Help mee met het indexeren van het Korps Pupillen

0
3757

Een van de speerpunten van de IGV is het ontsluiten van digitale bronnen. Al eerder meldden wij het succesvol indexeren van de stamboekkaarten van Oost-Indische ambtenaren, een initiatief van Jeroen van Luin, digitaal archivaris in het Nationaal archief.

We vervolgen dit project met het indexeren van de ca. 2500 stamboeken van het Korps Pupillen, waarvan de namenklapper verloren is gegaan. Daardoor zijn deze stamboeken, hoewel de extracten zijn gedigitaliseerd, erg ontoegankelijk.

Ga naar https://ugc.jayveel.nl/oost-indie-pupillen/invoeren/ om bij te dragen aan de indexering. Doe er eentje in een verloren minuut. Of twee. Of een paar. Als we er allemaal een paar doen is het zo gepiept.

Vul alleen de achternaam, voorna(a)m(en), tussenvoegsel(s) en stamboeknummer in. De totale lijst verschijnt op https://ugc.jayveel.nl/oost-indie-pupillen/alle-pupillen/ en zal gedeeld worden op OpenArchieven van Bob Coret.

Op deze folio’s worden vrijwel altijd de ouders beschreven, een belangrijke bron dus voor Indisch familieonderzoek.

Wat was het Korps pupillen?

Leerlingen van de militaire pupillenschool te Gombong, collectie Rob Nieuwenhuys

Het Korps pupillen was een afdeling van het KNIL waar jongens werden opgeleid tot soldaat. Later kregen ze ook andere vakken, zoals cartografie en muziek. Die jongens waren vooral afkomstig uit relaties van KNIL soldaten met vrouwen uit de lokale bevolking. De pupillenschool was gelegen in het plaatsje Gombong, Midden-Java. Grappig genoeg komt zowel de familie van onze voorzitter John Soedirman, als die van de schrijver van dit stukje uit die plaats. De grootvader van de grootmoeder van de laatstgenoemde, Frederik Adolf Brouwer, was muziekonderwijzer in het Korps, en eerder ook pupil.

De heer Henk Lups (1925) heeft in 2003 een mooie beschrijving gegeven van de geschiedenis van het Pupillenkorps. Hij was destijds geïnteresseerd hoe een kind van een KNIL-soldaat in Indië landmeter of KNIL-officier kon worden. Dhr. Lups was als dienstplichtig militair bij de Koninklijke Landmacht gestationeerd in West-Java bij de 7 December Divisie. Hij heeft toestemming gegeven zijn artikel hier te her-publiceren, waarvoor onze dank.

Literatuur

H.M. Lups, Het korps pupillen te Gombong. Ons Erfgoed 11e jaargang nr. 1, januari – februari 2003, p.17-22.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.