In memoriam, John Soedirman

2
1484

Tot ons grote verdriet vernamen wij dat onze oud-voorzitter John Soedirman op 18 september j.l. op 73-jarige leeftijd is overleden.

Zijn voorzitterschap van onze vereniging, van 17 maart tot 15 december 2018 was van groot belang. De vereniging was destijds een nieuwe koers aan het varen, met oog op een bredere blik op het koloniale verleden en een meer digitale profilering. John zocht daar de juiste personen bij en liet hen binnen de vereniging volop floreren. Zelf lag zijn grootste ambitie er niet in om de vereniging te laten groeien, maar om de verbinding met andere partijen te versterken en dacht hierbij buiten de box, waarschijnlijk veel verder dan wij beseffen. Denk hierbij aan de verbinding met Surinaamse genealogie, andere Indische historische verenigingen en met de Indische en Indonesische literatuur. Dit laatste mondde uit in een prachtig jaarboek gewijd aan E. du Perron. Ook Japanse-Nederlandse en Nederlands-Indische verhoudingen stonden in zijn belangstelling. Hoewel, de Indische Genealogische Vereniging van oudsher sterk gericht was op de Europese en Indo-Europese gemeenschap, voelde John zich thuis in deze vereniging; zelf had hij ouders van Indonesische komaf, waardoor de vereniging ook in die richting groeide.

Zijn vader, een hoge politiefunctionaris, kwam in aanvaring met de Indonesische autoriteiten, en de familie week uit, eerst naar Nederland en later naar Suriname. Later kwam de familie weer naar Nederland, waar John arts werd en kosmopoliet bleef.

Toen de IGV naar een nieuwe voorzitter zocht voor de aftredende Dennis de Calonne, vroeg toenmalig IGV-secretaris, Ralph Ravestijn, of John deze functie als kersvers IGV-lid ambieerde. Deze rol nam hij ondanks, of misschien wel dankzij, zijn vele andere nevenfuncties op zich. Nadat hij in december 2018 zijn voorzitterschap overdroeg, bleef John nog enige tijd in functie als penningmeester.

Naast zijn voorzitterschap heeft John als interviewer en schrijver een unieke bijdrage geleverd aan de tweedelige uitgave Kind in Indië, Jeugdjaren en familieleven in Nederlands-Indië, waarvoor wij hem zeer dankbaar zijn.

Met zijn voorzitterschap heeft hij aan de basis gestaan voor het huidige en toekomstige succes van onze vereniging.

John, je was een strateeg. Een wijs mens, maar bovenal een warm mens. We zullen je missen.

Wij wensen alle naasten en vrienden van John sterkte toe in deze periode.

Bestuur IGV en Kevin Felter (oud-bestuurslid), namens de leden van de Indische Genealogische Vereniging.

2 REACTIES

 1. John en ik werden vrienden toen hij mij een paar keer voor het project “Kind in Indië” had geïnterviewd. Of dat kwam omdat die interviews steevast begonnen met een goede lunch bij de beste Chinees in mijn woonplaats weet ik niet, maar wij lagen elkaar om de één of andere reden, hij de erudiet met de vele (neven)functies en ik, een gewone Semarangse Indische jongen en ambteloos burger, oftewel pensionado.

  Wij zagen elkaar voor het laatst zo’n 2 maanden geleden, in het restaurant van het ziekenhuis in mijn woonplaats waar hij op een vacature had gereflecteerd, “op zijn oude dag”. Toen al sprak hij dat een nieuwe, mogelijk dodelijke kwaal zich bij hem had gemanifesteerd, maar dat het ook zou kunnen meevallen. Later mailde hij dat de keuze niet op hem was gevallen, maar op een arts met meer ervaring in het betreffende vakgebied. A blessing in disguise misschien.

  Ik heb nooit eerder zo’n veelzijdige, erudiete en tevens zo’n beminnelijke en bescheiden man als John leren kennen.

  Hij ruste in vrede.

  Pierre H. de la Croix

 2. John Soedirman was een wijze en ook ontzettend grappige man die meerdere levens in zijn 73 jaren heeft gepropt. Ja, inderdaad, wat was hij veelzijdig en wat zag hij de kunst, de schoonheid in alles. Bij onze eerste ontmoeting toonde hij me zijn schilderijen; zijn atelier hield hij in een anderszins doodsaai kantorencomplex bij Amsterdam Sloterijk. Sindsdien mocht ik hem volgen in kunstontmoetingen die hij zelf organiseerde en steeds weer nieuwe initiatieven waar hij zich aan verbond. Daarnaast was hij arts en deskundig op zo veel gebieden. Onze gesprekken begonnen soms serieus maar eindigden altijd absurdistisch. En zo leeft hij in mijn herinnering voort.
  Op zijn 40e dag zal ik hem liefdevol herdenken en daarna, in warme vriendschap, op veel andere momenten.

  John, ik wens je alle goeds.

  Wendy Ripassa

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.