Familiewapen Von Stralendorff

0
2695
> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN OF OM EERDERE REACTIES TE LEZEN <

Stralendorff a

Links het wapen op de graftombe van Friedrich Christoph von Stralendorff (1720-1784) op de oude begraafplaats naast de kraton te Solo.

Gevierendeeld: I drie vanuit het hart van het schild waaiervormig geplaatste knuppels met de brede einden naar boven; II een wiel met acht spaken; III een achtpuntige ster; IV drie schuinlinks geplaatste pijlen met de punten naar boven.

Rechts het wapen van Friedrich Christoffel von Stralendorff, zoals dat destijds aanwezig was in het landsarchief te Batavia. Zie: De Indische Navorscher 1940, pag. 33-34.

Gedeeld: I drie schuinlinks geplaatste pijlen met de punten naar beneden; II een wiel van zes spaken uitgaande van de delingslijn. Helmteken: drie vluchtsgewijs geplaatste pijlen met de punten in de wrong.

Friedrich Christoph von Stralendorff (Friedrich Christoffel van Stralendorff) stamde uit een oud-adellijk geslacht, dat zijn bakermat in Mecklenburg had. Hij was opperkoopman in V.O.C.-dienst en opperhoofd (zeg maar ‘ambassadeur’ van de V.O.C.) aan het hof van de soesoehoenan van Soerakarta. Van hem stammen de Indische Van Stralendorffs af. Zie voor hun genealogie: Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie 1980, pag. 125-141.

Links het wapen Von Stralendorff, zoals dit in zwart-wit voorkomt op de titelpagina van Stammtafeln des Geschlechts von Stralendorff (Schwerin 1917).

Gedeeld: I op blauw drie schuin geplaatste zilveren pijlen met de punten naar boven; II op zilver een rood wiel met acht spaken. Helmteken: een zilveren pijl, getopt met pauwenveren.

Rechts het wapen Von Stralendorff, zoals dit is afgebeeld in J. Siebmacher, Grosses und algemeines Wappenbuch III. Band, 3-10. Abtheilung. Mecklenburgische Adel, Tafel 18.

Gedeeld: I op blauw drie schuin geplaatste zilveren pijlen met de punten naar boven; II op zilver een rood wiel met tien spaken. De helm gedekt door een kroon van drie bladeren. Helmteken: een zilveren pijl tussen twee zilveren struisvogelveren en getopt door een kroon van drie bladeren met daaruit komende drie blauwe struisvogelveren.

Graffoto + wapen in steen

Links het wapen Von Stralendorff op het graf van Adolph von Stralendorff (1791-1811) op het Bartholomäusfriedhof te Göttingen.

Rechts het wapen Von Stralendorff in de dorpskerk van Woosten, Landkreis Ludwigslust-Parchim, Mecklenburg-Vorpommern, Duitsland.

Door: Roel de Neve

KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN OF OM EERDERE REACTIES TE LEZEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.