Vriendenvrijdag 20 december druk bezocht

0
12

Op 20 december vond er weer een VriendenVrijdag plaats, een samenwerking tussen het CBG Centrum voor Familiegeschiedenis en de IGV, waar elke derde vrijdag van de maand IGV-leden en/of CBG-vrienden en met interesse in Indische familiegeschiedenis elkaar ontmoeten in het CBG te Den Haag. Aanwezigheid waren enkele ervaren IGV-leden en bestuurders, die bezoekers hielpen met hun Indisch familieonderzoek. Maar er was er nog meer te beleven.

Reinaud en Valma Poetiray, begin 1946 in Bandoeng

Ronald Poetiray gaf een lezing over zijn familiegeschiedenis, waarin hij de gebeurtenissen voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog beschreef aan de hand van verhalen over zijn inmiddels overleden ouders, Reinaud en Valma Poetiray. Zij werden geboren en groeiden op in Nederlands-Indië, waar zij de Japanse bezetting, de daaropvolgende verschrikkingen van de Bersiap en hun gedwongen repatriëring naar Nederland meemaakten. In Nederland werden zij in tien verschillende opvangkampen verspreid over het land ondergebracht.

Halverwege de jaren vijftig werd Ronald’s vader, die marinier was, voor anderhalf jaar uitgezonden naar Nederlands-Nieuw Guinea, waar hij tegenstand moest bieden aan het Indonesische leger. Ronald’s moeder bleef met vijf kinderen in Nederland. “Mijn moeder heeft het in die periode niet makkelijk gehad”, aldus Ronald Poetiray. “Ze werd hier vaak met de nek aangekeken.” In 1962 vertrok zijn vader voor de tweede keer naar Nederlands-Nieuw Guinea, dit keer vanuit Aruba, als onderdeel van de laatste pogingen van Nederland om de regio te behouden.

Het gezin Poetiray bestond uiteindelijk uit vader, moeder en tien kinderen. Ronald was nummer acht en werd in 1960 geboren op Aruba.

Ronald Poetiray

Ronald is bestuurslid van de Stichting Oorlogsverhalen, de Stichting Gastdocenten WO II, de Werkgroep Zuidoost-Azië en de Stichting Verzet Nederlands-Indië WO II. Daarnaast heeft hij jarenlang onderzoek gedaan naar de geschiedenis van zijn ouders en hun familie. Hij heeft deze vastgelegd in een boek met de titel Indisch Bloed. Het boek is, zoals Ronald zelf zegt, “een eerbetoon aan Pap en Mam en een ode aan mijn broers en zusters, waarvan de drie oudsten, Hedy, Roy en Bunny, de verschrikkingen van de Bersiap en de onafhankelijkheidsstrijd niet bewust hebben meegemaakt omdat ze te jong waren, maar wel herinneringen hebben aan de kille en onvriendelijke ontvangst in Nederland, toen zij met Mam noodgedwongen moesten repatriëren zonder Pap, die pas later naar Nederland kon komen.”

Ronald Poetiray heeft 42 jaar van zijn leven gediend als marinier en werd voor verschillende brandhaarden wereldwijd door de Nederlandse regering als militair ingezet. Hierdoor weet hij als geen ander wat oorlog betekent en wat de gevolgen ervan kunnen zijn.

In de middag gaf Martine Zoeteman, senior onderzoeker bij het CBG, een toelichting op het opnieuw en verbeterd indexeren van de collectie van het Indisch Oud-Paspoortarchief. Dit is een crowdsourcingproject van Stichting WO2Net, in samenwerking met het CBG.

De collectie bestaat uit ongeveer 150.000 kartonnen kaarten met informatie over de aanvragers van paspoorten. Op de kaarten staan vaak ook gegevens over de aanvrager zelf, zoals een pasfoto, en informatie over de partner, familieleden en kinderen.

De collectie is ondergebracht bij het CBG en bevat paspoortaanvragen uit de periode 1950-1959. Het gaat om aanvragen van inwoners van Nederlands-Indië/Indonesië die na de soevereiniteitsoverdracht het land wilden verlaten. Om te kunnen emigreren, hadden zij een Nederlands paspoort nodig.

De index is al online beschikbaar op de website van het CBG en kan gratis worden geraadpleegd door vrienden van het CBG. Voor anderen geldt een vergoeding. Het archief is te raadplegen via deze link: https://cbgverzamelingen.nl/.

Deze verzameling wordt echter opnieuw geïndexeerd met aanvullende gegevens. Zodra het project is afgerond, zal de vernieuwde index beschikbaar zijn op https://www.onsland.nl/.

Wil je meehelpen? Dat kan! Het CBG en Stichting WO2Net nodigen je uit voor het nieuwe crowdsourcingproject om het Indisch Oud-Paspoortarchief beter toegankelijk te maken.

Het werkt heel eenvoudig. Ga naar de website van WO2Net: https://www.wo2net.nl/nieuws/help-mee-met-het-ontsluiten-van-het-indisch-oud-paspoortarchief/. Maak een account aan, log in, kies voor “Paspoorten” en je hebt de optie om eerst te oefenen of meteen een kaart in te vullen. Er is ook uitgebreide uitleg beschikbaar.

Vervolgens neem je de gegevens van de kaart aan de linkerkant zorgvuldig over in de invulvelden aan de rechterkant.


Zie ook:  https://www.onsland.nl/help-mee-met-het-ontsluiten-van-het-indisch-oud-paspoortarchief

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.