De Indische Onderzoeker: Frans Winkens

0
3309

Een vaste rubriek waar we een door de wol geverfde Indische Onderzoeker aan het woord laten. Frans Winkens is al sinds 1991 lid van de IGV. De afgelopen jaren verschenen van hem twee boeken: Martinus Emanuel (Nus) David, het leven van een sinjo in licht en schaduw en Geboren uit warme landen, een Indische familiegeschiedenis ‘David’. Reden genoeg om hem eens te vragen naar zijn drijfveren en huidige interesses.

Wanneer en waarom bent u begonnen met het onderzoeken van familiegeschiedenis?

Dat was in 1980. Ik was al sinds mijn jeugd geïnteresseerd in geschiedenis en al bezig met mijn eigen familiegeschiedenis. Toen ik mijn vrouw (Bea David, een dochter van twee Indische ouders) leerde kennen kwam er een heel nieuw hoofdstuk bij: Indonesië. Mijn vrouw en mijn schoonmoeder hadden heel veel verhalen over hun voorouders zowel van Indische komaf als Europese. Uiteraard wilde ik hun familiegeschiedenis ook uitzoeken.

Familie David, circa 1916

Wat is uw mooiste ontdekking geweest?

De ontdekking van een scheepskist van wijlen mijn schoonvader met hierin de correspondentie tussen hem en mijn schoonmoeder tijdens de tweede wereldoorlog en bersiaptijd, huwelijksakten en doopakten.

Ook het vinden van de Japanse kampkaart van mijn schoonvader in Den Haag (voor het digitale tijdperk) was een mooie ontdekking. Alsmede in het gemeentearchief in Den Haag de foto’s en vertalingen van de Joodse begraafplaats waar voorouders van mijn schoonmoeder begraven liggen.

Waar heeft u zich het afgelopen jaar het meest mee beziggehouden wat betreft Indische genealogie?

Na het verschijnen van mijn boeken heb ik hier en daar nog respons gekregen. Onder andere over de herkomstplaats (Besbriem/Besbrum) van de stamvader. Dit ben ik verder aan het uitzoeken. Ook de nieuwgeborenen over de hele wereld breng ik verder in kaart. Ik hoop eens de herkomst van Paulus David te vinden en zo de familiegeschiedenis verder te vervolmaken.

Wat zijn uw plannen voor de komende tijd?

Momenteel schrijf ik een boek over mijn eigen familiegeschiedenis, dit zal nog de nodige tijd vergen. Daarnaast volg ik alle aanwijzingen die ik krijg betreffende de familie David-Willemsen verder op.

Veel dank voor dit kijkje in het leven van deze Indische onderzoeker. Voor meer informatie over zijn publicaties klik hier.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.