Jappenkamp: Denpasar Gevangenis

Krijgsgevangenen waren er nauwelijks op Bali omdat de aanwezige KNIL eenheden massaal gedeserteerd waren op 19 februari 1942 naar aanleiding van de invasie door de Japanse troepen in de nacht van 18 op 19 februari 1942 vanuit Makassar. Het restant van het KNIL besloot te evacueren naar Java. De Europese burgers waren al in januari 1942 geëvacueerd naar Java.

Op 20 of 21 februari 1942 werden de eerste Europeanen geïnterneerd in de gevangenis van Denpasar. De enkele militairen die er nog waren werden in juni 1942 naar het jappenkamp op het infanterie kampement te Makassar overgebracht.

De tientallen Europese burgers die nog aanwezig waren waren met name werkzaam als bestuursambtenaar, geestelijke, politiefunctionaris, kunstenaar of het betrof gezinsleden die niet meer op tijd hadden kunnen vluchten. Enkele van hen kwamen al in mei 1942 aan in de politiekazerne te Makassar. Een tweede groep inclusief gevangenen van andere eilanden arriveerden in juli 1942 in de eerder genoemde politiekazerne. Een aantal geestelijken en kunstenaars werden pas een het eind van 1943 geïnterneerd en overgebracht naar Makassar. Het transport naar Makassar vond plaats vanuit de haven Boeleleng nabij Singaradja.

De gevangenis lag ter hoogte van het volgende adres: Jl. Werkudara No.2b, Dangin Puri Kauh, Denpasar Utara, Kota Denpasar, Bali 80232