Vandaag verwelkomde de Indische genealogische vereniging haar duizendste lid, de heer Johan Helling uit Haarlem. Hij werd opgezocht en gefeliciteerd door de secretaris van de IGV, die toevallig ook in Haarlem woont en verrast met een mooie bos bloemen. Dit vond plaats in restaurant De Lachende Javaan waar Johan mede-eigenaar van is. Het restaurant is onder kenners befaamd.
De IGV werd opgericht in 1988 en bereikt met deze mijlpaal haar grootste omvang tot nu toe. De afgelopen jaren groeit de vereniging fors, mede door publieksactiviteiten, publicaties en het ontsluiten van bronnen. Hierdoor komt het uitzoeken van Indische en Indonesische familiegeschiedenis binnen bereik van een grote groep Nederlanders met o.a. Indische, Indonesische, Molukse en Chinees-Indonesische roots. Opvallend is dat de afgelopen tijd ook veel “jeugdigen” (50-minners) zich als lid aanmelden.
Johan Helling valt niet in deze categorie, maar is zeker jeugdig van geest. We nemen dus de kans om hem een paar vragen te stellen.
Waar bent u geboren?
Helaas ben ik geboren in Soerabaija, in 1950. Ik heb niets met Soerabaija. Mijn ouders woonden in Makassar maar moesten tijdelijk die stad verlaten vanwege grote onlusten in die tijd. Mijn moeder, hoogzwanger, heeft vaak in greppels beschutting moeten zoeken bij oplaaiende gevechten tussen verschillende gewapende groeperingen. In 1958 zijn we “gerepatrieerd” en kwamen in Haarlem terecht, in een pension. Eerst met een schip naar Singapore, en vandaar uit met een vliegtuig, een Super Constellation, naar Nederland.
Ik sprak geen woord Nederlands, en mijn ouders ook niet. Ik ben gewoon naar school gegaan en heb de taal vanzelf geleerd.
Waarnaar bent u nog op zoek in uw familiegeschiedenis?
Ik zou graag op het spoor komen van de eerste Helling die vanuit Duitsland naar Indië is gekomen. Nu loopt het spoor dood ergens in het begin van de 19e eeuw. Mijn vader en grootvader wisten die historie niet. Mijn grootvader werkte voor de Nederlandse overheid in Zuid-Celebes, en de familie woonde aan de kust in Bonthain. Voor zijn werk bezocht hij de dorpen in de regio, en schijnbaar had hij kinderen bij acht verschillende vrouwen. Zo ging dat in die tijd. Volgens een oom stammen wij af van een Duitse familie Helling die eerst vanuit Duitsland naar Nederland is gekomen, in de VOC tijd, en heeft gewoond in de buurt van Sloterdijk. Daarnaast hebben we een groot stamboom-document die onze familie verbindt met de vorsten van Bone (zie foto onder).
Heeft u tips voor mensen die Indonesië willen bezoeken?
Je moet gewoon doen waar je zelf zin in hebt. Ikzelf ben er graag onder de gewone mensen. Ik ga vaak naar Indonesië omdat ik mij daar thuis voel. Ik praat er met Jan en alleman. Daarnaast is culinair heel belangrijk, uiteraard. Ik heb een enorme map met allemaal visitekaartjes van restaurants waar ik wel eens geweest ben. Ik ben dol op het eten in Makassar, zo’n grote heerlijke krab bijvoorbeeld.
Toch nog een tip: als je alleen bent, maak dan gebruik van een lokale bromfietstaxi. Het geeft je een enorm gevoel van vrijheid om snel van de ene kant van een stad naar de andere te kunnen komen, zelfs in een overvolle stad als Jakarta.
Veel dank en fijn dat we u als 1000ste lid mogen verwelkomen!