Gezocht: nabestaanden gevechten Karo landen, 1942

0
2378

Namens Luitenant-Kolonel b.d. Jacq. Z. Brijl BL zijn wij op zoek naar nabestaanden van een aantal militairen die zijn omgekomen bij de de gevechten in maart 1942 rond de brug over de Asahan rivier bij Porsea en de laatste gevechten nabij Kota Buloh Benteng en Lau Goenoeng.

De militairen in kwestie zijn:

  • Van de Puttelaar, Herman Bernhard, Medan, 26-03-1922, Mlt. Sgt Inf. KNIL
  • Godding, Jozef Alphons, Pontianak, 24-02-1913, Mlt. Sld Inf. KNIL
  • Nigg, Frederik Willem, Medan, 22-07-1918, Mlt. Sld Inf. KNIL

Al geruime tijd zet Luitenant-Kolonel b.d. Jacq. Z. Brijl BL (Mojokerto, N.O.I., 1927) zich in om te eren wie ere toekomt. Het doel is om moedige personen te eren die tijdens WOII hun leven voor het vaderland hebben gegeven. Door zijn inzet kunnen nabestaanden vaak alsnog postuum het Mobilisatie Oorlogskruis (MOK) in ontvangst nemen.

Mocht u een nabestaande zijn of kennen, neemt u dan contact op met Luitenant-Kolonel b.d Jacq. Z. Brijl of met de IGV.

Kort verslag van de gevechten in maart 1942 rond de brug over de Asahan rivier bij PORSEA en  de laatste gevechten nabij KOTA BULOH BENTENG en LAU GOENOENG.

Op 12 mrt.1942 kreeg res. 1ste Lnt. Inf. KNIL. D.H. Been opdracht om vanuit het vliegveld  TIGA BULOU met 2 brigades inf. en een sectie met Fiat mitrailleurs, alsmede 2 P.O.A’n (Pantser Overvalwagens) met 2 Colt. Mitrs + bediening, zich met spoed naar PORSEA (nabij het Toba Meer) te begeven, teneinde aldaar  verdedigende stellingen in te nemen rond de brug over de Asahanrivier bij PORSEA.


Mlt. Sgt. Inf. KNIL. PIETER STAPENSÉA was Commandant van één van deze  POA’s. Opzet daarbij was, om rond Porsea te proberen de snelle Japanse opmars te vertragen, zodat zij niet snel naar de Westkust van Sumatra, zouden kunnen doorstoten. De C. van de Ned. troepen in  dat deel van Sumatra, Generaal-majoor OVERAKKER, hoopte daarmede tijd te kunnen winnen, zodat eventuele nieuwe Geallieerde versterkingen alsnog gebruik zouden kunnen  maken van o.a. de haven van Padang.
                                                                                      
Nadat het sterke Japanse invasieleger op  11 mrt. 1942 bij Tandjong Tiram was geland, had zij kans gezien om snel verder op te rukken , onder meer richting TOBA MEER. Als de militairen vanLuitenant Been zich in hun verdedigende stellingen op 13 maart 1942 bevinden, ontstaat er een hevig vuurgevecht met de Japanse vijand, die uiteindelijk kans zag om de brug over de Asahan rivier te bezetten, waarna onze KNIL. militairen gedwongen waren om zich terug te trekken voor  de overmachtige Japanse strijdkrachten. Tijdens deze gevechten bevond o.a. Sgt. STAPENSÉA  met zijn POA vlak bij de brug en heeft toen vrijwel direct aan de gevechten deelgenomen.

De KNIL. militairen van  res. 1ste Lnt. BEEN moesten vervolgens in z.g. “vetragende gevechten” met het Japanse leger, zich in noordelijke richting (Atjeh), terugtrekken.

Bij deze laatste hevige gevechten van het KNIL. rond  Kota Bulog Benteng, sneuvelde op 24 mrt. 1942, de moedige militie Sgt. Herman Bernard v.d. PUTTELAAR en bij het meer naar het oosten gelegen LAU GOENOENG, de mlt. sldn. Jozef Alphons GODDING en mlt. sld. Frederik Willem NIGG. Na WOII werd zij begraven op het Ned. Ereveld “LEUWIGAJAH” te Tjimahi, West-Java.

’s-Gravenhage, 10 okt. 2018.
Jacq. Z. Brijl, Luitenant- Kolonel bd, BL

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.