De aktes van de Burgerlijke Stand van Nederlands-Indië voor Europeanen en niet-Europeanen (1828-1949) zijn door de Mormonen (‘The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints’) verfilmd. Hun beschrijving van de inhoud van een film is vaak onnauwkeurig. Op de pagina’s van De Burgerlijke Stand van Nederlands-Indië op LDS-films is dit voor een groeiend aantal plaatsen verbeterd en vindt u in detail wat er op bepaalde films staat.
Deze pagina’s zijn samengesteld door ons ere-lid Leo Janssen.
Klik hier om de Burgerlijke Stand van Nederlands-Indië, door Leo Janssen te openen (de link opent in een nieuw venster en het uiterlijk en de navigatie wijkt af).
Mocht de plaats / periode van uw gading er niet tussen staan, lees dan de handleidingen hieronder.
Gerelateerde naslagwerken
– Van Leo Janssen’s hand is ook een handleiding (.pdf), waarin wordt uitgelegd hoe de films zijn te zoeken, op te vragen en te raadplegen (opmerking: de layout van de LDS website is veranderd, en films kunnen niet meer worden besteld maar digitaal ingezien. Buiten dat is de handleiding nog geheel correct).
– Leo Janssen heeft ook een overzicht (.pdf) gemaakt van de Indonesische plaatsen die door de LDS-kerk zijn verfilmd.
– Maarten Etmans heeft een overzicht (.pdf) gemaakt van de films die op voorraad liggen bij het Family Center in Amsterdam (opmerking: veruit de meeste van deze films zijn nu digitaal beschikbaar vanuit elk LDS familiecentrum).
– Adriaan Intveld heeft een overzicht (.pdf) gemaakt van BS-registers die gepubliceerd zijn in De Indische Navorscher en de Bronnenpublicaties (opmerking: deze publicaties kunnen sinds kort ook digitaal worden aangeschaft via de Webwinkel, met een mooie korting voor leden).
– In ‘Het Personeel Statuut’ van februari 1965 verscheen een overzicht (.pdf) van burgerlijke stand-registers in Indonesië.
– ‘Bepalingen op het houden der Registers van den Burgerlijke Stand in Nederlandsch-Indië’ door H. van Houten uit 1912 is een overzicht van toepasselijke wet- en regelgeving omtrent de BS, inclusief commentaar. Het boekje is ingescand en beschikbaar gesteld door Marcel Ravenhorst en tot doorzoekbare .pdf bewerkt door Dennis de Calonne. Download de pdf hier (67,5 MB).
Tijd geleden dat ik lid was van de IGV, jullie website ziet er nu voortreffelijk uit!
Beste Leo, Ed,
Is het mogelijk om gegevens te vinden van een mogelijke vooruder, t.w. Jan-Joseph GOFFIN, overleden op 7 juni 1883 te Bantam?
Met vriendelijke groet,
Harry Verhaar
Riethoven
excuus overlijden is 7 juni 1833 te Bantam
Ik ben al een tijdje op zoek naar gegevens van familieleden in het voormalige Nederlands Indie en Indonesia.
Hier zijn de gegevens die ik heb:
Henri Jacob Eduard (John) Hofland (geboren 10 01 1924, overleden 22 11 1998)
Peter John Hofland (geboren 21 09 1965, overleden 19 01 2002)
Pingkan Marijke Bernadette Hofland (geboren 12 06 1962, overleden 05 07 1995)
Wie kan mij helpen aan meer gegevens en deze personen linken aan bestaande stambomen van der Hofland familie uit het voormalige Nederlands Indie / Indonesia?
Alvast bedankt.
Peter Hofland
Gilbert, Arizona (USA)
Ik ben al tijden op zoek naar de geboorte- en overlijdensdata en de ouders van Nontje (Noutje) (Neeltje) Muller, maar kom niet verder.
Nontje (ook Noutje en Neeltje komen als voornaam voor) is op 06-04-1894 in Makassar getrouwd met Barend Erkelens, geboren 17-10-1856 in Leimuiden en overleden 02-05-1915 in Buitenzorg. Zij hadden samen 5 of 6 kinderen; de oudste Jan Willem Pieter, geboren 23-11-1882 in Bonthain (Celebes) en de jongste Poppie, eveneens geboren in Bonthain 09-03-1903. Nontje moet dus rond 1860 geboren zijn.
