Home Blog

10.000 Voormoeders project

24

Doe mee aan een collectief eerbetoon aan onze Aziatische voormoeders

Wat weten wij eigenlijk van onze Aziatische voormoeders? Een naam, een vergeelde foto, een anekdote. Wanneer we gaan schatgraven in onze familiegeschiedenis, dan vinden we slechts flarden terug van onze Aziatische voormoeders. Toch is zij vaak de sleutel tot het begrijpen van ons familieverleden. Zonder haar waren er bijvoorbeeld geen Indische families!

Om haar alsnog een zichtbare plek in onze familiestamboom te geven, is de IGV samen met stichting VerhalenOverLeven e.a. gestart met het project ’10.000 Voormoeders’ . We nodigen je uit om samen met ons te bouwen een database, waarin we de biografische gegevens, foto’s en verhalen van 10.000 Aziatische voormoeders met elkaar verbinden.

Vaak kennen wij haar geboortenaam niet, of die van haar ouders, of haar geboorteplaats. Dat komt omdat zij dikwijls niet werd geregistreerd in de burgerlijke stand van Nederlands-Indië. En als dat wel zo was staat er regelmatig: gegevens onbekend. Is er dan geen informatie? Zeker wel. We moeten alleen op een andere manier zoeken.

Als we 10.000 van onze Aziatische voormoeders iets beter leren kennen, elk, met een foto en de spaarzame gegevens die zijn overgeleverd, dan ontstaat een omgeving met veel dimensies waar we de ontbrekende kennis in kunnen vinden, of in elk geval benaderen. We kunnen die dimensies, zoals een plaats, een tijd, een verhaalfragment, eenvoudig navigeren in een speciale voormoeders database.

Bovendien is een een fotocollectie van 10.000 van onze Aziatische voormoeders een eerbetoon, en een erkenning hoe massaal hun invloed is geweest op onze geschiedenis.

Daarom hebben wij uw hulp nodig.

Want, als u roots in Nederlands-Indië of Indonesië heeft, ligt er ergens die foto. Van oma Tjang of oma Miet of oma Toet. En misschien weet u niet zo veel over haar, maar toch wel iets. Een plaats, een jaartal, of een anekdote.

Heeft u een foto van uw Aziatische voormoeder?

Doe mee met deze link

Alle informatie over haar is welkom, ook al is er bijna niets.

De foto’s met gegevens worden digitaal en toekomstbestendig ontsloten in de voormoeders database, die voor het publiek toegankelijk en doorzoekbaar wordt. U blijft eigenaar van de foto, en deze mag niet zonder uw toestemming worden gebruikt voor andere doeleinden dan het 10.000 voormoeders project. Datzelfde geldt voor uw teksten. Uw naam wordt niet zonder uw toestemming geopenbaard, en uw email adres nooit.

De ceremoniële lancering van de database is gepland voor begin 2023.

Dit project is geïnitieerd door Maarten Fornerod, secretaris Indische Genealogische Vereniging, Yvette Kopijn, Stichting VerhalenOverLeven en initiatiefneemster Tracing Your Roots, Maureen Welscher, journalist en publicist, en Christel Terwiel, socioloog en onderzoeker.

Dit project wordt mede ondersteund door:

Reggie Baay
Madelon Djajadiningrat
Dido Michielsen
Suze Zijlstra

Meer lezen

IGV USB sticks nu beschikbaar!

1

Nu beschikbaar: IGV Publicaties en Bronnen USB sticks

De Indische Genealogische Vereniging heeft dit jaar hard gewerkt aan het verzamelen en verwerken van IGV publicaties en Indisch bronmateriaal.

Dit heeft geleid tot twee USB sticks: IGV Publicaties en IGV Bronnen. Beide USB sticks zijn apart of tezamen te koop in de IGV webshop. Deze twee dragers van Indisch bronmateriaal vormen een onmisbare aanvulling voor het onderzoek naar je Indische familie en bevatten samen 34 GB aan informatie en 190.000 doorzoekbare pagina’s. 

