De Perkeniersfamilies van Banda boek

4
10082

In 2019 namen enkele IGV leden het initiatief om samen onderzoek te doen naar families die op de Banda eilanden nootmuskaatbomen teelden in boomgaarden (“perken”). Over de unieke geschiedenis van deze families die perkeniers werden genoemd en hun leefomstandigheden is tot nog toe weinig gepubliceerd.

De eerste “perkeniers” vestigden zich daar vierhonderd jaar geleden nadat deze eilanden in 1621 door de VOC waren veroverd. Van dertig families hebben de onderzoekers op basis van diverse bronnen en veelal met behulp van familieleden gedetailleerde – en veelal complete – genealogieën opgesteld van de stamvader t/m de generaties in de twintigste eeuw.

Ondermeer door de coronapandemie is het onderzoek wat uitgelopen. Maar omstreeks maart 2023 komt het boek “Perkeniersfamilies van Banda” uit. Daarin staan deze genealogieën waarin meer dan duizend familienamen voorkomen van de nazaten uit die families, hun partners en de ouders van hen. Van elke naamdrager en/of de partner daarvan is een overzicht opgenomen van wetenswaardigheden over hun leven. Van verscheidene takken die later naar andere plaatsen in Oost-Indië (Nederlands-Indië) verhuisden zijn ook gegevens opgenomen. De stamvaders van sommige families zoals die van “Leurs” en “Van den Broeke” vestigden zich al in de zeventiende eeuw op Banda waardoor er van hen 9 of meer generaties in kaart gebracht konden worden. 

Het boek dat wordt uitgegeven i.s.m. de IGV bevat 400 pagina’s met een korte inleiding over de geschiedenis van de perkeniers en dertig genealogieën met zwart-wit foto’s inclusief gegevens over de geraadpleegde bronnen en een index van familienamen. Door enkele ruimhartige particuliere donaties is het gelukt om de verkoopprijs laag te houden.

Men kon voor-intekenen en daar is dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt. Alle voor intekenaars krijgen in week 12 het boek gratis thuis bezorgd.

Er zijn nog enkele exemplaren te koop in de IGV webshop.

 

 

Afbeelding: Omslag met uitsnede van de aquarel van Q.M.R. Ver Huell, ca. 1817, Collectie Maritiem Museum Rotterdam.

4 REACTIES

  1. Dag Ad,
    Ik heb een klein vraagje nm of de familie Hoeke ook in het boek voorkomt.
    Ben zelf een nazaat van deze perkeniers familie van het eerste uur.
    Grt S. Bogaardt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.