Lezing Yvette Kopijn

0
3388

Op 15 december geeft Yvette Kopijn een lezing over oral history interviewen en het vastleggen van Indische (levens)verhalen.

De lezing vindt plaats van 15:00-16:00 in Zalencentrum Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4a, 3743 KN Baarn in aansluiting op de algemene ledenvergadering van de IGV. Na afloop is er mogelijkheid tot napraten en (uiteraard) Indisch eten (18:00). De lezing is gratis, kosten voor de maaltijd zijn €21,00 inclusief twee keer koffie/thee en drie andere drankjes. Geeft u zich voor 1 december op via secretaris@igv.nl.

Over de lezing

Delen is helen en door te delen worden we meer. Voor de oudere generatie betekent het delen van je verhaal een mogelijkheid om je te verzoenen met het verleden en alsnog erkenning te krijgen voor je ervaringen. Tegelijkertijd brengen de verhalen jongere generaties in contact met hun voorgeschiedenis, waardoor ze zich stevig geworteld in hun Indische identiteit kunnen richten op de toekomst. Maar hoe ga je het gesprek aan met de oudere generatie? Hoe creëer je een veilige setting, waarin de verteller zich senang genoeg voelt om verhalen te delen? En wat komt er allemaal bij kijken wanneer je besluit om jouw (groot)ouders te interviewen?

Op zaterdag 15 december deelt Yvette Kopijn, oral historian en auteur van het boek Antara Nusa. Levensverhalen van ouderen uit Indië/Indonesië (LM Publ. 2018) (kijk hier) haar interviewervaringen en haar tips. Aan bod komen het creëren van een veilige interviewsetting, het omgaan met vertellen en (ver)zwijgen en het omgaan met gevoelige onderwerpen tijdens het afnemen van een interview. In het programma is veel ruimte voor uitwisseling, dus neem vooral uw eigen vragen mee en leg ze aan Yvette voor!

Over de spreker:

Yvette en haar overgrootmoeder Oma Trui

Yvette Kopijn (Aruba, 1966) groeide op in een gemengd Nederlands-Indisch gezin. Ruim twintig jaar houdt ze zich bezig met het doorbreken van zwijgen en spoort ze zowel oudere als jongere generaties aan om verhalen over cultuur, identiteit en (familie)geschiedenis met elkaar te delen, om zo te komen tot heling en verzoening.

Vanaf het voorjaar van 2019 zal Yvette vanuit Stichting Zieraad het jongerenproject Tracing Your Roots begeleiden, waarin Indische en Molukse jongeren worden aangemoedigd om op zoek gaan naar hun voorouders en hun familiegeschiedenis (kijk hier).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.