De IGV Publicaties USB stick is een vernieuwing van de uitverkochte IGV-DVD en bevat o.a. alle IGV publicaties uitgegeven t/m het jaar 2014. De nieuwere uitgaven dienen nog apart in de webshop te worden gekocht. Net als de oude IGV DVD bevat de USB stick ook een index (handleiding) die het zoeken op trefwoorden mogelijk maakt. Daarnaast maakt de USB stick ook gebruik van bladwijzers die het gebruikersgemak nog meer vergroten.

De IGV Bronnen USB stick bevat veel informatie waaronder Indische Almanakken en Adresboeken die ooit op een DVD uitgegeven werden, maar tegenwoordig niet meer verkrijgbaar zijn. Daarnaast bevat de Bronnen stick een enorme hoeveelheid aan extra gegevens.  Net als de IGV Publicaties stick, maakt ook deze USB stick gebruik van bladwijzers. Op deze USB stick is geen index aanwezig vanwege de grote hoeveelheid pdf’s, maar kan met behulp van Adobe (gratis) toch in één keer worden doorzocht op trefwoord. Klik hier voor een handleiding hoe dit te doen.

De inhoud van beide USB sticks kan worden gevonden in de productomschrijving van de USB sticks in de webshop.

 

Met grote dank aan IGV-lid Dennis van der Jagt voor zijn enorme inzet om al dit bronmateriaal voor iedereen toegankelijk te maken.

161.604 militairen eenvoudig vindbaar in het Nationaal Archief dankzij indexeringsproject

0

Het Nationaal Archief heeft vorige week een index op de Suppletiefolio’s on-line gezet, die toegang geeft tot meer dan 160.000 militairen onder de rang van officier die vanuit Nederland dienst namen in het Oost-Indisch leger, later het KNIL. Het indexeringsproject dat begon in 2019 was een initiatief van Jeroen van Luin, digitaal archivaris bij het Nationaal Archief, en de IGV.

Hiermee is ook het derde indexeringsproject van Jeroen van Luin en de IGV succesvol afgesloten. Eerdere indexeringsprojecten waren het Korps Pupillen (2.500 namen) en het Oost-Indisch Boek (25.000 namen).

Eerder was de index al geïncludeerd in het Indisch Archief, het professionele archief van de IGV. Het Indisch Archief heeft een groter bestand, onder andere omdat hier ook militairen geboren na 1923 in te vinden zijn, wat mogelijk is vanwege het besloten karakter van het Indisch Archief. Ook zijn in het Indisch Archief indexen op de zogenaamde Contrôleboeken te vinden, de voorloper van de Suppletiefolio’s. Daarnaast zijn er tal van andere indexen die veelal doorlinken naar de originele bron.

In memoriam, John Soedirman

1

Tot ons grote verdriet vernamen wij dat onze oud-voorzitter John Soedirman op 18 september j.l. op 73-jarige leeftijd is overleden.

Zijn voorzitterschap van onze vereniging, van 17 maart tot 15 december 2018 was van groot belang. De vereniging was destijds een nieuwe koers aan het varen, met oog op een bredere blik op het koloniale verleden en een meer digitale profilering. John zocht daar de juiste personen bij en liet hen binnen de vereniging volop floreren. Zelf lag zijn grootste ambitie er niet in om de vereniging te laten groeien, maar om de verbinding met andere partijen te versterken en dacht hierbij buiten de box, waarschijnlijk veel verder dan wij beseffen. Denk hierbij aan de verbinding met Surinaamse genealogie, andere Indische historische verenigingen en met de Indische en Indonesische literatuur. Dit laatste mondde uit in een prachtig jaarboek gewijd aan E. du Perron. Ook Japanse-Nederlandse en Nederlands-Indische verhoudingen stonden in zijn belangstelling. Hoewel, de Indische Genealogische Vereniging van oudsher sterk gericht was op de Europese en Indo-Europese gemeenschap, voelde John zich thuis in deze vereniging; zelf had hij ouders van Indonesische komaf, waardoor de vereniging ook in die richting groeide.

