Huihan opent deuren naar jouw Chinese familiegeschiedenis

0
2966

Huihan Lie is geboren en getogen in Nederland maar woont nu in Beijing. Hij bouwde een eigen online platform voor Chinese familiegeschiedenis en is nu CEO van zijn eigen bedrijf My China Roots. Wij wilden wel eens weten hoe dat zo gekomen is.

Ik ben geboren in Amsterdam, maar tijdens mijn lagereschooltijd woonden we op het platteland op de Veluwe. Ik was altijd geïnteresseerd in verhalen over ons familieverleden en aangezien mijn (groot)ouders uit Indonesië kwamen konden ze daar veel over vertellen, maar nooit over China. Dit maakte me nog nieuwsgieriger; waarom zijn we dan “Chinees” als we uit Indonesië komen en wat houdt dat eigenlijk in, “Chinees zijn”? 

In 2004, na mijn studententijd ging ik voor het eerst naar China. Eerst om Chinees te studeren en daarna om een stage te lopen bij de Europese Commissie in Beijing. Ik vond de enorme sociale, economische en politieke ontwikkelingen waar China doorgeen ging toen ontzettend boeiend en ik besloot er te blijven. Ik ging werken in de consulting en tegelijkertijd begon ik langzaamaan wat te graven in onze familiegeschiedenissen in China. Het begon met een bezoek samen met mijn moeder aan een verre neef die in Xiamen woonde. Met hem bezochten we het stamdorp van mijn moeder’s oma, een paar uur rijden van Xiamen.

Daarna ging ik andere takken van onze familie onderzoeken en van het een kwam het ander. Ik begon anderen te helpen en in 2012 besloot ik van mijn hobby een fulltime beroep te maken. Zo is My China Roots ontstaan!

Huihan Lie

Je hebt Chinees-Indonesische roots. Voelde je Nederlands, Indonesisch, Indisch of Chinees toen je opgroeide?

Nederlands, met een gekleurd randje… ik merk vooral bij de Amerikanen die wij helpen dat ze vaak worstelen met een culturele identiteitscrisis. Ik heb het zelf nooit een crisis ervaren, het was meer interesse en nieuwsgierigheid.


Als ik op jullie website kijk zie ik een erg groot team dat veel enthousiasme uitstraalt. Hoe kan je zo’n groot team in de lucht houden?

Passie! En erkenning van de waarde van ons werk: de mensen die we helpen en die daadwerkelijk voelen dat hun leven is verbeterd aangezien ze hun ouders en voorouders beter kunnen begrijpen en mede daardoor zich meer verbonden voelen met zichzelf. Maar daarnaast ook het behoud van cultureel erfgoed, want we digitaliseren alle familiegeschiedenis boeken en we maken foto’s en filmreportages van alle stamdorpen waar we komen.

Wat zijn op korte termijn jullie plannen met My China Roots, je sprak van een “lancering”?

We bouwen een online platform dat overzeese Chinezen in staat stelt om zelf hun zoektocht te beginnen, zelfs als ze geen Chinees spreken. De lancering zal hopelijk rond de aankomende jaarwisseling plaatsvinden. We hebben al een groep investeerders achter ons en we zijn hard op weg ’s werelds grootste database aan te leggen met genealogische bronmaterialen voor overzeese Chinezen. De eerste twee komende jaren ligt onze focus nog vooral bij het digitaliseren en indexeren van traditionele boeken met Chinese familiegeschiedenis (zogenaamde jiapu of zupu) uit Fujian en Guangdong, maar we zullen volgend jaar ook beginnen met grafstenen, financiële bevestigingsbrieven, landengidsen, etc.! Nu al kun je onze gratis demo’s uitproberen, je kunt bijvoorbeeld zoeken op achternaam, op zupu en een stamboom bouwen! Begin met dat laatste en zoek of we al documenten hebben over jouw familiegeschiedenis. En als iemand feedback of op- of aanmerkingen heeft dan horen we dat heel graag! 

De mychinaroots.com achternaam zoekfunctie.

Wat zijn jullie belangrijkste speerpunten?

