Indische ambtenaren ontsloten

0
2844

Het Nationaal Archief digitaliseert in een sneltreinvaart archieven die belangrijk zijn voor de Indische genealogie. Maar zijn ze nu echt toegankelijk?

Jeroen van Luin, digitale archivaris bij het Nationaal Archief, gebruikt gebruikers van het internet om archieven doorzoekbaar te maken.

“Ik heb deze privé-actie gestart uit mijn wens als actief genealoog om meer indexen online te krijgen. Ik kwam in contact met bezoekers van het CBG, en die wilden graag meehelpen aan het ontsluiten van de Stamkaarten Oost-Indische ambtenaren en de Volkstelling 1921 van Suriname.”

Jeroen gebruikt hiervoor een platvorm waarbij scans worden getoond, waarvan bezoekers van de website gegevens in een formulier kunnen invullen. Deze gegevens worden vervolgens automatisch in een database verwerkt. “User generated content”, ofwel UCG.

https://ugc.jayveel.nl

Jeroen: “In principe zijn alle archieven die hun scans online hebben staan en waarvan ik de lijst met URL’s naar elke afbeelding kan ontvangen, geschikt om op deze manier ingetypt te worden. Het is dan nog een beetje werk om het invulformulier te maken en daarna kan er worden gestart. En alle ingetypte informatie is direct te downloaden via de download-pagina, zodat tussenresultaten meteen kunnen worden ingezien.”

De indexkaartjes van de Volkstelling zijn helemaal gedaan, de Stamkaarten bijna, en inmiddels worden de bladen van de Volkstelling zelf geindexeerd.

Als je mee wilt helpen aan de eindsprint van de Oost-Indische Ambtenaren (91% af), surf dan naar:

https://ugc.jayveel.nl/soia/invoeren/

…en voer er een paar in.

Suggesties voor volgende projecten zijn ook van harte welkom (zet ze op het forum)!

UPDATE: Oost Indische Ambtenaten af! Dat ging snel, alle 29266 records ingevoerd! Beschikbaar via de download pagina.

OPMERKING: De directe link naar deze stamkaarten bij het Nationale Archief is hier (dank aan Willy Etmans), makkelijk op naam doorzoekbaar via Open Archieven (dank aan Adriaan Intveld).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.