Binnen twee weken is de klus geklaard. Dankzij iedereen die heeft bijgedragen in dit mensenmassa-project, inclusief bezoekers van de IGV site, het CBG, Indisch4Ever en het Stamboekforum. Alle circa 2.400 extracten zijn geïndexeerd daarna gecontroleerd. Een enkeling kon niet worden gedaan vanwege schade aan het origineel of een scanfout. De complete lijst is hier te zien en hier te downloaden en wordt ook gedeeld met OpenArchieven. Dank vooral aan Jeroen van Luin, digitaal archivaris bij het Nationaal Archief, die als privé-project de invoer- en databaseomgeving heeft gebouwd.
Steekproef
Een kleine steekproef (n=25) uit de eerste 125 inschrijvingen van het Korps (geboren 1838-1844) laat zien dat, zoals verwacht, de overgrote meerderheid (24/25) is geboren in Nederlands-Indië. Van die 24 zijn 16 terug te vinden in de Regeerings Almanak (RA), maar zonder informatie over ouders. Eenderde komt niet voor in de RA. In de extracten van het Korps worden de ouders wel genoemd: slechts bij twee pupillen zijn de ouders onbekend en bij één pupil ontbreekt de moeder.
Dit indexeringsproject levert een mooie, snel doorzoekbare bron op voor Indisch familieonderzoek. Lees de achtergronden van het Korps Pupillen hier.
Vervolgproject
We gaan dus verder met een nieuw mensenmassa-project, Indische genealogen en hun vrienden en familie hoeven zich voorlopig niet te vervelen!
Het vervolgproject is een tikje groter, het indexeren van ca. 28.300 extracten uit het Oost-Indisch Boek. Het gaat hier om onder-officieren en minderen die in Indië zijn aangenomen bij het KNIL, en die – net als de pupillen – voor het grootste deel geboren zijn buiten Nederland. Het project is in de voorbereidingsfase en gaat binnenkort van start. Stay tuned!
Op deze Indonesische site de huidige toestand van het kerkhof van Gombong: http://jejakkolonial.blogspot.nl/2016/03/nasib-lunta-kerkhof-gombong.html
Daarop ook het graf en portret van 1e luitenant C.F.H. Campen, auteur van het boek “Het Korps Pupillen te Gombong: gids voor belanghebbenden en belangstellenden”. In 1886 werd hij op straat door een Boeginees met messteken om het leven gebracht….