Eerste Genealogische Live Show een succes

0
632

Tijdens de Pasar Leiden, een drukbezochte Indisch-Indonesische culturele markt, is de pilot editie van de Genealogische Live Show succesvol verlopen.

Uit de toeschouwers, zo’n 50-60 in totaal, worden vrijwilligers uitgenodigd hun hand op te steken als ze een brandende Indisch genealogische vraag hebben die ze samen met gastheer Maarten Fornerod van de Indische Genealogische Vereniging en publique willen onderzoeken. Live en met behulp van online bronnen. Waarbij het woord Indisch in de breedst mogelijke zin mag worden geïnterpreteerd: Indo-Europees, Chinees, Moluks, Indonesisch, alles wat “de Oost” betreft.

Er is geen aandringen nodig, want twee handen gaan gelijk omhoog.

De eerste gast die in de comfortable fauteuil plaatsneemt is Eveline. De gastheer gaat helemaal Adriaan van Dis door haar als eerste een glas “wit, rood of water” aan te bieden alvorens te informeren naar haar brandende vraag. Overigens is er alleen maar water, wat goed past bij de heerlijke nazomerdag. De vraag van Evelien is: hoe vind ik mijn Aziatische voormoeder?

Met de naam Muller, meer dan 1100 hits in het Indisch Archief, lijkt dit een uitdagende opgave. Grootvader Charles Jacobus Leonardus Muller is dankzij het Indisch Archief echter zeer snel te vinden, en zijn militaire stamboek vermeldt zijn ouders: Leonard Muller en Amalia Caroline Velberg. En ook de geboorteplaats, Bonthain op Zuid-Celebes, het huidige Sulawesi. Via de index van de Indische burgerlijke stand op roosjeroos.nl blijkt dat ook Amalia Caroline Velberg geboren is in Bonthain, en de gastheer zou er vergif op innemen (maar niet letterlijk) dat ook haar vader een millitair is geweest. Om uit te vinden wie deze vader is vergt noeste arbeid, maar zoektermen in roosjeroos Velberg (familienaam) en %Celebes% (plaats) geven mooie aanknopingspunten.

Als een shortcut-truc naar haar directe vraag bevraagt de gastheer deze database met een familienaam en %Inlandse% of %vrouw% bij de opmerkingen. Hierdoor komen direct Indonesische vrouwen naar voren bij huwelijken en overlijdens – maar nog niet haar eigen voormoeder.

Als laatste wordt nog de paspoortaanvraag database van het CBG|Centrum voor Familiegeschiedenis doorzocht met de naam Velberg (31 paspoortaanvragen), waarbij de persoon met het vroegste geboortejaar wordt uitgekozen, 1896. Bij nader inzien blijkt het geboortejaar een transcriptiefout, want de Velberg blijkt geboren in 1936 – wel in Bonthain. Hier moet de zoektocht naar de Aziatische voormoeder zich op concentreren.

Eveline is erg blij met de nieuwe handvatten en neemt na ruim een kwartier tevreden en onder applaus weer plaats in het publiek.

De tweede handopsteekster-gast is Yvonne en weet de naam van haar Indonesiche grootmoeder, maar is op zoek naar meer gegevens. Haar grootvader, een Europeaan, heeft haar moeder erkend of geadopeteerd, volgens familieverhalen, maar meer weet zij niet. De grootvader is snel weer tot leven te roepen via het Indisch Archief en zijn KNIL stamboek, waarop staat: Vader Onbekend. Volgens familieverhalen was de moeder op 14 jarige leeftijd zwanger geraakt, waarna haar ouders zich over het kind, de opa, hebben ontfermd. Maar dit vond allemaal plaats in Nederland, in het plaatsje Loosduinen, en de vraag ging juist over Indonesië: wie was de moeder van haar moeder, geboren in Batavia in 1933?

De gastheer zegt dat roosjeroos hier niet helpt, omdat deze index voor het grootste deel ophoudt rond 1920.  Maar dankzij een minutieuze index van foto’s van de Indische Burgerlijke Stand die in de vorige eeuw zijn gemaakt door de LDS kerk is er toch een weg. Deze index is gemaakt door IGV bronnenspecialist Dennis van der Jagt  en toegankelijk voor IGV leden. Het blijkt dat geboortes uit Batavia uit 1933 compleet zijn verfilmd, maar alleen het 1e bijregister. In dit geval komt dat goed uit, want in het bijregister staan erkenningen, terwijl in het hoofdregister kinderen uit een wettig huwelijk staan geregistreerd. Op de geboorteakte van haar moeder zouden ook details van haar moeder, de Indonesische grootmoeder, moeten staan. Een tripje naar een van de Family History Centers van de LDS kerk ligt dus in het verschiet.

Met deze tweede gast, die onder applaus het fauteuilgestoelte weer verlaat, was de tijd op en kwam de pilot-aflevering van deze Genealogische Live Show tot een goed einde. Verbeterpunten zijn  een fellere projectie en een tweede microfoon voor de gast. En mooie flessen rode en witte wijn. Wordt vervolgd!

Veel interesse bij de IGV stand

Minder experimenteel maar niet minder leuk was de drukte bij de IGV stand. Gelukkig zijn veel IGV vrijwilligers op de been om vragen van bezoekers te beantwoorden. Het Leids dagblad besteed er ruim aandacht aan. De Pasar Leiden wordt dit jaar voor het eerst gehouden in het Pesthuis, een groot vierkant bouwwerk met een ruime binnenplaats.

Een verslag in het Leids Dagblad leest u hier. Foto’s: Cindy Smits, Arthur Fickel, Eric Neyndorff.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.