Wie is er nog in het bezit van een asal oesoel uit de Japanse tijd?

1
3203

Iedereen die onderzoek doet naar zijn familie in Nederlandsch-Indië krijgt er mee te maken. Koppijn! De oorzaak? Het gemis van bronnen, de akten van de burgerlijke stand natuurlijk voorop. De ‘mormonenfilms’ kunnen soelaas bieden, maar daarvoor moet je toch naar een FamilySearch center afreizen. De luxe van WieWasWie is voorlopig aan ons Indische genealogen voorbij gegaan. Logisch dus dat we elke bron die er wel is van harte verwelkomen. Een tot op heden grotendeels verborgen bron is de asal oesoel. Het afstammingsbewijs dat besliste over de vraag of men achter het prikkeldraad verdween of het ‘voorrecht’ kreeg buiten het kamp de vernederingen door de Japanners te ondergaan.

Voor zover de redactie bekend, werden bij het opstellen van een asal oesoel twee systemen gehanteerd. Voor 1943 moest worden aangetoond, dat men in de eerste vijf generaties terug ten minste een Aziatische voorouder had, wilde men buiten het kamp blijven. Vanaf het najaar van 1943 ging het om het aantal Aziatische voorouders in de derde generatie terug (de overgrootouders dus). Had men drie of minder Javaanse overgrootouders, dan werd men gekwalificeerd als respectievelijk Belanda-Indo 3, 2 en 1 en volgde internering. Voor zover de redactie bekend, bleef men buiten het kamp als men werd ingedeeld in een categorie hoger dan Belanda-Indo 3.

Een asal oesoel met vijf generaties terug, gedateerd 26 november 1942, is afgebeeld op pagina 62 van de onderzoeksgids Asal Oesoel. De oorspronkelijke afbeelding is te vinden op de website Pentalpha van Rob van de Ven Renardel de Lavalette, die ook toestemming voor publicatie in Asal Oesoel gaf. Een asal oesoel opgesteld volgens het vanaf 1943 gehanteerde systeem is die van Frederik Wilhelmus Petrus Karthaus (geb. Ngawi 28 april 1900). Aan vaderszijde had hij vier Europese overgrootouders, maar door zijn Indonesische moeder werd hij gekwalificeerd als Belanda-Indo 4. Voldoende echter om buiten het kamp te blijven.

De redactie zou graag willen weten wie van de IGV-leden nog in het bezit is van een asal oesoel. Vandaar onze vraag contact met ons op te nemen, waarvoor bij voorbaat natuurlijk onze dank. Contact opnemen, kan via het vertrouwde mailadres: redactie@igv.nl.

Inmiddels heeft bovenstaande oproep 26 asal oesoels opgeleverd, waarvoor de redactie de inzenders nogmaals van harte bedankt. Wie volgt?

Vriendelijke groet,

De redactie.

1 REACTIE

  1. Ik ben al jaren opzoek naar de gegevens van Christianus Josephus van Oosterhout die in het KNIL dienst gedaan heeft in Indonesie. Na zijn pensionering is hij terug vertrokken naar Indie, en daar stopt de bericht geving, we willen graag weten of hij gehuwd is geweest, kinderen had, en wanneer hij overlefen is.
    Zijn geboorte datum was 11-11- 1882 te Tilburg .
    Ik ben u zeer erkentelijk wanneer u me iets over hem weet te melden.
    Hoogachtend Thieu van Oosterhout

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.