Op de overlijdensakte van haar zoon Johan Erkelens (ovl. 13-08-1963) wordt vermeld dat zijn moeder Nontje Muller is overleden. En op die van haar zoon Ralph Albert Henri (ovl. 24-01-1948) dat zij nog leeft en in Bandoeng woonde. Nontje moet dus tussen 1948 en 1963 zijn overleden.
Heeft iemand een tip waar ik de gezochte informatie zou kunnen vinden?
Heeft u al in de Indonesische Nationaliteitsbewijzen gekeken?
https://www.familysearch.org/search/catalog/177482?availability=Family%20History%20Library
Er staan daar veel Mullers, en een enkele Erkelens.
Zijn de LDS archieven weer Open?
Mooi dat dit forum er is. Ik ben nog maar net begonnen met voorouderonderzoek naar fam Lucardie.
Ik hoop afbeeldingen te vinden van orginele aktes (zoals in genver mbt NL voorouders), maar ik weet niet op welke site ik die kan vinden. op deze site, hierboven, lees ik;
De aktes van de Burgerlijke Stand van Nederlands-Indië voor Europeanen en niet-Europeanen (1828-1949) zijn door de Mormonen (‘The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints’) verfilmd.
Vraag;
Kan iemand mij zeggen waar ik de site kan vinden waar “verfilmde aktes” te vinden zijn?
De aktes zelf zijn niet on-line te vinden vanwege copyright, maar wel hebben wij uitgebreid beschreven of en hoe u ze kan vinden. https://igv.nl/introductie-the-church-of-jesus-christ-of-latter-day-saints-lds-2/
In verband met mijn verblijfsvergunning voor Curacao eisen zij een geboorte akte niet ouder dan 1 jaar terwijl ik nog het origineel in het indonesch en de vertaling in het Hollands heb.
Ik heb Aldi erge instanties in Holland benaderd maar die konden mij niet helpen.
Wie kan mij wel helpen.
Mijn naam voluit is Hendrikus Marinus Achterberg, geboren 14.09.1948 in Medan, Sumatra, Indonesië.
Ik zal heel blij zijn al ik een reactie krijg. Mailadres henkbali@hotmail.com.
ik heb u een pesoonlijk bericht gestuurd.
Ik zoek de geboorteakte van B.P.A. van der Laan, geboren in Tjimahi op 23-7-1942 en van mijn halfbroer Joel Cornelis Robert van der Laan geboren 21-6-1945 geboorteplaats onbekend. Vader P. van der Laan, Moeder A.J. van Beusekom.
Hallo, ik zoek naar geboorte akte voor Anne Wolff, geboren in Djogdjakarta op 30-12-1939. Kunt u mij helpen, zij is mijn tante en leeft nu sinds kort bij mij
De Burgerlijke stand van Djogjakarta is helaas in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan.
Fantastisch dat deze gegevens er nog zijn, ik vraag me af of er ook een archief van de Burgelijke Stand bestaat van Balipapan (Oost Borneo-N.I. tegenwoordig Oost Kalimantan) uit de periode 1940 – 1945?
Ik zoek Christiaan Willem van Vleuten, die daar op 13 januari 1942 als vermist is opgegeven. Dit was eigenlijk net voordat de Japanners Balikpapan aanvielen op 20 – 24 januari 1942.
Misschien is er in het archief Burgelijke Stand destijds nog een aantekening gemaakt?
Hallo allemaal , even voorstellen ik ben Annemarie Bosman en ben in het verleden aan het zoeken van mijn moeder . Haar werkelijke achtergrond heeft ze meegenomen in haar graf. Nu ik mij wat meer ben gaan verdiepen in het vroegere leven in Indië zijn er heel wat vragen. Nu ben ik dus op zoek naar de geboorteakte van mijn moeder .. Wie kan mij vertellen hoe ik daaraan kan komen .
VR Gr
Annemarie
Misschien kan ik helpen. Wel nodig om meer te weten over je moeder: wat was haar meisjesnaam, is zij geboren in Nederlands-Indie, is zij misschien in de 50-er jaren naar Nederland gekomen, haar geboortedatum- of jaar, namen die je kent uit haar verleden, haar jeugd