Zoektocht naar een Indisch verleden

6
1997
> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN <

Ik was nog maar een kind en stel mij zo voor dat ik met grote ogen en een open mondje naar de zwart-wit foto in de handen van mijn opa keek. Op de foto zag ik een slanke Indische man in uniform met een dunne snor die aan de uiteinden omhoog krulde en een gesloten blik in de ogen met een zweem van iets, wat ik tot op de dag van vandaag niet zou kunnen omschrijven.

De man op de foto was mijn overgrootvader en het was, met de woorden van opa: ‘Een heel slechte man!’ Waarom dan? ‘Hij heeft veel mensen gedood.’ En waar was die slechte man nu dan? ‘Dood.’ Oh… Hoe dan? ‘Verdronken. Hij zat op een boot die zonk.’ In mijn kinderhoofd zag ik een beeld van een omgeslagen houten bootje op een rivier en mijn overgrootvader die – kennelijk – niet kon zwemmen en naar de bodem zonk.

Geen flauw benul had ik van Nederlands-Indië, het KNIL, oorlog en al helemaal niet van het zinken van de Junyo Maru in 1944. De foto werd opgeborgen en is inmiddels weggeraakt. Opa sprak nooit meer over zijn vader – of überhaupt veel over zijn verleden – en ik stelde geen vragen. Pas jaren na zijn dood begon het tot mij door te dringen dat ik eigenlijk niet veel over opa en zijn geschiedenis wist.

Een paar maanden geleden zag ik op de website GaHetNa.nl een database met daarin de Japanse interneringskaarten van (Indische) Nederlandse krijsgevangen tussen 1942 en 1945. Ik wist dat opa in Japan krijgsgevangene was geweest en typte de naam Rugebregt in, waarop ik de interneringskaart van mijn overgrootvader vond. Voor de interneringskaart van opa moest ik een verzoek indienen.

Het krijgsgevangenschap van opa en zijn leven voor die tijd is nogal een mysterie voor mij. Ik heb er hier en daar enkele flarden van meegekregen, maar met de ontdekking van de interneringskaarten werd mijn nieuwsgierigheid pas echt aangewakkerd. Zou er meer te vinden zijn? Ik besloot in de ‘archieven’ te duiken van oma en vond daarin o.a. een erkenningsake; de ouders van opa waren dus nooit getrouwd geweest.

Heel veel meer vond ik niet, maar nu wil ik niets liever weten dan wie opa was en wie zijn ouders waren. De ‘slechte man’ en de vrouw die – naar verluid – is overleden aan een gebroken hart toen opa nog maar een kind was. Wie waren deze mensen wiens bloed mijn bloed is? Hoe zagen hun levens eruit in het Indië dat niet meer bestaat? En wie ben ik eigenlijk in het perspectief van hun geschiedenissen?

Wordt vervolgd

Door: Liselore Rugebregt

G.A.F. Rugebregt en F.B. Rugebregt-Tampie © Fam. Rugebregt

 De grootouders van Liselore: G.A.F. Rugebregt en F.B. Rugebregt-Tampie, Indonesië, 1954

> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN <

6 REACTIES

 1. Hallo,

  Heb een aardig deel van de Rugebregt-familie in kaart kunnen brengen.
  Wellicht kunnen we elkaar helpen.

  hartelijke groet,

  JJ (neef van mijn vader was getrouwd met Maria Anna Ferdinanda Rugebregt)

  • Hallo Jan-Jaap,

   Dank je wel voor je reactie. Voor nu ben ik vooral geïnteresseerd in de persoonlijke geschiedenis van mijn grootvader, en daarnaast de genealogie. Het zal nog wel even duren allemaal, maar ik zal je contactgegevens bewaren.

   Overigens bestaat de familie Rugebregt uit meerdere takken (zoals je vast wel weet, gezien ook de derde naam van Maria: ‘Ferdinanda’). En is er in jaargang 19 van de Indische Navorscher een deelgenealogie van de familie Rugebregt gepubliceerd: https://igv.nl/en-GB/publicaties-en-bronnen/de-indische-navorscher.

 2. Hallo Liselore,

  Ik ben van de Ferdinand-tak van de Rugebregts. Ik ben benieuwd of en hoe er een connectie tussen ons is, en hoe ver je met je onderzoek bent…

 3. hoi allen,

  beetje late reactie zo in 2021!

  De naam Rugebregt komt op Ambon veel voor en met name op het eiland Haroekoe in het gelijknamige dorp.
  Zie hier de namenlijst met de namen uit de plaats Haruku: https://www.atlas-maluku.nl/?entry=locatie&regio=2430&eiland=16&familie_id=0&kampong=496

  Naar verluidt stammen de Rugebregts af van één Duitse stamvader die naar de Molukken is gegaan en sindsdien is de naam een Amboneze naam geworden. Er zijn op de Molukken vele achternamen die verwijzen naar een Europese voorouder dan wel duiden op een gedwongen doop. Zo zijn daar de namen: Da Costa, Hoogendorp, Adriaensz, Van Harling, De Fretes (de Freitas), Muskita (de Mesquita), Loppies (Lopes), Van Amstel en Condé veel voorkomend op Ambon.

  De naam Rugebregt wordt gezien als een Amboneze naam, niet zo zeer een Indische naam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.