Stap 17: Schrijf je eigen familiegeschiedenis
Nu het merendeel van de informatie over je familiegeschiedenis is verzameld, kun je beginnen met het schrijven van een goedlopend verhaal dat interessant is voor familieleden en andere geïnteresseerden. Hieronder geven wij verwijzingen naar manieren om je familiegeschiedenis goed leesbaar op papier te zetten.
Referenties:
—–
Stap 18: Publiceer je genealogie/stamboom
Een volgende stap die je zou kunnen nemen is door je stamboom te publiceren in een officieel artikel. Andere mensen kennis laten maken met jouw genealogie kan heel nuttig zijn voor hun onderzoek en is natuurlijk een kroon op je werk. De IGV bied je de mogelijkheid om je stamboom gratis te publiceren in het jaarboekDe Indische Navorscher. Om hier meer over te weten te komen verwijzen wij je naar de DIN-pagina.
Stap 19: Indisch DNA-onderzoek
Stap 20: Gelijkstellingen en naturalisaties van niet Europeanen
Indien je in je stamboomonderzoek een voorouder tegenkomt die van Inheemse komaf is, dan is het mogelijk dat hij gelijk is gesteld aan de Europeanen wat betekende dat hij/zij dezelfde rechten en plichten had als een Europeaanse inwoner in Nederlands-Indië. In een later stadium kon deze persoon zelfs zijn genaturaliseerd en daarmee een Europeaan worden. De gelijkstellingen (vanaf 1920 heette het toepasselijk) verklaringen en naturalisaties warden vermeld in het Staatsblad-Europeanen die van 1870-1919 werd uitgegeven. Er is een online database waarop al deze verklaringen te doorzoeken zijn op naam. De database bevat gelijkstellingen (1870-1919), toepasselijk verklaringen (1920-1949) en naturalisaties (1850-1984).
http://naturalisaties.decalonne.nl
Stap 20: Begraafplaatsen, grafschriften en foto’s
Een andere zeer bruikbare bron voor stamboomonderzoek zijn de grafschriften van (Europese) begraafplaatsen in Indonesië waarvan soms foto’s zijn gemaakt en die niet in officiële overlijdensberichten terecht zijn gekomen of waarvan de documentatie verloren is gegaan. De IGV heeft van diverse begraafplaatsen zoals Peneleh, Probollingo, Tjilatjap, Peutjoet en Tanah Abang informatie beschikbaar zoals op de Beeldbank en de pagina voor begraafplaatsen is te zien.
Beeldbank Nederlands-Indië