Dag 5: Bandung, de meest Europese stad van Indonesië

1
541

Dag vijf, en we trekken Bandung in. Eerst naar Museum Kota Bandung, een nieuw museum waarvan we de curator gisteravond hebben leren kennen. Hij geeft ons een rondleiding langs de bestaansgeschiedenis van deze stad tussen de vulkanen. Een moderne stad met modernistische gebouwen van Art Deco en de Amsterdamse school. Ook een stad met een bewogen geschiedenis: kilometer nul van de Grote Postweg, de plaats van overgave van het KNIL en de Bandung Lautan Api in de strijd voor onafhankelijkheid, waarbij Zuid-Bandung in de as werd gelegd. De rest van de dag worden we vergezeld door leden van de Bandung Heritage Society, die een speciaal programma voor ons hebben samengesteld.

De koloniale regering was van plan de hoofdstad te verplaatsen van Batavia naar Bandung, en was al begonnen met het bouwen van een regeringscentrum. Het grootste bouwwerk is een regeringsgebouw dat tegenwoordig de naam Gedung Sate draagt, het saté-gebouw, omdat de bovenkant lijkt op een satéstokje. Dankzij onze BHS vrienden krijgen wij toegang tot de toren en de trappen die leiden tot een prachtig uitzicht over de stad.

Daarna worden we meegenomen naar de Bethelkerk, een gebouw uit 1924 van de architect C.P. Wolff Schoemaker, die hier verschillende Art Deco gebouwen heeft ontworpen. We worden ontvangen door een Nederlands sprekend lid van de kerkeraad die samen met de Bandung Heritage Society tekst en uitleg geeft – ook over de aanwezige doop- en trouwboeken.

We lopen door de stad, die dankzij de hoge ligging aangenaam koel is. Zo koel zelfs dat een aantal van ons in de vroege ochtend een hardlooprondje hebben gemaakt. Maar nu is het wandelen, onder andere door de winkelstraat Jl. Braga met veel Europese invloeden. We worden gastvrij ontvangen in de Art Deco bioscoop Majectic, ook ontworpen door Wolff Schoemaker.

Als laatste brengen we een bezoek aan de begraafplaats en ereveld Pandu, waar we eer betonen aan de oorlogsslachtoffers die hier rusten, soms een naast familielid. De directeur van de Oorlogsgravenstichting Indonesië, die ons op Ereveld Menteng Pulo al had ontvangen, is naar Bandung afgereisd om de Bandung Heritage Society te verwelkomen, en ons een tweede keer.

Wat zal de dag van morgen brengen?

1 REACTIE

  1. Beste Maarten,

    Dank voor deze blog. Met speciale aandacht heb ik gelezen over jullie bezoek aan de Bethelkerk.
    Mijn grootouders zijn hier getrouwd laat jaren ’30 en nu ben ik zelf eind dit jaar in Bandung om deze kerk te bezoeken. Graag zou ik het trouwboek willen inzien. Ter vergeefs heb ik de kerk al per email een contact verzoek gestuurd. Heb jij wellicht een tip hoe ik mijn kansen vergroot om het trouwboek in te zien? Moet ik gewoon ter plekke in de kerk mensen aanspreken of is dit iets dat ik van te voren moet regelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.