Eddy du Perron: leven volgens de eigen aard
door Kees Snoek
Direct bestellen kan hier.
Let op! IGV-leden en donateurs van het E. du Perrongenootschap ontvangen dit jaarboek via hun organisatie.
De Indische Genealogische Vereniging verrast het lezerspubliek met een rijk geïllustreerd jaarboek, dat in zijn geheel is gewijd aan de schrijver Eddy du Perron (1899-1940). Het jaarboek bevat 25 artikelen van 20 auteurs, waarvan de meeste tussen 1994 en 2018 zijn gepubliceerd in Cahiers voor een lezer, het tijdschrift van het E. du Perron Genootschap. De meeste artikelen zijn bewerkingen van ooit gehouden lezingen. Zo bevat het een artikel over de vriendschap tussen Du Perron en Menno ter Braak, onder de titel ‘“Moedige wanhoop” als cultuurkritiek’, in 1994 bij de oprichting van het E. du Perron Genootschap als lezing uitgesproken door cultuurhistoricus Léon Hanssen, en een artikel van literair criticus Carel Peeters over Du Perron en het hedendaagse individualisme, uitgesproken ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van het genootschap. Peeters stelt Du Perrons artistieke, zelfkritische individualisme tegenover het collectief individualisme ‘light’ van tegenwoordig, waarbij hij constateert: ‘De aantasting van de individualiteit komt nu van een heel andere kant dan Du Perron ooit heeft kunnen denken.’ De cultuurkritische aspecten van Du Perrons schrijverschap maken dat zijn werk de huidige lezer nog steeds aanspreekt.
Het jaarboek is ingedeeld in zes afdelingen, in min of meer chronologische volgorde. Allereerst komt de genealogie van het geslacht Du Perron aan de orde, daarna Du Perrons jeugdwerk uit de jaren twintig, gevolgd door zijn kritische blik op het verzuilde Nederland, zijn betrokkenheid bij de verdediging van de cultuur tegenover politieke ideologie, zijn pleidooien voor de grote schrijver Multatuli alsook zijn onvoltooide romanproject ‘De Onzekeren’, waarin hij vanaf de achttiende eeuw de mens in zijn tijd plaatst – en tenslotte zijn naleven en actualiteit.
Du Perrons optreden in de letteren en in de cultuur van zijn tijd krijgt reliëf door de namen van beroemde voorgangers en tijdgenoten, zoals Multatuli, Louis Couperus, Friedrich Nietzsche, Paul van Ostaijen, J. Slauerhoff, S. Vestdijk, André Gide en André Malraux. Een uitgebreid register ontsluit de inhoud.
Geachte, ……
Ik zou de monografie van Du Perron willen aanschaffen. Ik las dat deze alleen nog digitaal beschikbaar is. Ik kan de link echter niet vinden. Kunt u mij op weg helpen? Mvg. Ronald Kemeling