Ons doel is om mensen en families zich meer verbonden met zichzelf en elkaar te laten voelen, via hun gezamenlijke familiegeschiedenis. In de komende jaren zal onze database uitgroeien met historische documenten die wij uploaden en die vooral over geschiedenissen in China gaan, maar langzaamaan zal er steeds meer informatie zijn die door de bezoekers zelf zal worden aangevuld: foto’s, identificatiebewijzen, ledenlijsten van lokale Chinese verenigingen, noem maar op. Zo zal er ook steeds meer plaats zijn voor de post-migratie geschiedenissen; we zijn nu al in gesprek met begraafplaatsen in Peru, archieven in Maleisië en musea in Amerika over het digitaliseren van al hun bronmaterialen. We zien ons toekomstige platform als een tijdmachine, waarbij je na terugkomst in het heden al je vondsten, meningen en herinneringen met je naasten kunt delen en nieuwe familieleden kunt vinden aan de andere kant van de wereld!


Familiegeschiedenis betekent vaak van de ene verbazing in de andere vallen. Maak je dit zelf vaak mee, kan je misschien een voorbeeld geven?

O zoveel… een Australische klant vond na de dood van haar opa zijn dagboek. Daarin werd duidelijk dat hij een totaal geheim leven had en dat hij helemaal niet die rustige, stoïcijnse man in de comfortabele sofastoel was, maar dat hij een geheime vereniging had opgezet in Trinidad om geld in te zamelen voor Sun Yat-sen’s revolutie. Voor een andere klant vonden we dat zijn over-overgrootvader zijn stamdorp in China had moeten verlaten omdat hij op 16-jarige leeftijd een andere dorpeling had vermoord. Later ontdekten we echter dat zijn echte over-overgrootvader iemand anders was, met precies dezelfde naam en uit precies dezelfde periode. Van de jiapu werden we niet wijs wie-wie was, maar met de grafstenen die we hadden konden we precieze scenario’s uitstippelen en kwamen we erachter dat de echte over-overgrootvader een vredelievende herbalist was. Bij weer een andere familiegeschiedenis kwamen we erachter dat een oud familieconflict terugleidde naar een vader die met de Japanners werkte terwijl de zoon voor de Kuomintang tegen dezelfde Japanners in het leger vocht. En zo zijn er nog veel meer!


Er zijn 1 miljoen Nederlanders met een familiegeschiedenis in de Indonesische archipel en een behoorlijk deel heeft ook Chinese voorouders. Het valt mij op dat velen echt geen idee hebben dat ze hun Chinese roots kunnen onderzoeken. Heb jij ook die ervaring? Waardoor zou dit komen?

Ja, die ervaring heb ik ook, mede daarom ben ik My China Roots begonnen. Zoveel mensen nemen gewoon aan dat het allemaal te lang geleden is, dat “alles wel verdwenen zal zijn”, dat “de culturele revolutie alles heeft vernietigd” en ga zo maar door. Zoveel mensen hebben geen idee dat er zoveel meer bewaard is dan wordt aangenomen en dat vele familiegeschiedenisboeken in de jaren ’80 en ’90 weer opnieuw zijn uitgebracht. Wij hopen deze misverstanden tegen te gaan. 

Wat kun je hen concreet aanbieden?

Ga naar www.mychinaroots.com, probeer gratis de demo tools uit (zie “search records” en “family tree” in het menu), en laat het ons gelijk weten als je vast zit of een vraag hebt.

Verder bieden we leden van de IGV een gratis consulting-call aan, waarbij ze tijdens een video call van 30 minuten alles aan een van onze onderzoekers kunnen vragen wat ze willen. Daarbovenop krijgen IGV-leden 10% korting op al onze op-maat-gemaakte diensten!

Wat we nodig hebben om een op maat gemaakte zoektocht te beginnen, zijn namen van de Chinese voorouders (bij voorkeur in Chinese karakters) en de plek waar ze vandaan kwamen, wederom bij voorkeur in Chinese karakters en zo gedetailleerd mogelijk. Als je wilt weten wat we kunnen doen met ons onderzoek, neem dan een kijkje hier: https://www.mychinaroots.com/report/demo/baisha en hier https://www.mychinaroots.com/samples/zhang-odyssey/

Tot slot, email me gewoon! huihanlie@mychinaroots.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.