Zijn vader, een hoge politiefunctionaris, kwam in aanvaring met de Indonesische autoriteiten, en de familie week uit, eerst naar Nederland en later naar Suriname. Later kwam de familie weer naar Nederland, waar John arts werd en kosmopoliet bleef.

Toen de IGV naar een nieuwe voorzitter zocht voor de aftredende Dennis de Calonne, vroeg toenmalig IGV-secretaris, Ralph Ravestijn, of John deze functie als kersvers IGV-lid ambieerde. Deze rol nam hij ondanks, of misschien wel dankzij, zijn vele andere nevenfuncties op zich. Nadat hij in december 2018 zijn voorzitterschap overdroeg, bleef John nog enige tijd in functie als penningmeester.

Naast zijn voorzitterschap heeft John als interviewer en schrijver een unieke bijdrage geleverd aan de tweedelige uitgave Kind in Indië, Jeugdjaren en familieleven in Nederlands-Indië, waarvoor wij hem zeer dankbaar zijn.

Met zijn voorzitterschap heeft hij aan de basis gestaan voor het huidige en toekomstige succes van onze vereniging.

John, je was een strateeg. Een wijs mens, maar bovenal een warm mens. We zullen je missen.

Wij wensen alle naasten en vrienden van John sterkte toe in deze periode.

Bestuur IGV en Kevin Felter (oud-bestuurslid), namens de leden van de Indische Genealogische Vereniging.

Nieuw: IGV Combi-lidmaatschap

0

Op 5 september lanceerden IGV en CBG|Centrum voor familiegeschiedenis het voordelige digitale Combi-schap: Combi-Lidmaatschap bij de IGV plus Combi-Vriendschap bij het CBG.

Bent u vriend van het CBG? Dan betaalt u slechts €18 in plaats van €24 voor een digitaal IGV lidmaatschap.

Bent u lid van de IGV? Dan betaalt u slechts €35 in plaats van €45,60 voor een digitaal CBG-Vriendschap.

Bent u geen van beide? Wordt dan zowel Combi-lid bij de IGV (€18) als Combi-Vriend bij CBG (€35), en u krijgt van beide kanten korting. De volgorde maakt niet uit.

Bent u al alle twee? Stuur dan een berichtje naar IGV en CBG, en we veranderen uw lidmaatschap bij de volgende prolongatiedatum.

Het IGV Combi-lidmaatschap tarief geldt zolang u ook CBG Combi-vriend bent. Mocht uw Combivriendschap ophouden, dan gaat het reguliere Digitaal lidmaatschap in voor €24 per jaar, beginnend bij de eerstvolgende prolongatiedatum, die bij ons jaarlijks valt op 1 januari. Overigens werken wij op basis van vertrouwen, als u Combi-lid bij ons wordt vertrouwen we erop dat u ook CBG vriend bent. We controleren dit overigens wel met enige regelmaat.

Tong Tong Fair in volle gang

0

Voor wie het nog niet wist, het Malieveld in Den Haag is (was) omgetoverd tot een Indisch-schuine streep-Indonesisch-schuine streep-Zuid-Oost-Aziatisch feestje! Muziek, eten, batik, boeken, maar ook: geschiedenis. Net als vorig jaar heeft de IGV de handen ineen geslagen met het CBG|Centrum voor Familiegeschiedenis en Tracing Your Roots voor een informatiestand die de familiegeschiedenis van alle kanten belicht. We staan ruimer dan vorig jaar in de entreehal, tegenover de Expo en de Tong Tong boekenstand.

Veel vragen en veel gezelligheid

Er komen bezoekers langs, leden, vrienden, bekende en onbekende Nederlanders die allemaal nieuwsgierig zijn naar hun Indische en/of Indonesische familiegeschiedenis. Grijp je kans, want heel veel bronnen liggen hier voor het oprapen – en er zijn mensen die ze door en door kennen.

