Nieuw Indexeringsproject: Niet-Europese KNIL

0
2941

Klik hier om meteen mee te doen.

De afgelopen twee jaar heeft de IGV meegewerkt aan cursusen voor jongerendie meer wilden weten van hun Indische, Molukse en/of Chinees-Indonesische roots. Georganiseerd door Stichting Zierad. Opvallend daarbij was de interesse in de Aziatische kant van de familie, waarbij ook opviel hoe weinig bronnen daarvoor ontsloten zijn.

Vandaar dit project, samen met Jeroen van Luin, digitaal archivaris van het Nationaal Archief, waar 9300 stamboeken van niet-Europese KNIL militaren kunnen worden geïndexeerd, inclusief eventuele echtgenotes en ouders. Hierdoor worden meer dan 30.000 namen vindbaar van voornamelijk Molukse, Javaanse, Chinees-Indonesische en Madurese bevolkingsgroepen. Deze stamboeken zijn tussen 1949 en 1950 opgemaakt, veelal voor niet-Europese KNIL militairen van wie het stamboek tijdens de oorlog verloren was gegaan. Het stamboek kon dienen als paspoort en als documentatie voor onder andere pensioenrechten.

Iedereen kan eenvoudig meedoen met dit indexeringsproject via deze link. Lees eerst goed de uitleg omdat de verschillende bevolkingsgroepen verschillende naamsystematiek hanteren.

Dit is alweer het vierde indexeringsproject dat de IGV samen met Jeroen van Luin opzet. Nog even op een rijtje:

  • Korps Pupillen (5.000 extracten, af! Gepubliceerd bij het Nationaal Archief en Openachives)
  • Oost Indisch Boek (25.000 extracten, af! Gepubliceerd bij het Nationaal Archief en Openachives)
  • Suppletiefolio’s (150.000 extracten, we zijn nog bezig)
  • Niet-Europese KNIL (nieuw! 9.300 extracten, meer dan 30.000 namen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.