Verborgen bronnen

0
5189

Honderden namen op de wanden van de Jatijajar grot in Kebumen, Midden-Java.

Van onze voorouders in Indië, die met alleen een koffer naar Nederland kwamen, weten we vaak alleen wat er in de officiële documenten staat. Geboorte, huwelijk, dood. Een beroep. Gevechtshandelingen. Geboortes van kinderen. Maar wat deden ze in hun vrije tijd?

De Jatijajar grot in Kebumen, een kleine plaats in Midden-Java, werd bij toeval ontdekt in 1802 door een boer die zijn land bewerkte. Het is een toeristische attractie sinds de jaren 1870, en de gewoonte ontstond dat bezoekers hun naam en datum op de grotwand lieten schrijven met teer. Dit kostte 25 cent. Nog steeds staat op de grotwand Ongkos menoelis oentoek 1 orang: 0,25 maar het gebruik is verboden sinds 1974. Honderden namen van laat 19e en 20e eeuwse bezoekers zijn op de grotwand te zien, met de datum van hun bezoek.

Naast bekijken van de namenwand zijn er stalagmieten en stalagtieten te zien. Ook zijn er een aantal natuurlijke bronnen. Er wordt gezegd dat je jong blijft als je het gezicht wast in de bron Sendang Kantil, en dat dromen uitkomen als je dit doet in de Sendang Mawar.

Samen met de Indonesische heritage researcher Sigit Asmodiwongso is de IGV bezig met een index van de namen die voornemens zal worden gepubliceerd in de Indische Navorscher van 2021.

Om zelf te bezoeken: Goa Jatijajar, Jatijajar, Ayah (Minibus naar Jatijajar vanuit Gombong). Open van 8:00-18:00.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.