Vrouwelijke Indische In’tvelds (VI)

1
2310

In een reeks artikelen wordt nader ingegaan op de vrouwelijke leden van de Indische familie In’tveld, hun echtgenoten en – met name – hun kinderen.

In dit artikel wordt ingegaan op het gezin van Cornelia Louisa Intveld en William Purvis.[i]De familie Purvis was afkomstig uit Schotland. Robert Purvis, de vader van William Purvis, had volgens de overlevering een fortuin verdiend in de katoenhandel met de Verenigde Staten. Zijn oudste zoon William zou zijn vleugeels uitslaan naar Nederlands-Indië en de stamvader worden van de Indische tak van deze familie. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. Uit de overlevering is bekend dat vooral de moeder van William het maar niets vond dat haar zoon trouwde met een halfbloed meisje. Kennelijk was men in het 19e-eeuwse Groot-Brittannië nog niet klaar voor dit soort verbintenissen. Dit patroon zou zich overigens weer herhalen bij het huwelijk van hun dochter Mary Earle.[ii]

Uit het huwelijk sproten maar liefst veertien kinderen, van wie er tien de volwassen leeftijd bereikten. Opvallend is dat twee kinderen trouwden met een volle nicht respectievelijk neef. Verder is opvallend dat de kinderen die in Padang werden geboren nadien allemaal in Schotland gedoopt zijn. Zij zouden uiteindelijk in een vrij groot aantal landen komen te overlijden: Nederlands-Indië, Nederland, Verenigde Staten, Canada, Schotland, Zwitserland en Engeland.

Het ongeluk heeft de kinderen uit dit gezin ook niet onberoerd gelaten. Zou gaat John, ooit een gevierd zakenman, op 36 jarige leeftijd failliet en belandde hij in de gevangenis. De echtgenoot van Elisabeth Francina ziet een mooie carriere als jurist in rook opgaan als op 29 jarige leeftijd hij zelf veroordeeld wordt. Hun jongste dochter Mary Earle trof het wat dat betreft een stuk beter. Haar echtgenoot zou zich opwerken tot een zeer succesvol zakenman die het zich kon permitteren een landgoed te kopen.

[i].     Dit artikel is deels gebaseerd op: J. Purvis, The Purvis Family 1694-1988(1988) (Hierna aangehaald als Purvis Family). Deze zeer uitgebreide genealogie is inmiddels ook gepubliceerd op internet (zie: http://purvisfamilytree.com).

[ii].    Zie: Jessica Douglas-Home, Violet. The Live and Loves of Violet Gordon Woodhouse(1996). Dit is de biografie van Violet Gwynne (1872-1948), dochter van Mary Earle Purvis en James Eglington Anderson Gwynne. Zie tevens: Artemis Cooper, Writing at the Kitchen Table. The Authorized Biography of Elizabeth David (1999). Dit is de biografie van Elizabeth Gwynne (1913-1992), kleindochter van Mary Earle Purvis en James Eglington Anderson Gwynne. In beide boeken wordt uitgebreid op de Indische afkomst van Cornelia Louisa Intveld en dus ook op die van Mary Earle Purvis ingegaan.

U kunt de PDF hier vinden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.