Expertuurtjes

Ook zijn er elke dag zijn er expertuurtjes, waar iedereen met een vraag over een bepaald onderwerp langs kan komen. Zie hier voor het schema.

Foto’s! (dank aan Eric Neyndorff, Ellen Mierop, Steffie de Haan, Alette Brunet De Rochebrune, Ervine Kraft, ….)

Update 10.000 Voormoeders database

1

De 10.000 Aziatische Voormoeders database heeft vandaag, 31 augustus 2023, een eerste update gekregen, en is gegroeid met 18% sinds de opening voor de zomervakantie. Weer veel prachtige, unieke foto’s en verhalen van onze Aziatische voormoeders uit de 19e en 20e eeuw. Klik hier om gelijk naar de database te gaan, en zoek in de zoekbox voor iets dat je interesseert, bijvoorbeeld weeshuis of kraton of gelukkig of Makassar. Yvette Kopijn en Maarten Fornerod, twee van de initiatiefnemers, lichten het project vandaag ook toe op de Tong Tong Fair, 13:30, Tong Tong Theater. Komt allen! En: doe hier mee met het project! Kaartjes voor de Tong Tong hier.

Onze foute ooms

0
Eruit geknipt...

Iedere Indische familie heeft er wel een, een foute oom, iemand die zich in de jaren ’30 aansloot bij de NSB. In Nederlands-Indië was de NSB relatief groot; partijleider Anton Mussert werd bijvoorbeeld met enthousiasme ontvangen tijdens zijn tournee in juli en augustus 1935. In de eerste plaats door sommigen van de blanke bovenlaag, dat past wel in het plaatje, maar ook door een flink aantal Indo-Europeanen. Op het eerste oog absurd, waarom zouden gemengd Europees/Aziatische mensen zich aangetrokken voelen tot een partij die de blanke Ariër als toppunt van de schepping beschouwde?

Sinds kort is het archief van de Marine en Leger Inlichtingendienst, de Netherlands Forces Intelligence Service en de Centrale Militaire Inlichtingendienst in Nederlands-Indië die in het Nationaal Archief worden bewaard (NA-2.10.62) openbaar toegankelijk. Daarin staan, naast stukken betreffende tijdens de Japanse bezetting en in de Bersiap-periode gepleegde moorden, ook lijsten met leden van de NSB in Nederlands-Indië. De meest uitgebreide ledenlijst, inv.nr. 2307, bevat ongeveer 1350 leden en is opgemaakt op 10 mei 1940 door de Central Intelligence Branch in Singapore.

Door de ledenlijst bladerend komen we veel bekende Indische namen tegen, en ook namen die we kennen uit het Blauwe en Rode boekje, het Nederlands Patriciaat en de Adelstand. Opvallend is dat de nestor van de Indische genealogie, P.C. Bloys van Treslong Prins als lid wordt genoemd. De schrijver E. du Perron omschreef Bloys van Treslong Prins in een brief uit 1938 al als min of meer N.S.B. – dat lijkt nu toch meer meer te zijn dan min. De man is echter nooit opgepakt en gevangen gezet door de Nederlands-Indische autoriteiten na de Duitse inval in Nederland, iets wat andere Indische NSB’ers wel overkwam. Had hij misschien goede contacten? Of kon hij aantonen dat hij zijn lidmaatschap vaarwel had gezegd? Of was hij te ziek? Hij overleed in Batavia op 30 oktober 1940.

Mijn eigen foute oom, oom Hein, werd wel in mei 1940 gearresteerd en daarna geïnterneerd in fort Ngawi wegens veronderstelde Duitse sympathieën. Ik ken hem alleen als het zwarte schaap van de familie, volgens mijn vader. Het meest vertelde verhaal was dat deze oom, eigenlijk een oud-oom van mijn vader, vaak werd verward met een andere oom Hein, een echte oom, die daardoor regelmatig voor NSB’er werd uitgemaakt. Ik kwam een fotoalbum tegen waar hij letterlijk was uitgeknipt (zie foto boven).

