Indische Roots Expertisedag 2019

De IGV en Stichting Zieraad1 (www.zieraad.org) organiseren op zaterdag 28 september tussen 10.00-18.00 uur een Indische Roots Expertisedag (IREX) in het Nationaal Archief in Den Haag.

Tickets en registratie klik hier!

We zijn UITVERKOCHT!!! U kunt zich eventueel opgeven voor de wachtlijst bij secretaris@igv.nl.

Een expertisedag rondom Indische en Molukse genealogie en oral history, voor zowel beginners, gevorderden als experts, in samenwerking met het CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis.

De dag is een mix van jong en oud(er), workshops, 1-op-1 ontmoetingen met experts en mede-onderzoekers op divers gebied. Met interessante presentaties en een informatiemarkt.

Voor de workshops is keuze uit zes vijf vier drie twee workshops (maximaal twee kiezen) over verschillende aspecten van Indische genealogie, familieverhalen en oral-history-interviewen:

  • Chinees-Indonesische genealogie (Tjabring van Egten) Deze workshop is vol!
  • Indisch/Molukse Familieverhalen (Judith Limahelu) Deze workshop is ook vol!
  • Ontdek je geschiedenis met een poesaka, een familievoorwerp uit Indië (Simone Berger + Armando Ello)(bijna vol)
  • Indisch DNA (Maarten Fornerod) Deze workshop is ook vol!
  • Oral history interviewen (Yvette Kopijn)(bijna vol)
  • Erfgoed in oude familiefoto’s (Museum Bronbeek) Deze workshop is ook vol!

Deelnemers kunnen op de Indische Roots Expertisedag 1-op-1 met een expert of deskundige in gesprek met vragen over Indische archieven, repatriëring, militaire historie, Chinees-Indonesische genealogie, DNA onderzoek of oral history. Naast deskundigen van de Indische Genealogische Vereniging (IGV) en Stichting Zieraad zijn er tevens deskundigen van o.a. het Chinese Indonesian Heritage Center (CIHC), het CBG|Centrum voor Familiegeschiedenis, RoosjeRoos, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het ErasmusMC.

Ook zijn er GenTalks, gemodereerd door het CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis, van jongeren die deelnamen aan Tracing Your Roots en er is een informatiemarkt.

Bovendien is er een keynote lezing van Madelon Djajadiningrat over de vrouw in de Kraton of Astana van de vorstenhuizen in Nederlands-Indië/Indonesië. Madelon Djajadiningrat is historisch antropologe en was in de vroege jaren 70 een aantal maanden te gast in het paleis van het vorstenhuis Mangkunegaran in Midden-Java. Zij heeft daar de levensverhalen opgetekend van vrouwen in en rond de Astana, teruggaand tot het begin van de 20e eeuw. Deze levensverhalen zijn deels ongepubliceerd, en zullen op de expertisedag door de auteur worden ontsloten.

Aarzel dus niet!

Programma
 
10:00-11:00 Inloop
 
11:00-11:15 Inleiding
 
11:15-12:00 Keynote lezing door Madelon Djajadiningrat
 
12:00-13:00 Lichte Indische of zelf meegebrachte lunch
 
13:00-13:45 Experts introduceren zichzelf
 
13:45-14:00 Uitleg verdere dag door dagvoorzitter Experts zijn van 14:00 tot 16:00 beschikbaar in Foyer of Bronnenzaal voor Expert-spreekuren
 
14:00-14:45 1e ronde workshops (3 parallel)
  1. Chinees-Indonesische genealogie (Tjabring van Egten)
  2. Indisch/Molukse Familieverhalen (Judith Limahelu)
  3. Ontdek je geschiedenis met een poesaka, een familievoorwerp uit Indië (Simone Berger + Armando Ello)
14:45-15:15.15 Pauze en wisseling workshops
 
15:15-16:00 2e ronde workshops (3 parallel)
  1. Indisch DNA (Maarten Fornerod)
  2. Oral history interviewen (Yvette Kopijn)
  3. Erfgoed in oude familiefoto’s (Museum Bronbeek)
16:15-16:45 GenTalks, gepresenteerd door het CBG | Centrum voor Familiegeschiedenis
 
16:45-17.15 Afsluiting
 
17:15-18:00 Borrel
 

In parallel: 10:00-18:00 Informatiemarkt met medewerking van Chinese Indonesian Heritage Center #CIHC, Indisch Familiearchief #IFA, Indisch maandblad #Moesson, Centrum voor Familiegeschiedenis #CBG, Nederlands Instituut voor Militaire Historie #NIMH, het Nationaal Archief #NA, #Leidelmeijer Historisch Onderzoek, Astrid Serkei’s #VertellenVoorLater, Museum #Sophiahof, Genealogisch onderzoeksbureau #RoosjeRoos.

1. Stichting Zieraad is bekend van het lesprogramma Ancestors unKnown dat leerlingen (10-14 jaar) toegang verschaft tot hun eigen familiegeschiedenis en die van hun klasgenoten. Ook organiseert Tracing Your Roots middagen voor jongeren (15-35 jaar) die geïnteresseerd zijn in hun Indische/Molukse roots.