> KLIK OP DE TITEL VAN DIT ARTIKEL OM EEN REACTIE ACHTER TE LATEN OF OM EERDERE REACTIES TE LEZEN <
Gekwartileerd: I en IV op blauw vier gouden staven, balksgewijs geplaatst; II en III op goud een borstbeeld van een man van natuurlijke kleur. Het schild gedekt door een kroon van vijf parels. Schildhouders: twee aanziende leeuwen van natuurlijke kleur. Het geheel geplaatst op een gouden arabesk.
Bron: Nederland’s Adelsboek 1993.
De Indische familie Goldman stamt af van Johan Christiaan Goldman (R.N.L.) (1765-1840), die bij Koninklijk Besluit van 19 nov. 1838, nr. 84 met het predicaat jonkheer in de Nederlandse adel werd verheven.
Door: Roel de Neve
Goldman.
Is de heer Goldman, commissaris van Politie in Padang gedurende de jaren 1946-1947 ook familie van bovengenoemde familie tak?
Ik ben op zoek naar zijn gegevens.
Is het ook bekend of de niet-adelijke Indische familie Goldman dit wapen gevoerd heeft?
Dit wapen is het wapen van de adellijke familie. Niet tot deze familie Goldman behorende Goldmannen mogen dit wapen dus niet voeren.
Dat zou best kunnen, maar een betrouwbaar antwoord is alleen mogelijk als u mij voornamen geeft.
Dit zijn mijn gegevens: 10.7.1982 overl. jhr. Willem Christiaan Goldman, oud hoofdcommissaris van politie in Ned. Indië, op 77-jarige leeftijd, op 8-7-1982 te Voorburg. De annononce is ondertekend door o.m. zijn weduwe, V.D.E.A. Ketting-Olivier en zijn zonen R. Goldman x A. Blok en A. Goldman x H.H.A. Rotteveel.
Gelet op het predikaat jonkheer en ervan uitgaande dat hem in zijn overlijdensbericht terecht het predikaat jonkheer werd toebedeeld, kan alleen maar worden geconcludeerd dat hij tot de Nederlandse adellijke familie Goldman behoort.
Eventuele bevestiging kunt u vinden in Nederland’s Adelsboek (het ‘rode boekje’), dat bij het Centraal Bureau voor Genealogie te Den Haag kan worden geraadpleegd.
Dank voor het bericht. Intussen ben ik wat meer te weten gekomen en voornamelijk waar ik naar zocht. De heer Goldman heeft gedurende de bersiap periode in Padang als commissaris een heel paket rapporten betreffende de moorden in Padang naar Nederland gestuurd. Zie dit artikel op mijn weblog: http://myindoworld.com/bersiap-masacre-in-padang-west-sumatra-nederlandse-versie/ en ook http://myindoworld.com/vreemd-optreden-van-de-alkmaarse-politie-tegen-indo-familie/
De prof. L de Jong heeft naar aanleiding van die rapporten zelf ook een paar overlevenden van de moordpartijen jaren geleden benadert voor een interview die echter door de overlevenden werden geweigerd. Een overlevende is getrouwd met mijn zuster.
De Goldman rapporten zijn blijkbaar dusdanig gevoelig dat ze pas mogen worden vrijgegeven na het jaar 2022. Dat is ongeveer 75 jaar na dato. Dit laatste ook gevonden op een van de websites.
Ik ben nu 79 en in 2022 dus 86. Hoop het nog te kunnen opvragen en lezen.
Dit is niet het officiele familie wapen, die ziet er iets anders uit. De omschrijving is correct, maar de afbeelding is iets anders.
Het schild en de rangkroon komen volgens mij overeen met die in de wapenafbeelding in het in 2014 verschenen Wapenregister van de Nederlandse adel.
Alleen de schildhouders en de arabesk wijken af, maar dat is de vrijheid van de heraldisch kunstenaar.
In de telefoongids van Ambon van het jaar 1947 staat ingeschreven Jhr J. Goldman, Batoegantoengstraat, Ambon