10.000 Voormoeders project

24
10904

Doe mee aan een collectief eerbetoon aan onze Aziatische voormoeders

Wat weten wij eigenlijk van onze Aziatische voormoeders? Een naam, een vergeelde foto, een anekdote. Wanneer we gaan schatgraven in onze familiegeschiedenis, dan vinden we slechts flarden terug van onze Aziatische voormoeders. Toch is zij vaak de sleutel tot het begrijpen van ons familieverleden. Zonder haar waren er bijvoorbeeld geen Indische families!

Om haar alsnog een zichtbare plek in onze familiestamboom te geven, is de IGV samen met stichting VerhalenOverLeven e.a. gestart met het project ’10.000 Voormoeders’ . We nodigen je uit om samen met ons te bouwen een database, waarin we de biografische gegevens, foto’s en verhalen van 10.000 Aziatische voormoeders met elkaar verbinden.

Vaak kennen wij haar geboortenaam niet, of die van haar ouders, of haar geboorteplaats. Dat komt omdat zij dikwijls niet werd geregistreerd in de burgerlijke stand van Nederlands-Indië. En als dat wel zo was staat er regelmatig: gegevens onbekend. Is er dan geen informatie? Zeker wel. We moeten alleen op een andere manier zoeken.

Als we 10.000 van onze Aziatische voormoeders iets beter leren kennen, elk, met een foto en de spaarzame gegevens die zijn overgeleverd, dan ontstaat een omgeving met veel dimensies waar we de ontbrekende kennis in kunnen vinden, of in elk geval benaderen. We kunnen die dimensies, zoals een plaats, een tijd, een verhaalfragment, eenvoudig navigeren in een speciale voormoeders database.

Bovendien is een een fotocollectie van 10.000 van onze Aziatische voormoeders een eerbetoon, en een erkenning hoe massaal hun invloed is geweest op onze geschiedenis.

Daarom hebben wij uw hulp nodig.

Want, als u roots in Nederlands-Indië of Indonesië heeft, ligt er ergens die foto. Van oma Tjang of oma Miet of oma Toet. En misschien weet u niet zo veel over haar, maar toch wel iets. Een plaats, een jaartal, of een anekdote.

Heeft u een foto van uw Aziatische voormoeder?

Doe mee met deze link

Alle informatie over haar is welkom, ook al is er bijna niets.

De foto’s met gegevens worden digitaal en toekomstbestendig ontsloten in de voormoeders database, die voor het publiek toegankelijk en doorzoekbaar wordt. U blijft eigenaar van de foto, en deze mag niet zonder uw toestemming worden gebruikt voor andere doeleinden dan het 10.000 voormoeders project. Datzelfde geldt voor uw teksten. Uw naam wordt niet zonder uw toestemming geopenbaard, en uw email adres nooit.

De ceremoniële lancering van de database is gepland voor begin 2023.

Dit project is geïnitieerd door Maarten Fornerod, secretaris Indische Genealogische Vereniging, Yvette Kopijn, Stichting VerhalenOverLeven en initiatiefneemster Tracing Your Roots, Maureen Welscher, journalist en publicist, en Christel Terwiel, socioloog en onderzoeker.

Dit project wordt mede ondersteund door:

Reggie Baay
Madelon Djajadiningrat
Dido Michielsen
Suze Zijlstra

Meer lezen

24 REACTIES

  1. Mijn naam is Johannes Petrus (Hans) Veldhoven, geb. 31 mei 1933 in Den Haag.
    Mijn vraag betreft het meer te weten te komen over:
    Marina (Maria) (oma Tjang) (Inlandse christenvrouw) (waarschijnlijk een Boeginese), geb. omstreeks 1853 en overleden 29 juni 1918 in Probolinggo (oud 65 jaar). Ze is voor de tweede maal gehuwd op 21 dec. 1878 te Batavia (ze had al één kind) met Carl August Mündler, geb. 11 aug 1843 Tübingen en overl. 12 jan. 1918 Probolinggo. Zijn beroep was geweermaker bij het KNIL Ze kregen vijf kinderen. Het tweede kind was Wilhelmine Fredericke (Riek) Mündler, geb. 10 maart 1878 Batavia en overl. 13 aug 1937 Bandoeng en gehuwd 21 dec. 1894 Soerabaja met Arthur Olive, geb. 15 juni 1867 Batavia en overl. 11 sept. 1927 Batoetoelis. Hun kind Erbany Olive, geb. 1907 is gehuwd met Willem Leeflang, geb.1904. Dit zijn de vader en moeder van mijn vrouw Lydia Corrie Leeflang, geb. 8 jan. 1935 Meester Cornelis.
    De eerste man van oma Tjang was een zekere NN. Lötcher ook bij het Knil. Toen deze naar zijn thuisland vertrok heeft hij zijn vrouw overgedaan aan Carl August. Zo ging dat in die tijd. Ik heb van alle kinderen gegevens, maar niet van oma Tjang anders dan de hiervoor genoemde.
    De foto van het gezin is een erfenis en bezit ik geen origineel.
    Ik heb wel een bestand over de geschiedenis van Carl August Mündler.
    Deze is eventueel wel beschikbaar.
    v.g.
    Hans Veldhoven

  2. Mijn oma was geen nyai , ze was de dochter van de vorst ( karaéng ) van Binamoe , mijn opa “opperhoofd der VOC ” moest wel ontslag nemen van de compagnie

    • Dank! Binnenkort komen de foto’s in onze gloednieuwe database waarvan we de naam nog heel even geheim moeten houden. Alle deelnemers krijgen hiervan bericht.