Toen ik mijn familiegeschiedenis wat verder uit ging pluizen kreeg ik meer sympathie voor mijn NSB-oom. Hij was een idealist, die in Nederland had gemerkt dat bruine mensen zoals hij niet erg welkom waren. En in zijn geboorteland Nederlands-Indië had hij van de Javaanse bevolking ook vijandigheid gevoeld. Zijn oplossing was een kolonisatie van Nieuw Guinea, waar een Indo-Europees land kon worden opgebouwd. Hij schreef er een boek over en was actief in een vereniging tot Kolonisatie Nieuw Guinea. Geen van de politieke partijen zag voor de oorlog iets in dit idee. Behalve… de NSB. Het paste waarschijnlijk goed in hun bloed en bodem gedachte en gaf de hoop dat een eigen Indo-staat het moederland voor ongewenste vermenging zou beschermen.

Ik ontmoette jaren geleden zijn dochter die liefdevol over haar vader sprak. Zij vertelde dat hij op de motorfiets de kampongs afging om de verarmde Indo-Europeanen te overtuigen van het idee van een volksplanting. Uiteindelijk voegde hij de daad bij het woord en verhuisde in 1935 samen met enkele familieleden naar Hollandia om een stuk land in cultuur te brengen.

De oorlog die vijf jaar later uitbrak en de gevolgen daarvan heeft hij vele jaren later opgeschreven in zijn memoires. Hij schrijft over zijn arrestatie in 1940 en de gevangenschap die eindigt met de Japanse verovering van Nederlands-Indië in 1942. Voor hem een bevrijding. Hij krijgt een vrijgeleidebrief van de Japanners om terug te reizen naar zijn familie in Nieuw Guinea, een krankzinnige reis van bijna 4000 km. Terug in Hollandia komt hij al snel in aanvaring met de kempeitai, de Japanse militaire politie, en wordt gevangen gezet. Hij ontloopt zijn onthoofding op het nippertje in het voorjaar van 1944 door Operation Reckless, de landing van geallieerde troepen in Nieuw Guinea.

Zijn ideaal, een Indo-Europees Nieuw Guinea, lijkt heel even bewaarheid te worden omdat Nieuw Guinea in 1949 Nederlands blijft, maar in 1962 moet hij het land verlaten. Indonesië neemt er de macht over. Hij overlijdt later dat jaar gedesillusioneerd in Gorinchem, maar zorgt ervoor dat zijn as met het laatste transportvliegtuig terug naar Nieuw Guinea wordt gebracht en wordt bijgezet in het graf van zijn te jong overleden geliefde.

Een verhaal om niet snel te vergeten, en dat een ander ligt werpt op het zwarte schaap van de familie.

Door de openbaarheid van de NSB lijsten kunnen Indische families – als ze durven – ook eens een kijkje nemen, en zich afvragen wat hun Indische oom of tante bewoog zich aan te sluiten bij een foute club. En op zoek te gaan naar het echte verhaal.

Het archief van de Marine en Leger Inlichtingendienst, de Netherlands Forces Intelligence Service en de Centrale Militaire Inlichtingendienst in Nederlands-Indië (NA-2.10.62) is digitaal toegankelijk via het Indisch Archief van de IGV. Of kom op zaterdag 2 september 2023 (19:00-20:00h) langs bij de IGV stand op de Tong Tong Fair, waar de lijsten discreet kunnen worden ingezien.  

Dit artikel verscheen in iets andere vorm in de Moesson van juli/augustus 2023.

IGV, CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis en Tracing Your Roots expert-uurtjes op de Tong Tong Fair

0

Bent u op zoek naar uw familiegeschiedenis in Nederlands-Indië of Indonesië en kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken?

