Tijdens de 15 augustusherdenking is er in de koninklijke Schouwburg een interactieve lezing DNA en familiegeschiedenis in combinatie met de voorstelling Archipelago van Het Nationale Theater.
Klik hier voor het hele programma van Het Nationale Theater op 15 augustus.
Ons DNA is een code die voor ieder mens uniek is. Het onderscheid ons van elkaar. Tegelijkertijd lijken de codes van familieleden erg op elkaar, en hoe verder weg de familierelatie, hoe minder de overeenkomst er is. Daarom is DNA een handig hulpmiddel bij het in elkaar puzzelen van een familiestamboom.
Maar er is meer.
DNA geeft ook een overzicht van de geschiedenis van je voorouders. Een goed voorbeeld is Indisch DNA, wat een mix is van Europees, Indonesisch, Chinees en/of Indiaas DNA, soms met Afrikaanse, Armeense, Arabische en/of Melanesische toevoegingen. Een getuige van onze complexe koloniale- en handelsgeschiedenis in de Oost.
Maar er is nog meer.
DNA is ook drager van invloeden van buitenaf, en die invloeden kunnen via het DNA worden doorgegeven van moeder op kind. Hoe groot is die rol en hoeveel generaties kan een trauma via het DNA doorwerken?
Maarten Fornerod, genetisch onderzoeker verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum en expert op het gebied van Indische familiegeschiedenis geeft uitleg over deze drie dimensies in ons DNA.
DNA-coaches
Naast de lezing is er ook een vraagbaak ingericht met experts van het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG). Stel je vragen aan de DNA-coaches en laat ze jou verder op weg helpen.
Bestel hier de combinatiekaartjes. De interactieve lezing begint om 14:00, de voorstelling om 16:00h.
Ik ben nieuwsgierig.