDS kerk denkt in 2020 klaar te zijn met het digitaliseren, het tempo ligt volgens hen op 1000 films per dag.

Willy en Maarten Etmans van onderzoeksbureau Roosje Roos gebruiken het nieuwe systeem: “Eerst was ik bang dat het langzamer zou werken, omdat je geen film hebt die je snel door kan spoelen. Maar doordat je een overzicht van kleine beeldjes kan maken, kan het juist soms sneller werken.”

Onze secretaris Ralph Ravestijn heeft ook ervaring uit de eerste hand. Op een foto van een LDS microfilm was onmogelijk de geboorteplaats van zijn voormoeder Ellen Marchal te lezen. Op de digitale versie wel, met enige moeite, Poegoe.

Een vergelijking van de oude (links) en de nieuwe (rechts) data met dezelfde akte uit de Burgerlijke Stand van Semarang, 1860, geboorten, 1e bijregister. Gelukkig zijn niet alle aktes in deze vrij onleesbare staat.

Hoe je precies te werk gaat als je bij de Mormonen een akte wilt inzien uit Nederlands-Indië lees je hier. Ook vind je er informatie welke filmrollen al zijn gepubliceerd in onze bronnenpublicaties.

Lees meer informatie over de transitie van analoog naar digitaal hier.

6 REACTIES

 1. Een enorme teleurstelling dat de films niet algemeen toegankelijk zijn. Ik ben een aantal jaren begonnen met het in gang zetten van het digitaliseren van de films van de Indische burgerlijke stand. wat later is overgenomen door anderen. Nog niet zo lang geleden leek het te gaan lukken, maar nu is het helaas een zeer beperkte vooruitgang.
  Ik ben zelf om medische redenen niet in staat naar een LDS te gaan, mede omdat er geen in de buurt is hier.
  Ik wil ook de vele inspanningen van mensen om de zaak gedigitaliseerd te krijgen niet bagatelliseren, verre van dat. Maar eigenlijk schieten we er helemaal niets mee op.
  Ik kan geen enkele reden bedenken waarom Arsip Nasional de films niet breed beschikbaar zou willen stellen. Het AN lijkt mij daar verder geen enkel belang bij te hebben.

  Achteraf makkelijk, maar hadden de Nederlanders de archieven maar meegenomen in 1950……

 2. In Den Helder hadden wij een LDS familiecentrum, maar die werd 2 jaar geleden opgeheven omdat de films allemaal op het internet beschikbaar waren volgend de Mormonenkerk. Niets is minder waar, op de LDS site vind je maar beperkte hoeveelheden films, en allemaal van na 1950. Des te vreemder is dat schijnbaar alleen de Helderse afdeling is opgeheven, want elders kan je wel de films inzien. Het is duidelijk dat het dan toch een financiële reden was om hem te sluiten! Voor de kop van Noord Holland is daardoor genealogisch onderzoek vrijwel onmogelijk geworden. Wie gaat er vanuit Den Helder naar de dichtst bij zijnde centrum, Amsterdam om maar 2 uurtjes de tijd te hebben om te zoeken? Waanzin. Mijn onderzoek ligt dan ook stil. Dank je wel Mormonenkerk!

 3. Kunnen jullie mij helpen met het zoeken naar twee meisjes (mogelijke zusjes) geboren tussen 1947 en 1950 in Manado Sulawesi (het vroegere Celebes). Ik heb alleen een fotootje en geen namen, mijn Vader Gijsbert van Ewijk was daar indertijd gelegerd, het verhaal (zoektocht) staat op de site http://www.oorlogsliefdekind.nl

 4. Ikben op zoek naar mijn oom BEN Boer destijd gelegerd in Medan en zijn kind die daar geboren zou zijn mijn neef of nicht dus wie kan mij helpen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.