Odilia Amelia van Hall

2
4260
> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN! <

‘Trouwen met de handschoen’ of juridisch geformuleerd, trouwen bij volmacht, is voor mensen die een band met Nederlandsch-Indië hebben geen onbekend fenomeen. Velen van hen kennen wel een naast of ver familielid dat op die manier een huwelijk sloot. Van zo’n huwelijk was sprake wanneer een van de partners door omstandigheden niet aanwezig kon zijn en zich liet vertegenwoordigen door een gevolmachtigde.

Hoewel dit vaak wordt beweerd, kwamen dergelijke echtverbintenissen niet alleen onder militairen voor. Zo trouwde Izaäk Rutte, de vader van minister-president Mark Rutte, te Den Haag op 15 augustus! 1946 – exact een jaar na de Japanse capitulatie – bij volmacht met Hermina Cornelia Dilling. Izaäk Rutte was op dat moment in Nederlandsch-Indië als directeur werkzaam voor de handelsfirma Jacobson Van den Berg & Co. De bruid was een jongere zuster van zijn eerste vrouw, die in een Jappenkamp was overleden. Uit dit tweede huwelijk van Rutte sr. werd in 1967 onze premier geboren.

Net als Ruttes moeder deden vele Hollandse vrouwen als ‘handschoentje’ hun intrede in de Indische wereld. Het werd natuurlijk een regelrecht drama als bij aankomst in Batavia bleek dat hun echtgenoot inmiddels overleden was. Het enige dat de bruid van haar huwelijksdag dan restte, was de foto waarop de bruidegom was afgebeeld staande naast een foto van haarzelf. In Nederland gebeurde het omgekeerde: de bruid ging op de foto met een foto van de bruidegom.

Odilia Amelia van Hall, de bruid op onderstaande foto, kon haar bruidegom gelukkig wel in de armen sluiten. Zij was te Middelburg op 28 september 1868 geboren als dochter van Dr. Herman van Hall en Jkvr. Anna Maria Catharina Rengers Hora Siccama. Haar vader was onder meer conservator van het rijksherbarium te Leiden en HBS-leraar voordat hij boomkweker in Paterswolde werd. Zij trouwde met de handschoen in Apeldoorn op 20 februari 1893 met Johan Bernard In’t Veld, zoon van Alexander Felix In’tveld en Maria Warmolts. De bruidegom was als tweede luitenant der genie gelegerd in Willem I op Midden-Java en sloot zijn militaire loopbaan af als majoor.

Odilia Amelia van Hall

Bezoekers van deze site die in het bezit zijn van een foto als hierboven afgebeeld, zijn hierbij van harte uitgenodigd deze naar de redactie te sturen. Graag ook vermelden om wie het gaat. Het lijkt de redactie leuk de ontvangen foto’s in een bericht op te nemen, zodat er als het ware een pagina ontstaat uit een digitaal familiealbum. Voor de goede orde: het gaat om foto’s die dateren van voor 1920-1925.

Foto: Adriaan In ’t Veld | Tekst: Roel de Neve

> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN! <

Vind je het leuk als in deze rubriek ook een foto uit jouw familiealbum gepubliceerd wordt? Stuur deze dan naar de redactie (redactie@igv.nl). Daarbij graag vermelden wie er op de foto staan en, indien bekend, waar en wanneer de foto genomen is en ter gelegenheid waarvan.

2 REACTIES

 1. Beste Asal Oesoel,

  Hierbij een foto van mijn tante Adriana Barnhoorn, zij touwde, 16 jr oud !!! met de handschoen op 05-06-1929 te Den Haag, met Marinus Johannes Dekkers die bij zijn trouwen te Meester Cornelis in Oost Indië diende. Zij is geboren 1912, hij 1903 beide te Den Haag. Misschien valt het net buiten de datums die je vroeg maar ik vond het toch wel leuk om het op te sturen.

  met vriendelijke groet,

  Harrie Hagedoorn
  Den Haag

  p.s. helaas kan ik de foto niet plaatsen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.