Het Indische gezin van Carl Litan uit Letland

0
2930
> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN <

Voor het maken van onderstaande foto, die vermoedelijk werd genomen tussen 1895 en 1900, poseerde Carl Litan met zijn vrouw en vier kinderen. Hun inlandse huisbedienden – zij hadden er klaarblijkelijk maar twee – gingen tegelijk op de foto. De heer des huizes werd geboren te Riga (Letland) op 3 februari 1853 en overleed te Madioen op 22 okt. 1912. Wie zijn ouders en verdere familie waren en waarom en wanneer hij naar Nederlandsch-Indië vertrok, weten we niet.

Hij werkte sinds 1881 als onderopzichter bij de staatsspoorwegen op Java en werd in 1912 eervol ontslagen. Over zijn verdere leven is niets anders bekend, dan dat hij te Tjilatjap in de residentie Banjoemas op 14 augustus 1889 trouwde met Anna Davemann.

De bruid kwam te Madioen op 20 juli 1860 ter wereld als dochter van een niet met name bekende inlandse vrouw en werd erkend door Böhlsem Heinrich Davemann, die in Bremen was geboren. Haar vader kwam onder nogal dramatische omstandigheden naar Nederlandsch-Indië. Zie hiervoor De Indische Navorscher 2012, pagina 209-210 (noten 2-4). Anna Davemann overleed te Bandoeng op 11 november 1931.

Carl en Anna kregen kinderen, van wie er vier volwassen werden, een zoon en drie dochters. Die kinderen sloten ‘Europese huwelijken’ en kregen op hun beurt nakomelingen, die inmiddels over drie generaties zijn verdeeld.

Door: Roel de Neve

Litan

Het Indische gezin van Carl Litan

> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN <

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.