Doe mee aan een collectief eerbetoon aan onze Aziatische voormoeders
Wat weten wij eigenlijk van onze Aziatische voormoeders? Een naam, een vergeelde foto, een anekdote. Wanneer we gaan schatgraven in onze familiegeschiedenis, dan vinden we slechts flarden terug van onze Aziatische voormoeders. Toch is zij vaak de sleutel tot het begrijpen van ons familieverleden. Zonder haar waren er bijvoorbeeld geen Indische families!
Om haar alsnog een zichtbare plek in onze familiestamboom te geven, is de IGV samen met stichting VerhalenOverLeven e.a. gestart met het project ’10.000 Voormoeders’ . We nodigen je uit om samen met ons te bouwen een database, waarin we de biografische gegevens, foto’s en verhalen van 10.000 Aziatische voormoeders met elkaar verbinden.
Vaak kennen wij haar geboortenaam niet, of die van haar ouders, of haar geboorteplaats. Dat komt omdat zij dikwijls niet werd geregistreerd in de burgerlijke stand van Nederlands-Indië. En als dat wel zo was staat er regelmatig: gegevens onbekend. Is er dan geen informatie? Zeker wel. We moeten alleen op een andere manier zoeken.
Als we 10.000 van onze Aziatische voormoeders iets beter leren kennen, elk, met een foto en de spaarzame gegevens die zijn overgeleverd, dan ontstaat een omgeving met veel dimensies waar we de ontbrekende kennis in kunnen vinden, of in elk geval benaderen. We kunnen die dimensies, zoals een plaats, een tijd, een verhaalfragment, eenvoudig navigeren in een speciale voormoeders database.
Bovendien is een een fotocollectie van 10.000 van onze Aziatische voormoeders een eerbetoon, en een erkenning hoe massaal hun invloed is geweest op onze geschiedenis.
Daarom hebben wij uw hulp nodig.
Want, als u roots in Nederlands-Indië of Indonesië heeft, ligt er ergens die foto. Van oma Tjang of oma Miet of oma Toet. En misschien weet u niet zo veel over haar, maar toch wel iets. Een plaats, een jaartal, of een anekdote.
Heeft u een foto van uw Aziatische voormoeder?
Alle informatie over haar is welkom, ook al is er bijna niets.
De foto’s met gegevens worden digitaal en toekomstbestendig ontsloten in de voormoeders database, die voor het publiek toegankelijk en doorzoekbaar wordt. U blijft eigenaar van de foto, en deze mag niet zonder uw toestemming worden gebruikt voor andere doeleinden dan het 10.000 voormoeders project. Datzelfde geldt voor uw teksten. Uw naam wordt niet zonder uw toestemming geopenbaard, en uw email adres nooit.
De ceremoniële lancering van de database is gepland voor begin 2023.
Dit project is geïnitieerd door Maarten Fornerod, secretaris Indische Genealogische Vereniging, Yvette Kopijn, Stichting VerhalenOverLeven en initiatiefneemster Tracing Your Roots, Maureen Welscher, journalist en publicist, en Christel Terwiel, socioloog en onderzoeker.
Dit project wordt mede ondersteund door:
Reggie Baay
Madelon Djajadiningrat
Dido Michielsen
Suze Zijlstra
Meer lezen
- De njai
- Reggie Baay, De njai. Het concubinaat in Nederlands-Indië. Amsterdam, 2008
- Reggie Baay, Portet van een oermoeder. Beelden van de njai in Nederlands-Indië. Amsterdam, 2010.
- Petra Groen. Aan de rand van de Tangsi. Militaire Spectator, 2009.
- Pamela Pattynama. De revival van de njai-figuur. 2011. Indische Letteren. Jaargang 26, p. 128-142
- Lin Scholte. Anak Kompenie. Den Haag, 1965. (fragmenten)
- Maya Sutedja-Liem (ed.). De njai. Moeder van alle volken. De roos van Tjikembang en andere verhalen. 2007.
- Dido Michielsen. Lichter dan ik. 2020.
- Maarten Fornerod. De njai en andere Indische stammoeders. Gens Nostra, 2019.
- Maureen Welscher. De Njai, oermoeder van de Indo. GEN magazine, Maart 2022, p.14-19.
- Indonesische vrouwen en de Javaanse hofcultuur
- Partini Djajadinigrat (Arti Poerbani). Widijawati. Het Javaanse Meisje (Amsterdam 1948).(lezing Madelon Djajadiningrat)
- Indonesische vrouwen vanaf de VOC tijd (17e-20e eeuw).
- Suze Zijlstra. De Voormoeders. 2021. (interview)