JOHANN GOTTFRIED THEODOR MOHRMANN

#3522
DennisWeb master
Deelnemer

Dag Adriaan,

Goed te zien dat je nog steeds in business bent.
Johannes Gottfried Theodor Mohrmann (zijn trouwakte vermeldt inderdaad Johann) kreeg bij GB van 28 maart 1839, nr. 9 toestemming om in Indië te verblijven. Hij had de Duitse nationaliteit, maar dat zal geen verrassing zijn.

Je zult ongetwijfeld al hebben vastgesteld dat hij op de inwonerslijsten van Batavia (1846-1847) en Makasser (1848-1855) wordt vermeld. Hij zal dus ergens in de 2e helft van de jaren 1830 in Indië zijn aangekomen en mogelijk omstr. 1855 weer naar Europa zijn teruggekeerd. Ik heb geen krantenbericht gevonden waarin hij als passagier a/b van een schip aankomt of vertrekt.
In wiewaswie komt ik hem niet tegen. Je zult de familieadvertenties van het CBG en via delpher wel bekeken hebben, neem ik aan.
Overigens heeft hij gezien de overlijdensplaats van zijn vrouw mogelijk in Amsterdam gewoond. Hij zal daar wellicht in het archief sporen hebben nagelaten.

In het bestand naturalisaties van Dennis komt hij niet voor. Wellicht is dus kort na aankomst in Nederland overleden of naar Duitsland gegaan.

Hij zal ongetwijfeld verbonden zijn geweest met de firma J. Mohrmann & Co., later handelsvereniging v/h J. Mohrmann & Co. te Makasser. Wellicht dat het archief van die firma ergens bewaard is gebleven.

Is contact zoeken met nog in Nederland wonende Mohrmannen eem idee?

Nou, het is allemaal niet spectaculair, maar misschien is er toch iets waar je wat aan hebt.

Hartelijke groet,
Roel.