Indonesische schilders exposeren in Bronbeek

0
1666

De moderne Indonesische schilders/beeldend kunstenaars Nasirun (1963), Jumaldi Alfi (1973) en Tisna Sanjaya (1958) exposeren vanaf zaterdag 11 mei in museum Bronbeek te Arnhem. Om 13:30 (let op, nieuwe tijd!) zal hier ook een “meet the artist” evenement zijn. De Indonesische Islamitische leider in de traditie van oud president Gus Dur, KH Ahmad Mustofa Brisi, ook Gus Mus genoemd (1944), zal hier ook enige schilderijen van zijn hand tentoonstellen.

De primitivistische werken van Nasirun zijn diepgeworteld in de Javaanse cultuur maar combineren soms ook koloniale elementen. Een van zijn laatste werken, Rampokan, dat in Bronbeek geëxposeerd zal worden, verbeeldt een tijgerfestival, gade geslagen door een Javaanse vorst en koloniale hoogwaardigheidsbekleders. Nasirun, in Indonesische kunstkringen zeer bekend, woont en werkt in Yogyakarta en beheert een gallerie met Indonesische moderne kunst die voor wat betreft kwaliteit en diversiteit het beste met een Kröller-Müller vergeleken kan worden. Drie van zijn werken zijn permanent te bewonderen in Indonesisch restaurant de Lachende Javaan in Haarlem.

Rampokan (Nasirun, in uitvoering, maart 2024)

Jumaldi Alfi, of Alfi in het kort, is afkomstig uit de Minangkabau regio in West-Sumatra, en woont en werkt ook in Yogya. Samen met een aantal andere Minangkabau’ers richtte hij in 1993 de kunstgroep Jendala op. Zijn werk kenmerkt zich door ruimtelijke vlakken met daar doorheen ruwe lijnen en objecten van steen. Hij laat zich inspireren door zowel Aziatische als Griekse mythologie.

De oudste van de drie, Tisna Sanjaya, komt uit Bandung, en is een exponent van de zogenaamde “Reformasi art”, een kunstbeweging die opkwam bij de Reformasi, een periode van liberalisering na het presidentschap van Suharto (1967-1998), waar kritiek van kunstenaars op de politiek weinig werd getolereerd. Zijn kunstwerken liggen soms gevoelig; een installatie van hem werd in 2004 op bevel van de politie verbrand.

De tentoonstelling maakt deel uit van Islamitisch festival Voices of the Archipellado, met evenementen in verschillende steden in Nederland. Museum Bronbeek is geopend dinsdag t/m zondag van 10-17h, de tentoonstelling is te zien tot en met 20 mei.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.