  3. Mijn Indonesische oma woonde bij ons in Surabaya. Zij noemt zich Maria. Zij kwam als jong meisje in het gezin van mijn opa Daniël J. A. Von Kriegenbergh op een plantage met voedingsgewassen in Dampit aan de voet van de gunung Semeru. Jonge meisjes werden soms opgeleid om hoofd van de huishouding te worden. Op haar 14 kreeg zij haar eerste van de tien kinderen bij opa. Opa’s toenmalige vrouw Clara Voorneman is gillend weggegaan en een jaar later gescheiden. Oma is geboren rond 1880. Zij wilde niet met ons mee naar Nederland. Zij was bang aan boord te sterven en als voer voor haaien te worden als haar stoffelijk overschot een zeemansgraf kreeg. Zij stierf in 1957 twee jaar na ons vertrek. Haar vader heet bapak ( vader) Merto en haar moeder heet mbok(moeder) Njojo. Haar zus heet Tonah en haar broer heet Seger. Allen woonden in het bergdorp Dampit bij Malang. Ik herinner haar als een lieve oma, die veel Javaanse legendes vertelde en goed kon koken. Ook mijn opa Daniël had een Javaanse moeder. Hoe plaats ik foto’s?

  4. Hallo,ik,Raymond Dessauvagie,heb÷5jr
    Inheemse Voormoeder/fam.research gedaan.Moeders/Vaderskant Mt dna
    Haplo B4/5,Proto Melayu/Australoid/
    First Americans heb ook foto’s,2 van÷1900 2 Voormoeders,en 2 kinderen daarvan.link doet t niet

  5. Any possibility that there is an English translation of this article? Or even a synopsis of what the project is about? If it’s about Indische women who ‘married’ or just gave birth to children fathered by Dutch men? Records usually just show a single name with no other identity reference data. I’d be interested please.

  6. GAARNE UW HULP IK WIL GRAAG MEER WETEN OVER MIJN STAMMOEDER MARIE SATIJEM GEBOREN KEDONG KEBO BAGALEN JAVA GEHUWD MET KAPITEIN JOANNES HENRICUS HUIJER WIE WAS DEZE VROUW .WIE WAREN HAAR OUDERS.

  7. mijn hollands is niet meer erg goed omdat ik al heel vele Jaren in the US heb gewoont. Mijn Moeder and Grootmoeder en tantes zijn alle maal in Indie geboren…ik geloof mijn Oma in Jogjkarta…..ik ken Hun ouders NIET………not by name or Anything all i know is that they’re Indonesian ……..my Oma married a dutch? german? teaplanter…….
    My family: Father/Moeder and ik waren in een Jappen kamp in Semarang…..gevacuaeerd eerst naar Ceylon/Sri Lanka daarna naar den Haag…….voor 10 jaar en nu in the States

  8. Een prima project! Ik heb helaas van een “voormoeder” geen foto dus kan aan het project niet meewerken. Ik ben al jaren op zoek naar gegevens betreffende een voormoeder in de familie. Zij is – zo neem ik aan – overleden voor 1840, dus een foto zal er uberhaupt niet zijn vermoed ik. Het gaat om de Javaanse vrouw van mijn betovergrootvader, Cornelis Albert de Brauw (geboren Montfoort 19 dec. 1809 en overleden te Padang 21 februari 1862). Met deze vrouw had hij 3 kinderen, te weten Johanna Hendrika Cornelia de Brauw, geb. Salatiga 22 april 1832, Louisa de Brauw, geb. Ambarawa/Madion 20 februari 1834 en Albert de Brauw, geboren Ngawie 24 april 1837. De kinderen werden alle drie erkend.
    Lang was van deze Javaanse partner slechts bekend dat zij dochter zou zijn van een dorpshoofd van Ambarawa en als naam werd genoemd “Mina”. Inmiddels is a.d.h. van het stamboek van zoon Albert van haar bekend geworden de naam “KALIAM”. Mijn betovergrootvader de Brauw trad in 1839 (1 nov. – Vianen) in het huwelijk met een Nederlandse vrouw. Ik neem dan ook aan, dat voordien de Javaanse vrouw Kaliam overleden is. Ik vind het een groot gemis, dat van deze Javaanse vrouw, moeder van 3 kinderen van genoemde de Brauw, verder kennelijk niets meer aan gegevens bewaard is gebleven.
    Mocht iemand een “zoek-suggestie” hebben, zo hou ik mij zeer aanbevolen. In elk geval dank voor de aandacht en succes met het project.
    Evert Krol – lid IGV

