De Indische roots van Boudewijn de Groot

0
5355
> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN <

Dit jaar bereikte muzikant, producer en acteur Boudewijn de Groot de leeftijd van zeventig jaar en is het ook vijftig jaar geleden dat zijn eerste single uitkwam.

Boudewijn werd geboren op 20 mei 1944 in het Japanse interneringskamp Kramat te Batavia. Enkele maanden later overleed zijn moeder in het vrouwenkamp Tjideng en liet drie kinderen achter. De vader van Boudewijn was op dat moment geïnterneerd in een ander kamp. In 1946 repatrieerde het moederloze gezin naar Nederland. Boudewijn is sindsdien nooit meer terug geweest naar Indonesië. Hierover vertelt hij:

“Indië zit in mijn hoofd en dat wil ik zo houden. Ik wil dat beeld niet bijstellen, want het is me zeer dierbaar. Mijn beeld over Indië is meer een gevoel dan een concreet beeld. Ik wil dat gevoel niet verstoren.” Moesson, mei 2004.

In 1964 studeerde Boudewijn af aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam. Samen met Lennart Nijgh maakte hij in 1963 de eindexamenfilm Feestje bouwen waarvoor hij twee liedjes schreef. De bal begon op muzikaal gebied te rollen voor Boudewijn, en in 1966 werd het nummer Welterusten, meneer de president uitgebracht als protest tegen de Vietnamoorlog. Boudewijn zei hierover in 2007:

“Ik zong veertig jaar geleden Welterusten, meneer de president en sindsdien blijven ze me maar protestzanger noemen. Ik was gewoon zanger en wilde mijn ding doen. En dat ik me ook gelukt, denk ik. Protestsongs vormen maar een erg klein deel van mijn repertoire.” Libelle (België), maart 2007.

© boudewijndegroot.nl

© boudewijndegroot.nl

In 1967 scoorde Boudewijn zijn eerste – en enige – nummer één hit: Het land van Maas en Waal. In 1971 begon Boudewijn met het produceren van platen en in 1991 sloeg hij een muzikale zijtak in met de rol van Anton Tsjechov in de musical Tsjechov op zich nam. In de jaren daarna was Boudewijn ook op de theaterplanken te vinden, toerde hij rond met het Limburgs Symfonie Orkest en speelde een gastrol in de Vlaamse serie Flikken.

In 2004 verscheen het album Het eiland in de verte, dat platina werd en behaalde het album Lage Landen, uit 2007, goud. In 2007 verscheen ook het boek Hoogtevrees in Babylon met liedteksten en achtergrondinformatie. Inmiddels heeft Boudewijn zijn tour die liep van 2012 tot 2014, Vaarwel, misschien tot ziens, afgerond en zegt hij op zijn website:

“…misschien tot ziens’ slaat op mijn hoop erin te zullen slagen mooie eigen teksten te schrijven, met al even mooie muziek en ook nog voldoende publiek om van een op z’n minst redelijke voortzetting van mijn carrière te kunnen spreken. Tot ziens van mijn kant, tot ziens van jullie kant; dan komen we elkaar in de toekomst zeker weer tegen.”

Het 50-jarig artiestenjubileum van Boudewijn de Groot was voor de redactie van Asal Oesoel reden aandacht te besteden aan zijn Indische voorgeslacht en familie. Boudewijns Indische roots lopen via zijn moeder Sophie Elisabeth Saueressig. Hierna volgt daarom haar kwartierstaat:

Kwartierstaat Saueressig

Tekst: Liselore Rugebregt | Kwartierstaat: Roel de Neve

> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN <

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.