Gezocht: Nabestaanden van overleden krijgsgevangenen Saigon / Singapore

0
2428

Namens Luitenant-Kolonel b.d. Jacq. Z. Brijl BL zijn wij op zoek naar nabestaanden van een aantal militairen die zijn omgekomen in krijgsgevangenschap in Saigon, Vietnam.

De Japanse troepen, die in 1942 in het zuiden van Thailand en in het Noorden van Malakka landden, rukten snel zuidwaarts op. De laatste Britse verdedigers trokken zich terug op Singapore, maar de Japanse troepen wisten het eiland binnen de door hen gestelde termijn van 100 dagen in te nemen.

Op het ereveld Kranji van de Britse Commenwealth War Grave Commission liggen meer dan 4000 oorlogsslachtoffers begraven, onder wie twintig Nederlanders. Het gaat hier vooral om KNIL militairen die tijdens de gevechten waren gevangengenomen en door het Japanse leger naar Saigon waren overgebracht. Zij zijn daar in een krijgsgevangenschap overleden en begraven. Na afloop van de oorlog zijn deze slachtoffers door de zorg van de Oorlogsgravenstichting herbegraven te Singapore.

De KNIL militairen in kwestie zijn:

  1. Kpl. Inf. Cornelis Hoppenbrouwer, geb. 7 mrt 1911 te Ambarawa
  2. Sgt. Inf. Ernst Adolf Karel Büttner, geb. 9 mrt 1898 te Kediri
  3. Kpl. Inf. Max Kooymans, geb. 24 apr 1917 te Poerwakarta
  4. Sld. Inf. Ferdinand Adolf Simon, geb. 8 mei 1923 te Batavia
  5. Sld. Inf. Willem Frederik van der Vlugt, geb. 7 mrt 1923 te Batavia


Al geruime tijd zet Luitenant-Kolonel b.d. Jacq. Z. Brijl BL (Mojokerto, N.O.I., 1927) zich in om te eren wie ere toekomt. Het doel is om moedige personen te eren die tijdens WOII hun leven voor het vaderland hebben gegeven. Door zijn inzet kunnen nabestaanden vaak alsnog het Mobilisatie Oorlogskruis (MOK) in ontvangst nemen.

Mocht u een nabestaande zijn of kennen, neemt u dan contact op met Luitenant-Kolonel b.d Jacq. Z. Brijl of met de IGV.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.