Arthur Fickel

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 65 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Jan Carel Wilhelm de Vries #42592

    Hartelijk dank voor uw informatie. Mijn over-grootmoeder was Suzanne Mathilda Donselaar, de zus van Johanna Paulina Donselaar.

    Dag, Jacobien,

    Ik ben hetzelfde tegengekomen in mijn eigen familie dit door advertenties in kranten. Wat ik uiteindelijk heb geconcludeerd dat dit gebruikelijk was in die tijd. Andere verklaring heb ik niet kunnen vinden. Bijvoorbeeld een van mijn voorouders verkocht ook zijn hele boedel en verhuisde naar een andere plaats. Misschien zit de verklaring wel in de redenering dat de infrastructuur in die tijd slecht was, je van eiland naar eiland verhuisde, geen mogelijkheden waren om veel mee te nemen behoudens enkele persoonlijke spullen.

    Met vriendelijke groet, Walter

    Ps: Mogelijk dat andere lezers andere bevindingen bij je vraag hebben.

    In het boek “Daar werd wat gruwelijks verricht” (Slavernij in Nederlands-Indië) van Reggie Baay is in het hoofdstuk Slaaf in Holland (blz.69) het e.e.a. beschreven. Dit betreft een acht en tien jarige jongentje. Die overigens volgens de auteur wel cadeau waren gegeven maar kan er niet uit opmaken of dit aan kinderen was. De tienjarige heeft op latere leeftijd aan twee Universiteiten gestudeerd en een proefschrift geschreven over het beeld van de Moren in Europa. Achterin het boek is bronvermelding opgenomen mogelijk geeft dat aanleiding tot verder zoeken.

    Ga naar de Internetsite Passagierslijsten 1945-1964 (zie link: https://www.passagierslijsten1945-1964.nl/boten/index.html). Vervolgens kan je op de pagina Botenlijsten de scheepsnaam Johan van Oldenbarnevelt selecteren en laten zoeken. In de lijst die wordt weergegeven staan in 1954 twee overtochten naar Amsterdam.

    Een daarvan is de lijst (deels) verwerkt op de site de andere nog niet. Als het bekend is welke overtocht het betreft kan je een Email sturen naar de eigenaar van de site met het verzoek tot een kopie van de lijst (zie onderaan pagina Introductie).

    in reply to: ik zoek informatie over Samuel Johannes Cornelis Dunlop #37856

    Een goed begin zou m.i. de informatie uit het stamboek (staat van dienst) kunnen zijn. Op de Internet site van Defensie (zie link https://www.defensie.nl/onderwerpen/militaire-geschiedenis-nimh/militaire-voorouders ) staat de informatie hoe de zgn. Staat van Dienst op te vragen is. Maar in het kort een Email sturen met een verzoek tot inzage.

    Heb zelf gecontroleerd of het aanwezig is en kwam de volgende verwijzing tegen: Naam: Dunlop S.J.C Geboortedatum: 25.12.1908 Stamboeknummer: 55302 Doos:1473 Ofwel het is aanwezig in het archief.

    In het Stamboek/staat van dienst zijn persoonlijke gegevens opgenomen en een overzicht van de militaire loopbaan. Deze informatie geeft normaal gesproken weer voldoende stof tot verder zoeken.

    in reply to: Carel Willem Hendrik Halewijn #37774

    zeker: voorzitter@igv.nl de bron is het doopregister van Soerabaja te vinden in deze link: https://www.krancher.com/doopregister-katholieke-kerk-soerabaja/

    in reply to: Carel Willem Hendrik Halewijn #37772

    Edit: gevonden. De vader is Johannes Dominicus.

    in reply to: Carel Willem Hendrik Halewijn #37771

    Maar nu ben ik nog steeds op zoek naar wie de ouders zijn van Fredericus Johannes Halewijn geb Soerabaja 25 juni 1841. Vermoedelijk zijn dat Martinus Hendricus jr. die in 1842 huwde met Wilhelmina Rachel Elisabeth Bell (1823-1890).

    in reply to: Carel Willem Hendrik Halewijn #37770

    FAC Halewijn is inderdaad de zoon van JD Halewijn en MF Jeneke. Hij werd gedoopt in Soerabja in 1823. Overleden op 28 januari 1869 te Soerabaja. Mogelijk kan je de doopakte opvragen bij doopregister@krancher.com

    in reply to: Carel Willem Hendrik Halewijn #37365

    Bedankt voor de informatie Frans. groet Arthur

    in reply to: Simon Anthonijsz #37241

    Het antwoord op de laatste vraag? Simon Anthonijsz/Anthonysz is 13 maart 1939 overleden op de leeftijd van 54 jaar te Semarang. Daarnaast om precies te zijn: Het huwelijk van Simon Anthonijsz/Anthonijs met Henriette Sophie Jeanne Goddeaus/Goddaens te Semarang was op 25 oktober 1911. Deze data is beide te vinden in het krantenarchief Delpher let hierbij op de verschillende spellingswijze van beide achternamen.

    Overigens is Nina (Anthonijsz) (al) op de hoogte gesteld van het bovengenoemde!

    Met vriendelijke groet,
    Walter

    in reply to: Carel Willem Hendrik Halewijn #37191

    edit: Martinus Sr. huwde louisa Georgina Petel in Pekalongan 1830 en Martinus Jr. huwde Wilhelmina Rachel Elisabeth Soerabaja 1842.

    in reply to: Carel Willem Hendrik Halewijn #37189

    Dat weet ik niet. Als ik de namenlijst bekijk van 1841/1842 zie ik dit:

    1841
    Pasoeroean: J.D. en M.H.
    Batavia: M.H.
    1842
    Pasoeroean: J.D., J.M. en F.A.C.
    Batavia: Martinus Hendrik
    Kediri: Martinus Hendrik

    J.D. is Johannes Dominicus maar die is denk ik te oud om de vader te zijn. Mogelijk is hij de grootvader
    En dan is er een Martinus Hendrik Sr. en Jr.

    in reply to: Carel Willem Hendrik Halewijn #37184

    Hartelijk dank. Zijn zoon Carel is dus op de fabriek geboren. Ik zag een mooie woning voor de administrateur administrateurs woning

    Overigens was er ook een schandaal in 1895. Hij werkte toen niet meer op de suikerfabriek, maar als “eersten commies bij de exploitatie van de Staatsspoorwegen en was secretaris-penningmeester van de vereniging “Voorzorg” van Europeesche ambtenaren bij de Staatsspoorwegen in Soerabaja. Met ruim 20.000 gulden is hij verdwenen. Het gerucht ging in de krant dat hij naar Sydney was vertrokken… Ik heb het idee dat van administrateur naar eersten commies overigens geen promotie is.

    in reply to: Carel Willem Hendrik Halewijn #37181

    Bedankt. Ik had hem gisteren avond ook gevonden via iemand op Geanet. Maar Pesantren dat is toch internaat of kostschool? Dat is dacht ik geen woonplaats. Ik denk ook dat Fredericus en Johanna de ouders zijn. Huwelijk Soerabaja 1865. Fredericus kreeg i.i.g. ook twee dochters die in 1866 en 1868 werden geboren (BRP 23). Maar hiermee is nog niet verklaard waar Carl of Karel als die jaren was, want er is geen inwoner registratie van hem een geen KNIL stamboek.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 65 total)