Gedurende de Tong Tong Fair op het Malieveld in Den Haag zijn er elke dag expert-uurtjes waar u aan een expert op een bepaald gebied uw vragen kunt stellen. Experts komen o.a. uit de IGV, CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis en Tracing Your Roots. Meestal zijn de onderwerpen twee keer geprogrammeerd. Plaats van actie is de IGV/CBG/TYR stand in de entreehal tegenover de Expo.

U kunt daar trouwens ook op andere tijden terecht met uw vragen, voor informatie, om iets te laten zien, of gewoon om een praatje te maken. Wij zorgen dat er iets te knabbelen is.

Behalve IGV vrijwilligers zijn er elke dag ook jongeren of 35-plussers van Tracing Your Roots aanwezig om tips en tricks te geven hoe je jouw roots onderzoekt en vastlegt. Ook zijn er elke dag medewerkers aanwezig van het CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis, om vragen te beantwoorden over het onderzoeken van familiegeschiedenis en een kijkje te geven in het Oud-Paspoort archief, dat recent on-line is gekomen.

Spreekuur familieverhalen en Voormoedersspreekuur

Tijdens de spreekuren ‘Familieverhalen vastleggen’ geeft oral history deskundige Yvette Kopijn van Stichting VerhalenOverLeven tips over het interviewen van familieleden en het vastleggen van hun verhalen.

Meedoen aan ons ‘10.000 voormoederproject’? Dagelijks tussen 17:00 en 18:00 u kun je bij de Tracing Your Roots stand terecht met foto’s, verhalen en vragen over de zoektocht naar jouw Aziatische voormoeder(s)!

