Voorvader duolezing: Hoe onderzoek ik mijn Chinees-Indonesische Roots?

0
1917

Zie updates helemaal onder.

‘Hoe onderzoek ik mijn Chinees-Indonesische Roots?’ Tjabring van Egten en Maarten Fornerod geven het antwoord op deze vraag op zondag 18 juni in de Agora te Voorburg. Op Vaderdag 2023 houden ze een toepasselijke ‘Voorvaderdag duolezing’.

Veel Nederlanders hebben een Chinese voorouder uit Oost-Indië, Nederlands-Indië of Indonesië. Dit geldt zowel voor de Chinees-Indonesische gemeenschap als voor Indo-Europeanen.

Persoonlijke geschiedenissen

Dankzij het werk van onder andere Patricia Tjiook Liem hebben we een goed beeld van de geschiedenis van de Chinezen in Indonesië, en onder welke omstandigheden ze in Nederland terecht kwamen. Maar hoe vind ik mijn persoonlijke geschiedenis? Welke bronnen zijn er allemaal beschikbaar en waar kan ik die vinden? Waar moet ik beslist eerst naar op zoek, en hoe kom ik uiteindelijk terecht bij de zupu in een Chinees dorp, die mij rechtstreeks verbindt met de Gele Keizer, 2500 jaar voor Christus?

En, wat kan ik te weten komen van de Indonesische kant van mijn Chinees-Indonesische roots, die vaak vanuit de vrouwelijke kant de families binnenkwam?

Tjabring en Maarten wijzen in hun duolezing de weg in de wirwar van archieven, documenten, grafmonumenten en overgeleverde verhalen aan de hand van concrete voorbeelden. Tijdens en na de presentatie is er ruim gelegenheid voor vragen.

Voor iedereen zal de zoektocht anders zijn, en voor iedereen zijn er verrassingen, soms voor het oprapen, soms na jarenlang speuren.

De sprekers

Tjabring van Egten is dè expert op het gebied van Chinees-Indonesische familiegeschiedenis in de Indische Genealogische Vereniging. Hij houdt regelmatig lezingen over dit onderwerp en publiceerde erover in onder meer Gen Magazine.

Maarten Fornerod is secretaris van de Indische Genealogische Vereniging, houdt lezingen over diverse Indisch genealogische onderwerpen en publiceert erover in o.a. Moesson, Gen Magazine en Indies Tijdschrift.

De Voorvaderdag duolezing wordt gehouden in Wijkcentrum Agora, Fonteynenburghlaan 11, 2275 CZ Voorburg.

Aanmelden

Aanmelden kan per e-mail (info@inisiatip.nl). U wordt vanaf 13.30 uur verwacht; de presentatie begint om 14.00 uur. Entree is gratis voor leden van Inisiatip. Niet-leden betalen € 5,- per persoon waarbij IGV leden een korting van €2,- genieten.

Aanmelden graag vóór 14 juni a.s. via e-mail.

Voor degenen die zich vóór 14 juni a.s. aanmelden, is er na afloop gelegenheid een maaltijd te nuttigen: Nasi Kuning. De kosten hiervan bedragen: € 12,00 voor leden en €14,00 voor niet-leden, op de dag zelf bij de ingang te voldoen (contant of via pin).

Update: Hieronder de presentatie van Maarten Fornerod.

Update 2: Wat betreft Chinese bronnen in het Arsip Nasional, Jakarta (dank aan Karel Soeterik):

1. Het Notarieel archief 1621-1817: Testamenten, adoptie akten en transport akten. De afkomst wordt genoemd zoals Parnakan Chinees en waar de persoon ongeveer woonde. De handtekeningen zijn vaak geschreven met Chinese karakters.
 
2. Wees- en Boedelkamer (1640-1949): o.a. civiele en militaire nalatenschappen, faillissement papieren, voogdij papieren, testamenten, erkenningen, geboorte-akten, overlijdensakten, akten van eigendom etc. Dit is de belangrijkste bron voor Chinese genealogie. Het Arsip is deze bron nog aan het inventariseren omdat het zo’n ontzettend grote bron is en complex is opgebouwd met allerlei deel-archieven. Er verschijnen nog regelmatig nieuwe indexboeken over dit onderwerp waardoor het niet altijd duidelijk is welk indexboek je moet hebben en wat je moet opschrijven op het bestelbriefje.
 
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.