Update: Digitale bronnen in de Universiteitsbibliotheek Leiden

0
2388

Door Marije Plomp, vakreferent voor Zuidoost-Azië, Universiteitsbibliotheek Leiden (m.plomp@library.leidenuniv.nl)

Door het samenvoegen van de Zuidoost-Azië-collecties van de Universiteitsbibliotheek Leiden (UBL), het KITLV en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) ontstond enkele jaren geleden de op één na grootste erfgoedcollectie op het gebied van Indonesië ter wereld. Het gedigitaliseerde deel van de collectie wordt stapsgewijs  toegankelijk gemaakt via de Digital Collections.

Gratis downloaden KITLV-foto’s

Eén van de meest omvangrijke digitale collectie is de fotocollectie van het KITLV. Het merendeel van de foto’s betreft Zuidoost-Azië, met name Indonesië; een kleiner deel bestaat uit beelden uit de Caraïben. Een aantal afbeeldingen kunt u alleen zien binnen de muren van de universiteitsbibliotheek; dit zijn de foto’s waar auteursrecht op rust. Sinds kort kunnen de foto’s waarop geen rechten meer rusten gratis in hoge resolutie worden gedownload. Deze foto’s kunnen worden gebruikt onder een CC-BY licentie, bijvoorbeeld voor een publicatie. Dit houdt in dat de gebruiker wordt gevraagd de naam van de maker van het werk te vermelden, en een link naar de licentie in het werk op te nemen. In Digital Collections wordt per afbeelding aangegeven of er auteursrecht op rust. Een gebruiker is vrij om de kopie van een rechtenvrije afbeelding te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat en afgeleide werken te maken voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Zoek hier naar uw favoriete onderwerp in de KITLV fotocollectie (199.101 foto’s)

Nieuwe collecties

Het laatste half jaar zijn een aantal belangrijke deelcollecties van het KITLV en KIT aan Digital Collections toegevoegd. De volgende collecties zijn sinds kort digitaal raadpleegbaar, voorlopig nog binnen de muren van de bibliotheek, en met beperkte titelbeschrijvingen:

  • Abendanon Papers: brieven aan Henry Abendanon (1852-1925) en zijn vrouw Rosa Manuela Abendanon-Mandri van Raden Ajeng Kartini (1879-1904), haar zussen Roekmini, Kardinah, Kartinah, Soematri, haar vader en haar broer. Kartini’s brieven aan Abendanon zijn gepubliceerd in Door duisternis tot licht; Gedachten over en voor het Javaansche volk (1911).
  • KIT Colonial Sources: deze collectie bevat 2863 gedrukte bronnen over de voormalige Nederlandse koloniën Nederlands-Indië en Suriname, en de Nederlandse Antillen. Van adresboeken van Nederlands-Indië en jaarverslagen en statistieken van rubberondernemingen tot tentoonstellingscatalogi en Notulen van het Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. Er wordt nog gewerkt aan de titelweergave in van de titels die bestaan uit verschillend delen.
  • Damsté Papers: het archief van Henri Titus Damsté (1874-1955). Het bevat voornamelijk brieven uit de periode dat hij als ambtenaar werkzaam was op Sumatra, Bali, Sulawesi en Lombok.
  • East Indies Literature: de omvangrijke, op tekst doorzoekbare database biedt toegang tot 1350 teksten die tot de ‘Indische literatuur’ gerekend kunnen worden. Naast romans en novelles van bekende auteur zoals Madelon Székely-Lulofs, Beb Vuyk, Edgar du Perron en Multatuli, bevat de collectie toneelstukken van Victor Ido en Henri van Wermeskerken, en gedichten van Noto Soeroto and Willem Brandt.
  • Snouck Hurgronje Papers: archief en foto’s uit de collectie van Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936), Nederlands meest bekende oriëntalist van de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Deze digitale collectie bestaat uit 3162 foto’s en documenten.

Tot slot, informatie over de in verband met COVID-19 aangepaste dienstverlening van de Universiteitsbibliotheek Leiden kunt u hier vinden.

Wij kijken ernaar uit u te verwelkomen in onze bibliotheek zodra de deuren weer open kunnen. U bent van harte welkom!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.