Programma expert-uurtjes

DagTijdOnderwerpExpertOrganisatie
Do 31 aug.12:00-13:00Burgerlijke stand Nederlands-IndiëDennis van der JagtIGV
Do 31 aug.15:00-16:00Oorlogsgraven in IndonesiëEric NeyndorffIGV/OGS
Do 31
aug.
16:30-17:30Familieverhalen vastleggenYvette KopijnTYR/VOL
Do 31 aug.19:00-20:00Eerste Generatie Indische NederlandersKevin FelterIGV
Vr 1 sept.12:00-13:00Rode Kruisarchieven Japanse bezettingRenée Lok-WortmanIGV
Vr 1 sept.14:00-15:00Bronnen in de collecties van de Universiteitsbibliotheek LeidenMarije PlompUniv. Bibl. Leiden
Vr 1 sept.16:00-17:00Chineees Indonesische (familie-) geschiedenisYap Kioe BingCIHC
Vr 1 sept.19:00-20:00Bronnen in het ANRI, JakartaKarel SoeterikIGV
Za 2 sept.12:00-13:00Bronnen voor onderzoek naar Molukse familiegeschiedenisJacqueline VerkleijCBG | Centrum voor Familiegeschiedenis
Za 2 sept.14:00-15:00Passagierslijsten repatriëringAdriaan IntveldIGV
Za 2 sept.15:30-16:30Katholieke en andere bronnenMaaike Derksen en Geertje MakRadboud Universiteit Nijmegen en UvA
Za 2 sept.17:00-18:00Militaire BronnenMaaike van der KloetNIMH
Za 2
sept.
19:00-
20:00
Indische NSBMaarten FornerodIGV
Zo 3 sept.13:00-14:00BandaAd LansIGV
Zo 3
sept.
14:30-15:30Armeens-Indische familiegeschiedenisMargarita NicolaasAbovian
Zo 3 sept.16:00-17:00Indisch DNAArthur FickelIGV
Zo 3
sept.
19:30-
20:30
10.000 Aziatische VoormoedersMaarten FornerodIGV
Ma 4 sept.13:00-14:00Het Indisch FamiliearchiefHans MulderIFA
Ma 4 sept.15:00-16:00Minangkabau familiegeschiedenisKia MahdiIGV/TYR
Ma 4
sept.
19:00-
20:00
Bronnen in het Nationaal ArchiefChi-Ching Lam,
Rivka Baum
Nationaal Archief
Di 5 sept.13:00-14:00Indische familiegeschiedenis: Hoe pak ik het aan?Ilona d’AboIGV/TYR
Di 5 sept.18:00-19:00Minangkabau familiegeschiedenisKia MahdiIGV/TYR
Di 5 sept.19:00-20:00Bronnen in het ANRI, JakartaKarel SoeterikIGV
Wo 6 sept.12:00-13:00Indisch genealogisch onderzoekLeo JanssenIGV
Wo 6 sept.13:30-14:30Bronnen in de collecties van de Universiteitsbibliotheek LeidenMarije PlompUniv. Bibl. Leiden
Wo 6 sept.15:00-16:00Militaire BronnenMaaike van der KloetNIMH
Wo 6 sept.16:00-17:00Burgerlijke stand Nederlands-IndiëDennis van der JagtIGV
Wo 6 sept.19:00-20:00Eerste generatie Indische NederlandersKevin FelterIGV
Do 7 sept.12:00-13:00Rode Kruisarchieven Japanse bezettingRenée Lok-WortmanIGV
Do 7
sept.
13:30-
14:30
Ereveld Peutjut / AtjehoorlogShirley van MaanenStichting Peutjut fonds
Do 7 sept.15:00-16:00Oorlogsgraven in IndonesiëEric NeyndorffIGV/OGS
Do 7
sept.
16:30-17:30Familieverhalen vastleggenYvette KopijnTYR/VOL
Do 7
sept.
19:00-
20:00
Bronnen in het Nationaal ArchiefErik MulNationaal Archief
Vr 8 sept.12:00-13:00Burgerlijke stand Nederlands-IndiëDennis van der JagtIGV
Vr 8 sept.16:00-17:00Passagierslijsten repatriëringAdriaan IntveldIGV
Vr 8 sept.19:00-20:00Chineees Indonesische (familie-) geschiedenisYap Kioe Bing en Tjabring van EgtenCIHC en IGV
Za 9 sept.13:00-14:00BandaAd LansIGV
Za 9 sept.16:00-17:00Indisch DNAArthur FickelIGV
Za 9 sept.19:00-20:00Slavernijregisters in Oost-IndiëAlicia SchrikkerUniv. Leiden
Zo 10 sept.13:00-14:00Het Indisch FamiliearchiefHans MulderIFA
Zo 10 sept.15:00-16:00Eerste generatie Indische NederlandersKevin FelterIGV
Zo 10
sept.
18:30-19:30Armeens-Indische familiegeschiedenisKaj van OvenAbovian

IGV op BBC ONE: Who Do You Think You Are?

2

IGV leden Willy Etmans en Ron van der Wal spoorden in Salatiga de doopakte op van de Indonesische voormoeder van de Britse televisieartsen Chris en Xand Van Tulleken. Chris en Xand zijn hoofdpersonen in de laatste aflevering van Who Do You Think You Are, het Britse origineel van het Nederlandse televisieprogramma Verborgen Verleden, waarin de familiegeschiedenis van een bekend personage wordt uitgezocht. Chris en Xand kwamen onder andere uit op Java, waar een van hun betovergrootmoeders werd geboren. Maar, de tweeling wist helemaal niets van haar afkomst. In het programma komen doopaktes uit 1823 boven water, gevonden door Willy Etmans, opgespoord en gefotografeerd door Ron van der Wal en in het programma toegelicht door Maarten Fornerod.

Kijken dus! Of neem het op!

Woensdag 5 juli 2023
BBC ONE
Nederlandse tijd: 23:40

Aan het onderzoek werkten onder andere ook het CBG|Centrum voor Familiegeschiedenis, Maarten en Willy Etmans, en Conrad Gietman (die ook in de uitzending aan het woord komt) mee. Een artikel over de voormoeder van Chris en Xand verschijnt in de Indische Navorscher van 2023, het jaarboek van de IGV. Foto’s van kerkboeken zijn in te zien via het Indisch Archief.

Ron van der Wal in actie:

Recent Nieuws