Het recente boek van Herman Keppy, Saparua, meisje, heeft de geschiedenis van dit Molukse eiland weer voor een breed publiek in de belangstelling gesteld. Het zoeken naar Saparuaanse roots wordt echter belemmerd door de afwezigheid van een on-line doorzoekbare index van persoonsnamen.
In 2001 publiceerde Maarten Etmans een uitgebreid overzicht van de bevolking van Saparua op basis van onderzoek vanaf 1993, geïnspireerd door de afkomst van de grootmoeder van de auteur. De basis van de boeken zijn de door Etmans en zijn echtgenote Willy zelf ter plekke gekopieerde doop- en trouwregisters van de kerk. De doopregisters beslaan de jaren 1821-1946, minus een klein aantal verloren gegane bladzijden rond het midden van de 19e eeuw. Bij de aanvullingen zijn ook de Burgerlijke Stand registers meegenomen, zoals gefotografeerd door de LDS kerk. In zijn tweedelige uitgave, De bevolking van Saparoea, zijn de namen in meer dan 700 pagina’s gerangschikt in familieverband met vermeldingen van buiten Saparoea. Omdat de tijdsperiode van de dopen tot en met 1946 gaat, en deels tot en met het jaar 2000 zijn verwerkt mogen de familieverbanden vanwege privacy wetgeving niet integraal on-line openbaar worden gemaakt.
Daarom heeft de IGV in samenwerking met Maarten en Willy Etmans een naamlijst van de uitgave hier digitaal doorzoekbaar gemaakt. De naamlijst is beperkt tot personen geboren voor 1923. Hierdoor zijn ongeveer 3.500 van de 26.000 namen alleen in de gedrukte boeken te vinden. Familieonderzoekers kunnen op grond van de gevonden gegevens besluiten de boeken in te zien bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag, de Nationaal Archief bibliotheek in Den Haag, de Universiteitsbibliotheek Leiden of de uitgave zelf te bestellen bij de auteur.
Hoe kom ik in contact met de Hr. Patisama