Gezocht: nabestaanden moorden bij Long Nawang, 1942

6
3819

Namens Luitenant-Kolonel b.d. Jacq. Z. Brijl BL zijn wij op zoek naar nabestaanden van een aantal militairen die zijn omgekomen bij de moorden bij Long Nawang op Borneo. In augustus / september 1942 werden ruim 40 europeese mannen, vrouwen en kinderen, die van Sibu op de vlucht waren voor het naderende Japanse leger, gevangen genomen. Zij werden meegenomen naar Long Nawang (Borneo bij de grens met Brits Borneo, Serawak) . Op 26 augustus 1942 werden daar 41 geïnterneerde Engelse en Nederlandse gevangenen door een groep van het Japanse leger vermoord. De militairen in kwestie zijn:

  1. Sergeant – maj. Jacob Italiaander, geb. 22 dec  1912 te ROTTERDAM
  2. Sergeant – maj. Dirk Coenraad ten Have, geb 4 dec 1916 te PANKALAN BRANDAN
  3. Sergeant- maj. Alex Ferdinand Bolo, geb 31 okt 1903 te BATAVIA
  4. Sergeant Jan Lok, geb.1  feb 1911 te ARNHEM
  5. Sergeant  Art. KNIL Willem Frans Huel, geb. 29 mrt 1912 te Velzen
  6. Sergeant Inf. KNIL Markus Andeweg, geb. 17 juni 1919 Goudswaard

Al geruime tijd zet Luitenant-Kolonel b.d. Jacq. Z. Brijl BL (Mojokerto, N.O.I., 1927) zich in om te eren wie ere toekomt. Het doel is om moedige personen te eren die tijdens WOII hun leven voor het vaderland hebben gegeven. Door zijn inzet kunnen nabestaanden vaak alsnog postuum het Mobilisatie Oorlogskruis (MOK) in ontvangst nemen.

Mocht u een nabestaande zijn of kennen, neemt u dan contact op met Luitenant-Kolonel b.d Jacq. Z. Brijl of met de IGV.

De moorden bij Long Nawang

De Japanners hadden het afgelegen dorp Long Nawang in de eerste helft van 1942 nog niet bezet. Daarom had zich daar een grote groep militairen en burgers teruggetrokken, voornamelijk Nederlanders, maar ook Britten, Amerikanen en Australiërs.

Nederland had zich al aan Japan overgegeven, maar de groep in Long Nawang weigerde te gehoorzamen aan boodschappen van de Japanners om zich te melden. In de zomer van 1942 besloten de Japanners naar Long Nawang te trekken. In augustus werd het dorp bereikt en de groep gevangen genomen.

De militairen werden kort daarop geëxecuteerd: de officieren werden onthoofd en de lagere militairen doodgeschoten. De vrouwen en kinderen werden enkele weken later op afschuwelijke wijze omgebracht.

Na de oorlog heeft een Nederlandse krijgsraad in Balikpapan twee Japanse officieren voor deze oorlogsmisdaden berecht: overste Tadao Makiuchi werd ter dood veroordeeld en luitenant Assichi Okino kreeg vijftien jaar gevangenisstraf.

De 68 slachtoffers zijn na de oorlog herbegraven en rusten momenteel op het ereveld Kembang Kuning bij Soerabaja (Bron).

’s-Gravenhage, 8 augustus 2019.

Jacq. Z. Brijl, Luitenant- Kolonel bd, BL

Nabestaande opgespoord

Dankzij de oproep van luitenant-kolonel Jacq Z. Brijl in IGV Nieuws van mei 2019 is hij in contact gekomen met een schoondochter van een van de slachtoffers van de gevechten in de Karolanden, maart 1942. Dankzij deze goede contacten was het voor hem mogelijk, om op 8 augusus j.l. een verzoek bij de Ministerie van Defensie in te dienen om aan Jozef Alfons Godding alsnog postuum het Militaire Oorlogskruis (MOK) toe te kennen.

6 REACTIES

  1. Sgt Inf MARKUS ANDEWEG was mijn oud-oom, jongere broer van mijn grootmoeder Willempje van der HEIDEN-ANDEWEG. De oudere broer van Markus, LEEN ANDEWEG, was Onderluitenant bij de artillerie, heeft 3.5 jaar in een krijgsgevangenen kamp doorgebracht en diende later nog bij de Katja Mera. Mijn ouders (vader was OVW’er in voormalig Nederlands-Indië van maart ’46 tot mei ’50) hebben het graf van Markus later meermaals bezocht. Mijn moeder is gedeeltelijk opgegroeid bij haar grootouders en had daar een liefdevolle jeugd, mede door haar nog thuiswonende oom Markus. Via de OGS kan ik nu 18 juni a.s. bloemen leggen op het graf van Markus, hij wordt met grote genegenheid herdacht. Dank aan de IGS voor al het werk!

  2. Sgt Inf MARKUS ANDEWEG was mijn oom, broer van mijn vader PIETER ANDEWEG. Ik ben dankbaar voor het werk van OGS .

    • Kleine kanttekening: het postuum toekennen van een Mobilisatie-Oorlogskruis (MOK) is geen activiteit van de OGS, maar van het ministerie van Defensie, die een verzoek hiertoe krijgt van de familie, geassisteerd door vrijwiligers zoals kol. b.d. Jacq. Z. Brijl, BL. De resultaten van het werk van deze vrijwilligers worden daarna in het OGS slachtofferregister opgenomen.

    • Piet,
      Misschien wil je wel contact opnemen met Overste b.d. Breijl. Hij kan voor Markus het Mobilisatie Oorlogskruis aanvragen. Jij/jullie zijn de aangewezen familie hiervoor en Markus heeft absoluut recht op deze onderscheiding. Ik ga ervan uit dat jullie dat ook vinden.

      vriendelijke groet,
      Hans

  3. Piet, kunnen we in contact komen om het MOK voor Markus aan te vragen? Als direct familielid ben jij de meer aangewezen persoon om dat te doen. Je kan me bereiken op hjp387@gmail.com Groet, Hans

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.