1. Ga naar de LDS website https://www.familysearch.org/en/
2. Klik op de knop “Search” linksboven
3. Klik op “Catalog” in het dropdown menu
4. Vervolgens wordt het zoekscherm geopend
Dit zoekscherm bevat een aantal zoekmogelijkheden. Verdeeld in drie opties: Search by, Search for en Availability. Er wordt niet gezocht in de akten zelf. Bij alle objecten (films, boeken, etc.) die de LDS in de database heeft opgenomen is een begeleidende tekst geschreven en daarnaast zijn de objecten gecategoriseerd op onder andere plaats en auteur. Het zoekscherm zoek door deze gegevens naar de opgegeven zoektermen.
Search by (zoeken op)
Er kan gezocht worden op de volgende mogelijkheden:
- Place (plaats)
- Surnames (familienamen)
- Titles (titels)
- Author (auteur)
- Subjects (onderwerpen)
- Keywords (trefwoorden)
Standaard staat “Place” aan als zoekmogelijkheid, dat is de regel in ons voorbeeld. Er kan gezocht worden op een combinatie. Door bijvoorbeeld “Surnames” aan te klikken verschijnt er een extra regel onder “Place”.
Om de regel te verwijderen, klik eerst op de betreffende regel zodat deze grijs wordt en vervolgens op het kleine kruisje rechtsboven.
Let op! Als meerdere zoekvelden ingevuld zijn dan zullen deze allemaal gebruikt worden bij het zoeken met andere woorden het heeft invloed op de zoekresultaten die getoond gaan worden. Wilt u bepaalde velden niet gebruiken sluit deze dan.
De meeste mogelijkheden spreken voor zich. Voor onderzoek naar akten in Nederlands-Indië worden vooral “Place” en “Keywords” gebruikt.
Bij het zoeken naar akten door middel van een plaatsnaam moet er rekening worden gehouden met het feit dat deze in de database onder hun hedendaagse naam zijn opgenomen. Oftewel bij het zoeken op de plaats Soerabaja moet Surabaya ingevuld worden.
Als we in ons voorbeeld willen gaan zoeken op de plaats Surabaya zien we 2 keuze mogelijkheden. Dit kunnen er meer zijn als op andere plaatsen gezocht wordt. De optie waarin “Kota” staat is meestal de beste keus, maar bekijk ook zeker de andere opties.
Search for (zoeken naar)
Hier zijn slechts 2 mogelijkheden:
- Call Number
- Film/Fiche Number
Het is mogelijk om uiteenlopende vragen in te dienen bij de LDS, zie Verzoek indienen om een film te digitaliseren. Als deze via hun applicatie is ingediend, krijgt de indiener het nummer waaronder diens vraag is ingediend terug. Één mogelijkheid om deze op te zoeken is via de mogelijkheid “Call Number”.
Voor ons is de mogelijkheid “Film/Fiche Number” van belang. De zoektocht begint doorgaans bij een plaats. In de lijst van resultaten staan de diverse films onder elkaar met een begeleidend schrijven van hun inhoud. Als een film interessant is omdat het bijvoorbeeld de geboorteakten van een specifiek jaar bevat dan is het belangrijk om het filmnummer te noteren. Dat maakt het terugvinden op een later tijdstip eenvoudiger via de optie “Film/Fiche Number”.
Klik op “Film/Fiche Number”, vul het eerder genoteerde filmnummer in en klik op de blauwe knop “Search” om direct naar de gewenste film te gaan.
Availability (beschikbaarheid)
Er zijn drie mogelijkheden waarvan er slechts één gekozen kan worden:
- Any (alles)
- Online
- Family History Center
Het verschil tussen “Any” en “Online” is simpelweg of alles of alleen de films die gedigitaliseerd zijn en daarmee via een computer in een FHC in Nederland bekeken kunnen worden. Als “Any” gekozen wordt dan ontstaat er wel een totaalbeeld van wat er aanwezig is. Zowel gedigitaliseerd als niet gedigitaliseerd. Als er interesse is voor een niet gedigitaliseerde film dan kan er een verzoek worden ingediend om deze met een hoge prioriteit te laten digitaliseren.
De laatste optie “Family History Center” is voor ons in Nederland niet van toepassing. De Family Historie Centers in de VS hebben namelijk ook fysieke bibliotheken waarin net als bij onze bibliotheken vooral boeken opgezocht kunnen worden.
5. Vul de relevante velden en klik op de blauwe knop “Search” om het zoeken op te starten