Fiche overzicht

Vervolg op Film overzicht.

Voor ons voorbeeld gaan we verder met de akten van de Burgerlijke Stand van Amsterdam omdat deze vanuit huis wel in te zien zijn. De webapplicatie van het LDS werkt precies hetzelfde of we nu akten uit Nederlands-Indië of Nederland willen inzien.

Binnen “Registers van de Burgerlijke Stand, 1811-1950” klikken we op het icoon  achter de film nummer 113467 met als Note (notitie) Tienjarige tafels geboorten 1811-1812.

Dit zijn de fiches (foto’s) die op deze film staan, letterlijk gezien zijn het foto’s van een opengeslagen boek. Door middel van het wieltje op de muis kan er naar beneden of boven gescrold worden.

Links bovenaan is te zien dat er in totaal 208 fiches zijn en dat op dit moment de focus ligt op fiche nummer 1. In het vakje waar nu een 1 staat kan een willekeurig getal tussen 1 en (in dit geval) 208 ingevuld worden.

Stel we zoeken de maand december van 1811 op deze film. Deze zal ongeveer halverwege de 208 fiches zijn. Vul op de plaats van de 1 het cijfer 100 in en druk op de <Enter> toets op het toetsenbord. De focus zal verspringen naar fiche 100. Op deze wijze is het niet nodig om vanaf fiche 1 op het symbool > te klikken, dat staat voor volgende, om de 100 te bereiken. Het symbool < staat voor vorige en kan dus gebruikt worden om terug te bladeren.

Rechts staan nog een aantal opties onder elkaar.

Door op het plus symbool te klikken wordt het beeld vergroot, het min symbool verkleint juist het beeld weer. Door op derde symbool te klikken wordt de fiche geopend waarop de focus ligt. Je kunt overigens ook gewoon op een fiche naar keuze klikken om deze te openen. Met het laatste symbool, een vierkant, kan het volledige beeldscherm benut worden. De Windows balk onderaan en de Internet Explorer balk bovenaan verdwijnen dan naar de achtergrond. Door nogmaals op het vierkant symbool te klikken of de <Esc> toets op het toetsenbord wordt de oude situatie hersteld.

Voor ons voorbeeld leggen we de focus op fiche nummer 9 door een 9 te typen gevolgd door een enter op het toetsenbord. Fiche nummer 9 heeft nu een vierkant om zich heen, door op het symbool  te klikken wordt de fiche geopend en kunnen we lezen wat er staat.

Een snellere methode is om direct op fiche nummer 9 te dubbelklikken met de muis.