  9. Graag meegedaan. Mijn Javaanse voormoeder was geen njai. Haar zonen, de ooms van mijn grootmoeder, waren in dienst als Abu Dalem van de Zijne Hoogheden Hamengku Buwono VII en VIII, sultans van Yogyakarta in de functie als lijfwacht, stalmeester en koetsier en woonden in de Kraton. Dit was alleen toegestaan als er bloedverwantschap was met de sultans familie

  10. Goedenavond, ik ben op zoek naar mijn overgrootmoeder, de moeder van mijn oma, Kim Njong getrouwd met Leendert Adrianus Wilhelm Schram. Ze kregen samen 4 kinderen. Ik ben echt al jaren op zoek en loop vast in mijn onderzoek. Ik hoop dat iemand iets kan vinden en mij verder kan helpen.
    Dit is wat ik heb kunnen vinden van mijn overgrootmoeder. Ik heb helaas geen foto van haar.
    Mijn overgrootvader is jong overleden op 39 jarige leeftijd, mijn oma is toen opgevoed door haar tante, de zus van mijn overgrootvader, haar moeder was buiten beeld. Ze had wel de voogdij over de kinderen daar hebben wij een document van gevonden, Uittreksel van het register aanvaarding van Kim Njong van de erfenis en voogdij over de minderjarige kinderen, getekend 19 juli 1907, Raad van Justitie te Semarang.
    Later heeft ze nog toestemming gegeven voor het huwelijk van mijn opa en oma op 22 mei 1929, te Batavia Mijn oma sprak nooit over haar, toevallig hebben wij documenten gevonden waarin staat dat Kim Njong haar moeder is, verder loopt het spoor dood helaas.

    Gegevens van mijn overgrootvader:

    Leendert Adrianus Wilhelm Schram
    Geboren te Cheribon 22-4-1868
    Doop 11-10-1874
    Woonplaats:
    1886 Cheribon
    1894-1895 Batavia
    1895-1896 Padang
    1897 Soerabaja
    1899-1901 Batavia
    Beroep:
    verificateur der 5de kl. (benoemd 28-9-1891) te Batavia (1891-1893),
    ontvanger (benoemd 14-9-1894) te Bandar Chalipah (Oostkust van Sumatra)
    verificateur der 4de kl. (benoemd 13-9-1897) te Soerabaja (1897-1899),
    met verlof 25-3-1898,
    verificateur der 4de kl. te Batavia (benoemd 13-9-1899)
    (1899-1904), der 3e kl. (benoemd 30-12-1904) te Batavia (1905),
    ontvanger te Pekalongan (benoemd 7-8-1906), bij de dienst In- en Uitvoerrechten (1894-1906),
    Getrouwd:
    Te Pekalongan 24-4-1907 met de Chineesche vrouw K. Njong.
    Overleden:
    Pekalongan 19-7-1907 op 39 jarige leeftijd

  11. Ze kregen samen 4 kinderen;

    Wilhelm (Willy) Schram
    Geb;
    4 sep 1901
    Batavia (Djakarta),
    Java (verder niets bekend)

    Theodoor Anton August Schram
    Geb; 9 okt 1903
    Batavia, Ned. Indië
    Ovl; 13 mei 1939 (vorig jaar zijn kleinzoon gevonden! In Nederland)

    Eduard Johannes Schram
    Geb;
    12 okt 1905
    Batavia (Jakarta), Java ( Van Eduard niets bekend alleen een interneringskaart geen foto niets helaas, Vorig jaar zijn dochter gevonden! In Nederland en herenigd met de familie)

    Henriette Maria Büchler-Schram (mijn oma)
    Geb; 27 jun 1907 Pekalongan,

    De zus van mijn overgroot vader is;
    Alida Henriette Maria Schram,
    geb. Cheribon 22-12-1879 Overleden in interneringskamp Banjoebiroe kamp 10 op 3 september 1944, begraven op Nederlands ereveld Kalibanteng Semarang, vak/rij/nummer V-I-90

  12. Ik heb wel namen maar helaas geen foto’s van mijn indonesische voormoeder heel jammer ben er erg nieuwsgierig naar
    Wat een mooi initiatief om aandacht aan de voormoeder nu te schenken mijn complimenten veel succes verder. Met vriendelijke groet. Joyce

  13. Hallo allemaal, ik ben op zoek naar mijn voorouder-geschiedenis en met name de familie van mijn oma Elisabeth Roemahlaiselan (Ambon).

  14. Hallo, mij name is Frédérique Holst and I would love to find out if there is a website where I could find pictures or articles about the family baumgarten. My grandmother’s name is Alphonse Danielle Baumgarten, and she is related to Friedrich Wilhelm Baumgarten son of Johann Christian Baumgarten from Braunschweig and his wife Ilse Katharine Kohlrauschen. Not much information about the Kolrauschen family. Thank you!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.