Indisch-Joodse families (I)

3
3714
> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN <

Dat er Joden in Nederlandsch-Indië gevestigd waren en dat zij daar in sterke mate waren geassimileerd, staat vast. De Joodse aanwezigheid in de Oost was aanleiding voor de tentoonstelling Selamat Sjabbat, die van 13 oktober tot en met 8 maart 2015 in het Joods Historisch Museum te Amsterdam wordt gehouden. Tevens verscheen begin oktober een speciaal nummer van Misjpoge, het kwartaalblad van de Nederlandse Kring voor Joodse Genealogie (NKvJG).

Genoeg reden om ook in Asal Oesoel – zij het op bescheiden wijze – aandacht aan dit onderwerp te besteden. Hierbij wordt opgemerkt dat genealogisch onderzoek naar Joods-Indische families extra wordt bemoeilijkt doordat zij niet zelden een familienaam dragen die ook onder veel niet-Joden voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan namen als De Groot, De Jong, Van Leeuwen, Meijer en De Vries. Alleen bij de familienamen Israël en Levi weten we, net als in het geval van de naam Cohen, zeker dat we met een familie met een Joodse achtergrond te maken hebben. Ook voornamen als Aron, Hertog, Levi en Mozes wijzen sterk in die richting.

Met het oog op het voorgaande volgen hierna de genealogieën van twee kleine families met de onmiskenbaar Joodse familienaam Cohen – van beide families kon de aansluiting met Europa nog niet worden vastgesteld – en van een familie met de onder zowel Joden, als niet-Joden veel voorkomende familienaam Van Leeuwen. Dit is overigens niet de eerste maal dat aan Joods-Indische families in genealogisch opzicht aandacht werd besteed.

Eerder al werden genealogieën gepubliceerd in De Indische Navorscher 1992 (Van Dort); 1993 (Israël); 1998 (Levyssohn en daarvan afgeleide familienamen); en 2006 (Soesman); en in De Nederlandsche Leeuw 1999 (Miero).

Hopelijk vinden de drie nu gepresenteerde genealogieën in ruime mate navolging, opdat onze kennis over Joods-Indische families kan worden vergroot.

Genealogie van Carel Johannes Cohen

Genealogie van Salomon Alexander Napoleon Cohen

Genealogie van Janus Mozes van Leeuwen

Door: Roel de Neve

> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN <

3 REACTIES

 1. Mooi dat er aandacht gegeven wordt aan de Joodse families in voormalig Nederlands Indië.
  Uitgaande van de Asser Joodse families wordt er, m.n. door mw. José Cohen Rapoport, onderzoek gedaan naar de families Engers en Zeehandelaar, waarvan nazaten in Nederlands Indië terecht kwamen.
  Haar mailadres is cohenrapoport@kpnplanet.nl. Wellicht kunt u haar verleiden iets van haar resultaten met u te delen.
  Mvrgr.,
  Jan Ridderbos

 2. Geachte heer Ridderbos,

  Een late, maar daarom niet minder oprechte, dank voor uw suggestie. Inmiddels heb ik contact opgenomen met mevrouw Cohen Rapoport en ben ik in afwachting van haar eventuele reactie.

  Vriendelijke groet,
  Roel de Neve.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.